Argentínska Mendoza – miesto, ktoré si obľúbi každý cestovateľ

2021-03-06 12:00:00 |   |    | 

Dnes sa vyberieme na výlet do Južnej Ameriky. Argentína je plná vášne, hudby, priateľskej atmosféry a farieb. Jedným z jej najväčších turistických tromfov je mesto Mendoza, ktoré si zamilujú všetci. Dobrý program si tam vymyslia batôžkári, ale aj milovníci luxusu a pohodlia, nájdete tam umenie i zábavu a to všetko sa nesie v sprievode pohára skvelého vína, ktoré vyrábajú okolité vinice.



 

Aconcagua

Pri Mendoze sa nachádza najvyšší vrch v krajine Aconcagua. Pre dovolenkárov je to obľúbená turistická trasa, pretože nie je tak náročná ako trebárs niektoré európske kopce. Zvládnete to aj bez sprievodcu a tešiť sa môžete na nádherné vyhliadky na okolie. Vďaka dobrému terénu ponúkajú pre turistov aj ďalšiu zaujímavú alternatívu, keďže na Aconcagua sa môžete vybrať aj v poobedňajších hodinách, aby ste si odtiaľ mohli vychutnať úžasný západ slnka. V tomto prípade je ideálne ísť v skupinkách a dokonca si môžete urobiť i prestávku v tábore, kde strávite noc priamo pod hviezdami. Bude to zážitok, na ktorý tak ľahko nezabudnete.

 

Cyklotúra do viníc

V okolí mesta sa nachádza dobre známy vinársky región. Miestne víno vyvážajú do celého sveta a je ovenčené niekoľkými prestížnymi oceneniami. Tunajšia pôda v blízkosti pohoria ponúka skvelé podmienky na pestovanie viniča, ktorý vďaka tomu získava výbornú chuť. Tento malebný kraj sa rozhodli lepšie predať aj turistom. Preto vymysleli ľahké cyklotúry z centra Mendozy, počas ktorých vás zavedú do tunajších vinárstiev, kde sa môžete tešiť na ochutnávky v malých lokálnych vinárstvach. Druhou alternatívou je prenajať si bicykel a spoznať túto krásnu lokalitu medzi vinicami na vlastnú päsť.

 

Cerro de Gloria

Súčasťou mesta je Park svätého Martina, ktorý je obľúbeným oddychovým miestom pre domácich obyvateľov. Tí tam chodievajú na prechádzky a stretávajú sa so svojimi priateľmi. Odtiaľ je to už len na skok k jednej z najvýznamnejších pamiatok, ktorou je pomník Cerro de Gloria. V preklade Vrch slávy je mimoriadne ceneným pamätníkom, ktorý pripomína boje za nezávislosť a slobodu, ktoré sa v tomto regióne odohrali v 19. storočí. Následne dostali domáci umelci výzvu, aby si uctili všetkých padlých vojakov. Pre svoje dielo našli skalný útvar, na ktorom mohli vhodne rozmiestniť niekoľko bronzových sôch, ktoré pripomínali túto dôležitú udalosť. Ich hmotnosť je dokopy 14 ton a predstavujú jednu z najprecíznejších umeleckých prác.

 

Plaza Independencia

Na rovnakú udalosť spomína aj najväčšie a hlavné námestie, ktoré majú v Mendoze. Postavili ho v 19. storočí a od začiatku nieslo pomenovanie podľa boja za nezávislosť. Jeho ústredným bodom je obrovská fontána, ktorá ponúka počas horúcich dní príjemné osvieženie. Počas dňa tam robievajú niekoľko hudobných šou dopĺňanými rôznymi vodnými choreografiami. V priebehu víkendov sa na tomto námestí konajú veľké trhy, ktoré sprevádzajú zaujímavé umelecké vystúpenia. Pravidelne tam organizujú bezplatný koncert pre divákov, ktorí si chcú užiť trochu kultúry. Príjemnú atmosféru tohto miesta dotvára aj množstvo stromov, ktoré vytvárajú pocit, ako keby ste sa nachádzali uprostred veľkého parku a nie v centre mesta.

 

Festival počas vinobrania

Skúsení cestovatelia odporúčajú navštíviť Mendozu v období medzi februárom a prvou polovicou marca. Vtedy sa tam totiž koná veľký festival vinobrania, ktorý prináša do mesta ešte viac zábavy. V tomto čase usporadúvajú rôzne ľudové slávnosti, veľkolepé pochody, hody, ale aj trhy. Odvšadiaľ počuť tradičnú hudbu, rozvoniava dobré jedlo a nesmie chýbať ani pohár tunajšieho vína. Vrcholom Vendimie, ako domáci nazývajú zber hrozna, je voľba kráľovnej, ktorá sa nasledujúci rok stáva hlavnou tvárou všetkých dôležitých slávností v meste. Pre dievčatá je to veľká prestíž a možnosť odštartovať sľubnú kariéru. Všetky dôležité udalosti sa konajú v miestnych parkoch, ktoré im dodávajú krajšiu atmosféru.

 

Za kultúrou do divadla či múzea

V meste si užijete aj dostatok kultúry. V krajine je veľmi dobre známe tunajšie divadlo, v ktorom pracujú tí najlepší herci z Argentíny. To sídli v nádhernej budove z roku 1923, ktorá je vyhľadávaná aj z architektonického hľadiska. Má nádherné zdobenie a rovnako honosne pôsobí jej interiér. Mendoza má dve významné múzeá. Jedno sa nazýva Del Área Fundacional a dozviete sa tam viac informácií o histórii mesta. V minulosti budovu zničilo zemetrasenie a toto miesto museli kompletne rekonštruovať. Múzeum Nacional del Vino zas sídli v nádhernom šľachtickom sídle, ktoré kedysi vlastnila významná rodina švajčiarsko-talianskych imigrantov. Kompletne bol vytvorený z materiálu, ktorý si nechali doviezť z Európy. V interiéri uvidíte historický nábytok a dozviete sa niečo viac o tejto famílii.

 

Chacras de Coria

Blízko Mendozy sa nachádza malé mestečko Chacras de Coria, ktoré sa preslávilo vďaka domácemu vinárstvu a taktiež obchodíkom, kde sa môžete stretnúť s rôznymi remeselníkmi, ktorí vyrábajú úžasné suveníry prevažne z miestnych materiálov. Taktiež sa tam nachádza množstvo skvelých reštaurácií a práve tie tam prilákali viac turistov. Veľmi obľúbené je aj medzi mladými ľuďmi, ktorí vyhľadávajú tunajšie bary.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa