Do Venezuely za najvyšším vodopádom sveta Salto Angel

2013-03-06 11:30:00 |   |    | 

Na prírodné krásy bohatá Venezuela je pre cestovateľov zárukou prvotriednych zážitkov. Môžete tu navštíviť zasnežené vrcholky Ánd, najvyšší vodopád sveta Salto Angel, merajúci 979 metrov, precestovať prírodné parky na ostrovnom raji Isla Margarita alebo si vyskúšať adrenalínovú plavbu po Orinoku, v ktorého vodách sa to hemží dravými piraňami.



Príchodom do „najyankeeovskejšej“ krajiny Južnej Ameriky, ako sa Venezuele niekedy hovorí, sa dostanete do úplne iného sveta. Sveta temperamentu, poznania a zážitkov. Bohatá história, netradičná kultúra, krásna príroda a moderné turistické zariadenia sú odraziskom pre preskúmanie celej krajiny. Ponorte sa do venezuelských kontrastov, kde na vás čaká pobrežie lemované kokosovými palmami, amazonské pralesy alebo mohutné vrcholky zasnežených Ánd.

 

K najvyššiemu vodopádu sveta

Týmto titulom sa honosí vodopád Salto Angel, jeho vody sa zbierajú na nedozernej ploche stolovej hory Auyan tepui (Diablove hory), a potom sa rútia za ohlušujúceho rachotu do 979-metrovej hlbiny. Vodopád nájdete v národnom parku Canaima, ktorý sa radí medzi najkrajšie parky sveta. Jednou z rarít Canaima sú takzvané „tepuis“, stolové hory, ktoré vyzerajú ako keby ich niekto na vrcholku uťal mečom. Tepuis majú zvislé steny a dosahujú výšku až niekoľko kilometrov.

 

 

  • Miesto, kde sa zastavil čas

I v dnešnej dobe stále existujú miesta, ktorých sa nedotkla moderná civilizácia. Jedným z nich je i delta Orinoka, kde žijú príslušníci indiánskeho kmeňa Warao. V preklade znamená slovo Warao (Waroa, Guarano, Guarao alebo Warrau) ľudia z kanoe. Obyvatelia bývajú v domoch na koloch, ktoré nemajú steny, len strechu. Ich jediným dopravným prostriedkom zostávajú člny, rovnako ako pred mnohými stovkami rokov. Ľudia kmeňa Warao však nie sú jediným spoločenstvom, ktoré žije podobne ako naši predkovia. Jedným z najznámejších je kmeň Yanomami, ktorý prirovnávajú k austrálskym Aboriginom.

V parku Canaima sa tiež nachádza osada rovnakého názvu, ktorá sa stala veľmi dobrým východiskovým bodom pre návštevu Salto Angel. Môžete si vybrať z dvoch spôsobov cestovania: lietadlom alebo loďou. Lietadlom je cesta kratšia a pohodlnejšia. Cesta loďou vám ale poskytne tie najkrajšie scenérie, ktoré môže park Canaima ponúknuť. Počas plavby na motorovom kanoe so skúsenými domorodými lodivodmi sa pred vami otvorí krajina lemovaná stolovými horami a dažďovými pralesmi.

V ďalšom úseku vojdete do údolia kaskád, prezývaného Diablov kaňon. Hneď ako si vytriete vodu z očí, budete očarení mnohými vodopádmi, ktoré sa budú svojou krásou a rachotom snažiť odviesť vašu pozornosť od toho najkrajšieho. Nezabudnite však, že v diaľke na vás čaká ten jediný a najvyšší na celom svete - Salto Angel, jeho ohlušujúce „vítanie“ je počuť až do diaľky 50 kilometrov.

 

Za piraňami do delty Orinoka

Ak radi skúšate nové a nepoznané, môžete sa z pokojnej a dych berúcej návštevy vodopádu Salto Angel premiestniť do úplne iného sveta. Do krajiny, ktorá vás ohromí neuveriteľnou škálou zelene, ohluší krikom vodných vtákov, papagájov alebo opíc preháňajúcich sa v korunách stromov. Idylicky znejúci popis delty Orinoka však rozhodne nie je prechádzkou ružovým sadom. Nástrahami a nebezpečnými zvieratami sa to tu len tak hemží, preto si radšej najmite dobrého sprievodcu, ktorý vás nimi prevedie.

 

  • Amputácia prstu jediným uhryznutím

Tak toto dokáže jeden z najnebezpečnejších tvorov žijúcich vo vode - piraňa. Jej zuby sú dostatočne silné a ostré, aby vám vytrhli kus mäsa z tela. Nie všetky druhy sú ľudožrútske (len 4 z 35), ale ak nie ste odborníkmi na pirane alebo ich dostatočne nepoznáte, nepokúšajte sa im strkať prst do tlamy, aby ste zistili, či majú zuby. Najčastejším druhom, ktorý sa vo Venezuele vyskytuje, je Colossoma macropomum. Dorastá do dĺžky jedného metra a najväčšie kusy vážia i 40 kilogramov. Ich mäso je navyše veľmi dobré a vhodné pre konzumáciu.

 

K hlavným atrakciám tohto miesta patrí nesporne lov piraní. Potrebujete k nemu mäso a udicu. Potom už stačí len nahodiť a podľa „trhnutí“ v ruke zistíte, čo sa asi môže odohrávať pod vašou loďou. Jediným problémom je odhadnúť správny okamih, kedy zaseknúť udicu. Pirane mäso oďobávajú a nechcú sa zahryznúť. Časom ale získate cit a svoju prvú piraňu si určite ulovíte.

 

Do podmorského raja Los Roques

Pre milovníkov potápania si Venezuela pripravila zvláštnu chuťovku v podobe nádherného súostrovia Los Roques. Skladá sa zo 40 ostrovov, ktoré sú obsypané snehovo bielym pieskom ostro kontrastujúcim s tyrkysovou farbou mora. Na Los Roques sa dostanete lietadlom za cca 260 USD (tam i späť).

Na ostrovoch nájdete početné kolónie pelikánov a čajok, ale ten pravý poklad sa ukrýva pod hladinou mora. Len čo sa ponoríte do priezračnej vody, obklopí vás svet tvorený nádhernými podmorskými záhradami plnými najrôznejších druhov koralov. Medzi nimi sa s ladnosťou prepletajú tie najpozoruhodnejšie druhy rýb. Ak však čakáte nejakých obrích zástupcov morskej fauny, budete sklamaní. Z tých najväčších tu nájdete murény. Výnimočne môžete naraziť i na barakudu. Los Roques je ideálnym miestom pre relaxáciu a odpočinok. Pozor však na jeho ceny, ktoré sú omnoho vyššie než vo Venezuele.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd do Venezuely a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Venezuela:

 

  • Okruh po Venezuele: Nenechajte si ujsť strhujúci pohľad na najvyšší vodopád sveta Salto Angel, plavbu po delte Orinoka s lovom piraní alebo návštevu pôvodných indiánskych dedín.
  • Veľký okruh po Brazílii: Spoznajte to najkrajšie z exotickej Brazílie. Čaká tu na vás nádherná príroda, kultúra, ľudia, pláže, nádherné more a samozrejme tiež pirane, ktoré si tu môžete uloviť.
  • Brazília - Rio De Janeiro: Štrnásťdenný zájazd je zameraný na preskúmanie najkrajšieho mesta sveta Rio De Janeira s množstvom fakultatívnych výletov do okolia.

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa