Chilkoot trail - dobrodružná túra v stopách hľadačov zlata

2019-12-04 12:00:00 |   |    | 

Americké národné parky ponúkajú milovníkom aktívnej dovolenky veľa možností – od nenáročných prechádzok až po niekoľkodňové túry. Chilikoot trail je menej známy zlatokopecký trek na pomedzí Yukonu a Aljašky. Hoci zlatá horúčka má svoj najväčší boom už dávno za sebou, na 53-kilometrovom Chilkoot traili je stále dosť rušno. Hoci sa na tento trek jazdí najmä v letných mesiacoch, stále sa jedná o náročný, potenciálne nebezpečný, až päťdňový pochod divočinou a prípravu naň by ste preto nemali podceniť.



 

Chilkootsky trek sa rozkladá na území dvoch národných parkov a spája prístav Dyea v zálive Lynn Canal s Bennettovým jazerom v povodí Yukonu. Vedie cez Chilkootsky priesmyk, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 1146 m n.m. Chilkoot sa preslávil v dobe zlatej horúčky na Klondiku, kedy bol využívaný ako jedna z dvoch najfrekventovanejších ciest do Dawson City. Jeho najnebezpečnejšej časti sa hovorí „golden steps“, teda zlaté schody.

Cesta prechádza niekoľkými vegetačnými pásmami, od prímorského veterného, cez močiare a vlhký severský prales až po vysokohorské suťoviská. Terén je často skalnatý, strmý a pohyb na ňom komplikujú bahnité úseky, voda, padajúce kamene a vystúpené korene. Trek je súčasťou americkej historickej pamiatky Klondike Gold Rush National Historical Park, takže turisti potrebujú pre vstup okrem platného cestovného pasu a víz (na územie USA i Kanady) tiež tzv. permit.

Prostredníctvom permitov sa v severoamerických parkoch reguluje počet turistov a ich pohyb. Správe parku musíte vopred nahlásiť, koľko dní plánujete na trekus tráviť a kde budete stanovať. Miesta nocľahov sú totiž pevne dané. Permit na Chilkoot trail stojí okolo 50 kanadských dolárov a kvôli veľkému záujmu sa odporúča vybaviť si povolenie pre vstup čo najskôr pred odjazdom.

Cesta začína v malom prístavnom mestečku Skagway. Ideálne je dopraviť sa na trek po vlastnej ose, ale do Skagway sa dostanete aj loďou alebo autobusom, ktorý jazdí z kanadského Whitehorse. V Skagwayi je tiež možné pred cestou nakúpiť akékoľvek chýbajúce vybavenie a jedlo. Na treku totiž možnosť dokúpiť zásoby nie je. Vodné zdroje sa nachádzajú po celej dĺžke trasy. Väčšina turistov strávi na traili tri až päť dní. Cesta končí na severe v mestečku Bennett. Nezabudnite si naplánovať aj dosť času na odpočinok a riešenie prípadných problémov. Ak sa vydáte na trek v opačnom smere zo severu na juh, je treba počítať so strmými zostupmi a väčším rizikom možného pádu alebo zranenia dolných končatín.

Čo sa týka vybavenia, nezabudnite na kvalitnú obuv, trekové palice alebo filter na vodu. Hoci sú táboriská na traili často vybavené špeciálnymi kontajnermi na skladovanie jedla pred medveďmi, odporúčame zakúpiť bear sprej alebo bear canister. Aj v letných mesiacoch sa vybavte teplým a náhradným oblečením. Horské počasie je nevyspytateľné a môže sa rýchlo meniť. Aj uprostred leta sa môžu objaviť búrky s dažďom alebo snehom. Dôležité je vždy zostať v teple a suchu. Lavínové nebezpečenstvo pretrváva až do polovice júla. Ak máte obavy z príliš ťažkej batožiny, prezrite si ponuky obchodov špecializovaných na ultralight cestovanie, ktoré ponúkajú široký sortiment od funkčného oblečenia až po potreby na varenie. Vaša výbava by nemala vážiť viac ako 30 percent vašej hmotnosti.

Trek môžeme odporučiť každému v dobrej fyzickej kondícii, kto už má nejakú skúsenosť s viacdenným pochodom v prírode. Rozhodne však netreba podceniť prípravu a plánovanie, tiež s ohľadom na predpoveď počasia. Detailnejšie informácie môžete nájsť na špecializovaných weboch. Ak by ste chceli ešte pred cestou nasať atmosféru zlatokopeckej horúčky, odporúčame tretiu sériu reality show Zlatá horúčka: Divoká voda (Gold Rush: White Water) na programe Discovery Channel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Discovery Channel, Shutterstock, Getty Images
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa