To najlepšie z metropoly Spojených štátov amerických: TOP 10 atrakcií vo Washingtone

2020-06-03 12:00:00 |   |    | 

Washington sa stal hlavným mestom Spojených štátov amerických na sklonku 18. storočia. Prezident George Washington vtedy rozhodol o vybudovaní nového centrálneho sídla vlády, ktorá tam posledné pracoviská presťahovala po dokončení všetkých prác v roku 1800. Dnes patrí k najdôležitejším mestám sveta a je zároveň obľúbenou turistickou destináciou.



 

1. Lincolnov pamätník

Najobľúbenejšou pamiatkou mesta je pamätník v štýle antického chrámu, ktorý je venovaný prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi. Ten pozostáva z hlavnej časti so sochou tohto politika, ktorú vytvorili v nadživotnej veľkosti a z priečelia, ktoré zdobí 36 stĺpov. Tie predstavujú jednotlivé štáty USA, ktoré boli v únii v tom čase, keď bol Lincoln prezidentom. Pred pamätníkom sa nachádza dlhá vodná plocha, od ktorej sa odvíja zvyšok parku. Domáci obyvatelia tam často chodia na prechádzky a toto miesto sa využíva aj pri rôznych oficiálnych príležitostiach.

 

2. Národná washingtonská katedrála

Hlavná mestská katedrála pochádza z roku 1907, keď sa podarilo dokončiť najväčšiu časť tohto majestátneho chrámu. Je šiestym najväčším kostolom na svete a návštevníkov osloví vďaka nádherným farebným vitrážovým oknám, ale aj detailnému zdobeniu hlavného oltára. Kostol postavili v neogotickom štýle a posledné úpravy pôvodných plánov dokončili až v roku 1990. Národná washingtonská katedrála patrí medzi najvýznamnejšie kostoly v krajine, kde sa konajú všetky dôležité bohoslužby, ktorých sa zúčastňujú čelní predstavitelia štátu.

 

3. Biely dom

Od konca 18. storočia je hlavným sídlom amerických prezidentov washingtonský Biely dom. Známu budovu postupne rozširovali a zaradili ju medzi architektonické skvosty v tomto regióne. Areál pozostáva z hlavnej časti, kde žije prezident s rodinou a má tam tiež hlavné sídlo moci, ale aj rozsiahleho parku. Návštevníci môžu nahliadnuť do oboch priestorov. Pokiaľ chcete absolvovať prehliadku niektorých miestností Bieleho domu, môžete oficiálne požiadať o tour. Zatiaľ čo domáci obyvatelia tak majú urobiť prostredníctvom guvernéra ich štátu, obyvatelia iných krajín musia osloviť ich konzulát vo Washingtone. Urobiť by tak mali najskôr tri mesiace a najneskôr tri týždne pred návštevou. Napriek získaniu vstupenky môže byť ich tour kedykoľvek zrušená, čo závisí od programu amerického prezidenta.

 

4. Kapitol

Vo Washingtone sa nachádza aj hlavná snemovňa, v ktorej rokuje americká vláda. Na kopci Capitol Hill sa v rovnomennej štvrti nachádza Kapitol, ktorý slúži na zasadanie kongresu. Postavený bol na prelome 18. a 19. storočia, ale neskôr ho ďalej rozširovali. Má nádherný interiér, ktorý zdobia viaceré vzácne fresky. Z exteriéru je známy vďaka rozsiahlej zdobenej kupole. Turisti sa dostanú dnu na bezplatné organizované prehliadky, nutné je však vopred sa zaregistrovať sa cez internet.

 

5. Washingtonský pamätník

V blízkosti Lincolnovho pamätníka sa nachádza aj Washingtonský pamätník, ktorý dokončili v roku 1885. Meria 169 metrov a v tom čase bol najvyššou budovou na svete. Až dodnes nenájdete v centre hlavného amerického mesta žiadnu inú stavbu, ktorá by ho prevyšovala. Zároveň je najvyššou kamennou budovou na svete, ktorá bola postavená bez oceľovej výstuže. Na výstavbu použili kameň z troch regiónov. Keď sa zapozeráte na pamätník, tak uvidíte tri rôzne odtiene, ktoré presne ukazujú, ktorý materiál pochádzal z inej časti Ameriky.

 

6. Jeffersonov pamätník

Svojej pocty sa dočkal aj ďalší dôležitý predstaviteľ tejto krajiny. Pamätník venovaný Thomasovi Jeffersonovi bol postavený podľa predlohy rímskeho Panteónu. Na jeho priečelí sa nachádza 54 stĺpov, popri ktorých sa dostanete až priamo k soche tohto velikána. Vo vnútri si môžete tiež prečítať Deklaráciu nezávislosti, ktorej autorom bol práve tento prezident.

 

7. Jazero Tidal Basin

Priamo pred Jeffersonovým pamätníkom sa dostávate k nádrži Tidal Basin, ktorá má formu umelo vytvoreného jazera. To prechádza cez celý park a dodáva tomuto miestu výnimočnú atmosféru. Najkrajšie to vyzerá počas jari, keď v jeho okolí kvitnú čerešňové stromy. Vtedy veľmi pripomína atmosféru voňavých farebných japonských parkov.

 

8. Národné múzeum letectva a kozmonautiky

Veľmi zaujímavé múzeum sa venuje histórii letectva a kozmonautiky. Rozdelené je na dve hlavné časti. V prvej sú vystavené modely rôznych historických a súčasných lietadiel. Do viacerých z nich sa môžete priamo pozrieť a spoznáte, ako vyzerajú kokpity pre pilotov. Druhá časť sa už venuje histórii kozmonautiky. Uvidíte tam viaceré prístroje a pomôcky, ktoré sa využili priamo počas letov do vesmíru.

 

9. Kongresová knižnica

Vo Washingtone sa nachádza najväčšia knižnica na svete. Sídli v budove kongresu, kam bola presťahovaná z Philadelphie. Má vyše dvestoročnú tradíciu a v jej zbierke sa nachádza dokopy 158 miliónov exemplárov, z čoho je 36 miliónov kníh. Knižnica je verejne prístupná pre verejnosť a sídli v nádhernej historickej budove so vzácnymi freskami.

 

10. Georgetown

Štvrť Georgetown dnes patrí k najštýlovejším častiam Washingtonu. Nachádza sa tam pôvodná oblasť tohto mesta, ktorá pochádza ešte z éry, pokiaľ sa tam rozhodli vybudovať nové centrum vládnej moci. Dobové budovy dnes patria k najdrahším domom v meste. Tak ako v minulosti, aj teraz tam bývajú viacerí prominenti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Washington.org

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa