Aljaška je splneným snom: Zima je však nekonečná a problémom je aj kriminalita

2022-12-12 08:30:00 |   |    | 

Aljaška je vysnívanou destináciou všetkých dobrodruhov. Nič na svete však nie je také zaliate slnkom, ako sa niekedy na prvý pohľad zdá. Platí to aj o živote na Aljaške, o ktorom sa dá povedať, že je do istej miery krásny, ale aj náročný a mnohokrát dokonca veľmi nebezpečný. Preto pre vás máme niekoľko rád, ktoré je potrebné mať na zreteli, kým sa do tohto krajinského raja nachádzajúceho sa na západnom pobreží Spojených štátov amerických vydáte.



 

Pripravte sa na „nekonečnú“ zimu

Klimatické podmienky mnoho ľudí berie na ľahkú váhu. Pritom ide možno o vôbec najdôležitejšiu vec, s ktorou by ste sa mali zoznámiť, nech už vyrazíte kamkoľvek. Na Aljašku obzvlášť. Už od konca novembra vám tu môžu znepríjemňovať život veterné búrky, teploty pod bodom mrazu, sneh a ľad. Takáto zima môže trvať dlhé mesiace, napríklad až do marca. Keď k tomu v tomto období pripočítame len pár hodín denného svetla, môžete mať pocit, že zima nikdy neskončí… Dôležité je preto nielen teplé oblečenie či schopnosť vedieť rozložiť oheň, ale aj potrebná dávka psychickej odolnosti.

 

Majte oči na stopkách

O obyvateľoch Aljašky sa traduje, že sú milí a bezproblémoví. V skutočnosti však platí pravý opak. Kto vie, možno je to dané práve ťažkými životnými podmienkami – veľkou zimou, skorou tmou či izoláciou –, v každom prípade kriminalita tu predstavuje veľký problém. Nie je to však jediný dôvod, prečo je potrebné mať oči na stopkách. Ostražitosť je na mieste aj pri pohybe vo voľnej prírode, ktorý pri nedodržaní istých pokynov a povinností predstavuje pre cestovateľov vôbec to najväčšie nebezpečenstvo. Odporúčanie: vydávajte sa vždy len do oblastí, ktoré sú pre turistov určené, držte sa vyznačených trás, nepodceňujte premenlivosť počasia, svoje plánované trasy radšej niekomu povedzte, a hlavne si prečítajte aj zásady, ako sa správať pri styku s divokou zverou, na ktorú môžete na Aljaške naraziť – vyskytujú sa tu totiž bizóny, kodiaky alebo medveď grizzly.

 

Nenechajte doma rybársky prút

Na Aljaške sa mieša množstvo kultúr. To sa prejavuje aj na miestnom jedálničku, vďaka ktorému je tiež vnímaná ako raj gurmánov. Môžete tu ochutnať napríklad sobiu klobásu, polievku z mušlí, množstvo indických špecialít, batáty s pikantným aioli alebo zažiť pravé kúzlo grilovania v prírode a ochutnať fantastický steak. Je tu však háčik. Ak si budete chcieť dopriať podobné dobroty, budete musieť siahnuť veľmi hlboko do vrecka. To platí aj v prípade nakupovania potravín v obchodoch. Riešenie? Zaistite si členstvo v programe Costco, vďaka ktorému ušetríte veľa peňazí, prípadne stavte na vlastný um a lovecké schopnosti. V aljašských vodách sa nachádzajú lososy, pstruhy alebo halibuty, takže prút by mal byť súčasťou vašej povinnej výbavy.

 

Vyhľadajte skúseného dobrodruha

Život na Aljaške je špecifický aj v mnohých ďalších ohľadoch. Pokiaľ sa teda chystáte na cestu do tohto pozemského raja, skúste vyhľadať niekoho, kto má podobné dobrodružstvo už za sebou. Získate tak ďalšie cenné rady a tipy, ktoré sa určite budú hodiť. Ak niekoho takého nepoznáte, nezúfajte. Náhľad pod pokrievku života na Aljaške vám poskytnú napríklad Brownovci, ktorých deväťčlenná rodina tu žije prakticky celý život. Ich osudy môžete momentálne sledovať v rámci siedmej série seriálu Ľudia z aljašských lesov (Alaskan Bush People), ktorá má premiéru 29. novembra o 21. hodine na programe TLC.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Discovery Channel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa