Bermudy miloval aj Mark Twain, nazýval ich rajom na zemi

2019-07-14 00:00:01 |   |    | 

Bermudy pozostávajú zo 180 menších ostrovov, pričom len pár z nich je obývaných. Tie ostatné vyhľadávajú dovolenkári na exkluzívne denné výlety a odvážnejší sa tam neboja vziať stan a zažiť pár nocí na úplnej samote v robinsonovskom štýle. Toto miesto miloval aj Mark Twain, ktorý s obľubou rozprával o tom, že ľudia sa často hrnú do raja, ale on sa od nich radšej oddelí a zostane na Bermudách.



 

Pomenovanie dostali od španielskeho objaviteľa

Ostrovy navštevujú najmä americkí cestovatelia, pre ktorých sú najobľúbenejším tropickým rajom. Čoraz častejšie ich objavujú dovolenkári z iných končín sveta a stúpa aj ich obľúbenosť medzi Európanmi. V roku 1503 súostrovie objavili španielski moreplavci. Vodcom tejto výpravy bol Juan de Bermúdez, podľa ktorého dostali svoje pomenovanie. Neskôr už prešli pod správu Anglicka, ktorému patria až dodnes. Hlavným zdrojom príjmov domácich obyvateľov je turizmus, preto sa snažia uchovať svoje najväčšie tromfy v dobrom stave, aby sa aj ďalšie generácie cestovateľov zaľúbili najmä do ich čistých pláží s jemným zlatistým pieskom a priezračným morom. Tie sú zároveň aj hlavným lákadlom pre dovolenkárov. Na ostrovoch sa nachádzajú len menšie rezorty, ktoré nenarúšajú tunajší kolorit. Ale tie najkrajšie oblasti na kúpanie a potápanie nájdete v opustených častiach.

 

Pláž Horseshoe Bay

Najobľúbenejšou plážou na Bermudách je Horseshoe Bay, ktorá sa dostala aj do desiatky najkrajších na svete. Nachádza sa na ostrove Tucker a v jej blízkosti máte hneď niekoľko podnikov a hotelov. Vďaka tomu napriek exotickému prostrediu nestrácate svoje pohodlie a môžete sa pripraviť na oddych ako v pravom raji. Keďže je vstup do mora mierny a vlny nie sú prudké, odporúča sa aj na dovolenku s deťmi. Kvôli špeciálnemu zloženiu minerálov je piesok mierne ružový, čo dodáva jednotlivým zákutiam krajšiu atmosféru. V tejto časti Bermúd organizujú tiež kurzy potápania a ponúkajú skvelé podmienky na rôzne vodné športy.

 

Hamilton

Hlavným mestom ostrovov je Hamilton. Známy je vďaka centru s farebnými domčekmi, ktoré vytvárajú zmes typickej oceánskej architektúry. Na tomto mieste sa nachádza aj hlavný prístav Bermúd, odkiaľ sa môžete vybrať na plavby po ostatných okolitých ostrovoch. V jednotlivých častiach historického centra už badať vplyv anglickej kolonizácie. Ten je najviditeľnejší na kamennom kostole z 18. storočia, ktorý je ako vystrihnutý z pohľadníc z britského vidieka. V Hamiltone môžete navštíviť niekoľko tradičných múzeí a nechýba ani galéria s prácami tunajších umelcov.

 

Kryštálová jaskyňa

Podzemné priestory Bermúd skrývajú ďalšiu ostrovnú perlu. Tou je Kryštálová jaskyňa, ktorú objavili na začiatku 20. storočia. Medzi jej prvých návštevníkov patril Mark Twain. Jej výnimočnosť spočíva v špecifickej výzdobe, keďže jednotlivé stalagmity a stalaktity sú pokryté drobnými kryštálikmi sódy. V jaskyni sa nachádza veľké jazero, ktoré je hlboké 17 metrov. Keďže je voda úplne číra, napriek veľkej hĺbke dovidíte až na dno. Podľa odborníkov má jazero ľadovcový pôvod a rozprestiera sa na veľkej ploche jaskyne. Na vode sú rozmiestnené pontónové mosty, po ktorých prechádzajú aj návštevníci.

 

St. George

Prvým osídleným ostrovom Bermúd bol St. George. Tam sa vylodilo niekoľko obyvateľov z Anglicka, ktorí nakoniec postupne obsadili celú oblasť. Vďaka tomu je toto mesto najstaršou stále obývanou časťou súostrovia. Nachádzajú sa tam historické domy, malý prístav, priamo pri mori je pevnosť, ktorá mala obrannú funkciu a obľúbenou pamiatkou je aj nedokončená stavba kamenného kostola v anglickom štýle. Veľmi dôležitou atrakciou je historické múzeum s cennými vykopávkami zo začiatku éry osídľovania.

 

Pochutnajte si na tradičnom bermudskom sendviči

Dovolenka v týchto končinách nepoteší len vaše oči, ale aj chuťové poháriky. Tešiť sa môžete najmä na špeciality z rýb a morských živočíchov. Domáci obyvatelia milujú grilovanie, kde na svoje špeciality pridávajú len pár jednoduchých byliniek, ktoré nechajú vyniknúť chuť hlavnej potraviny. Veľmi obľúbená je rybacia polievka, ktorá sa pripravuje z rybacieho vývaru, paradajok, rôznych druhov zeleniny a marinovaných rýb. Tie nechávajú počas noci odpočinúť v zmesi pochutín, do ktorej pridávajú trochu rumu. Ryby sú tiež hlavnou súčasťou bermudských sendvičov. Domáci kuchári ich pripravujú najmä z morskej tresky, ktorá sa vypraží a poleje vybranou omáčkou. Medzi sendvič sa vloží spoločne so šalátom, paradajkou, slaninkou a plátkom syra. Ako dezert si objednajte banánové lievance, ktoré sa pripravujú bez pridania múky.

 

Tipy a triky:

Cestovanie: Na Bermudy sa dostanete z Viedne letecky s jedným prestupom. Ten môžete absolvovať buď v Londýne, alebo poletíte cez Ameriku. Čistý čas letu je v tom prípade približne 12 hodín. Akciové letenky vás vyjdú pod 800 eur, spiatočná cesta mimo hlavnej sezóny je za 900 eur.

Klíma: Ostrovy sú známe miernou klímou, keď teplota neklesá pod 20 stupňov. Počasie je veľmi príjemné, iba počas októbra a novembra tam hrozí vyššie riziko zrážok. Najsuchší mesiac je apríl.

Víza: Pri pobyte do 90 dní nepotrebujete žiadne víza, iba cestovný pas platný aspoň 6 mesiacov od plánovaného odchodu z ostrovov. V prípade medzipristátia v Amerike potrebujete krátke vízum do tejto krajiny, preto je výhodnejšie cestovanie cez Londýn.

Mena: Miestnou menou je bermudský dolár. Za 100 dolárov zaplatíte približne 89 eur.

Bezpečnosť: Krajina je bezpečná, len vo väčších mestách si musíte dávať pozor na vreckárov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa