Ekvádor je menej známou destináciou, turistom však ponúka množstvo rôznych aktivít

2022-12-07 12:00:00 |   |    | 

Južná Amerika láka čoraz viac cestovateľov. Po známejších lokalitách ako Mexiko, Kuba či Peru sa hlásia o slovo aj iné turisticky menej známe destinácie. Výhodou Ekvádora je, že dovolenkárom ponúka rozmanité aktivity. Môžete si oddýchnuť pri mori na krásnych plážach, vybrať sa na túru do niektorého z pohorí alebo preskúmajte historické pamiatky.



 

Kostol a kláštor La Compaňía, Quito

V meste Quito sa nachádza niekoľko vzácnych kostolov. Pohľadnice zdobí najmä Basílica del Voto Nacional, najväčší neogotický svätostánok v Južnej Amerike.

Ešte väčší výnam však má komplex kostola a kláštora, ktorý je známy pod označením La Compaňía de Jesus. Domáci obyvatelia ho začali stavať na začiatku 16. storočia ako vôbec prvú barokovú stavbu v Južnej Amerika, ktorá následne inšpirovala ďalšie krajiny. Podmaní si vás už od príchodu. Fasáda je bohato zdobená a nájdete na nej viacero ornamentov, ktoré dokazujú jedinečnosť tejto pamiatky. Ešte väčšie prekvapenie vás čaká, keď vstúpite dovnútra. Interiér je totiž bohato zdobený zlatom, čo zvyšuje aj hodnotu samotného svätostánku. Drobné detaily sú skombinované s okázalejšou výzdobou, ktorú dopĺňajú maľby rôznych svätcov.

 

Cotopaxi

Ak máte chuť skôr na spoznávanie prírody, vyberte sa do niektorého z národných parkov. Obľúbeným je napríklad Parque Nacional Cajas, no najväčšej návštevnosti sa teší Cotopaxi, pomenovaný podľa známej sopky. Od roku 1738 evidujú jej 50 erupčných činností, naposledy vybuchla v roku 2015.

V jej okolí nájdete ďalšie menšie vulkány, ktoré vytvárajú zaujímavý kolorit tejto krajiny. Cotopaxi dosahuje výšku 5897, pričom od nadmorskej výšky 5000 metrov sa začína ľadovec. Zasnežený vrcholček uvidíte aj z mesta Quito. Pokiaľ máte chuť, môžete sa na sopku vybrať na túru. Menej skúsení cestovatelia si volia skôr jednodenný výlet, počas ktorého sa dostanete do nižších polôh. Túra na samotný vrchol trvá niekoľko dní a odporúča sa skôr pre zdatných turistov.

 

Amazonský dažďový prales

Prírodnou atrakciou z trochu iného súdka je Amazonský dažďový prales. Ide o jednu z najkrajších a najvzácnejších oblastí, kde sa podarilo faunu a flóru zachovať v pôvodnom stave. Žije tam viacero zvierat, ktoré nájdete iba v tomto regióne. Obľúbenou atrakciou sú veľké farebné papagáje, ale aj divoké opice, ktoré si chodia zvedavo obzerať turistov. V pralese je niekoľko vyhliadkových veží, ktoré sú prepojené visutým mostom a takto vám z úplne inej perspektívy predstavia tunajšiu prírodu. Oblasť je vyhľadávaná aj ornitológmi, keďže tam žije viacero jedinečných druhov vtákov. Najlepšie je vybrať sa tam s lokálnymi tour operátormi, ktorí vás spoľahlivo prevedú po vybraných lokalitách a nezablúdite.

 

Železnica Nariz del Diablo

V Ekvádore nájdete aj jednu z najzaujímavejších železníc na svete. Nariz del Diablo znamená v preklade Diablov nos a svoje pomenovanie dostala táto trať kvôli vysokému počtu mŕtvych robotníkov, ktorí zomreli počas jej výstavby. Prechádza veľmi náročným terénom, ale ponúka vám tie najkrajšie výhľady na krajinu. Spája mestá Alausi a Sibambe. Ak sa zveziete retro vlakovou súpravou, tak môžete vyskúšať unikátny zážitok v podobe cestovania na streche vagónov, ktoré sú na to špeciálne uspôsobené.

 

Galapágy

K Ekvádoru patrí aj súostrovie Galapágy, ktoré je známou turistickou atrakciou. Ľudia ich vyhľadávajú najmä kvôli jedinečnej prírode. Preslávili sa vďaka obrovským korytnačkám, ale aj zvieratám, ktoré vyzerajú ako z čias začiatku evolúcie. Objavili ich v 16. storočí a tento unikátny ekosystém sa podarilo udržať vďaka tomu, že je ďaleko od pevniny, takže miestna klíma a ovzdušie nie sú ovplyvňované znečistením. Galapágy tvorí trinásť väčších ostrovov, šesť menších a niekoľkých desiatok mini ostrovčekov, ktoré nie sú obývané. Inšpirovali aj známeho vedca Charlesa Darwina, takže počas dovolenky nevynechajte ani jeho výskumné centrum a na jednom z ostrovov uvidíte tiež jeho pamätnú sochu. Ak milujete potápanie, pripravte sa na prehliadku pestrého podmorského sveta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa