Bacardi Island - miesto, kde sa na plážach točia reklamy

2012-02-07 18:00:00 |   |    | 

Pre svoju reklamnú kampaň si vybral ostrovček Cayo Levantado pri pobreží dominikánskeho polostrova Samaná i výrobca slávneho rumu Bacardi. „No a odvtedy nás turisti poznajú ako Cayo Levantado, ale prekrstili si nás na Bacardi Island,“ krčí ramenami miestny, ale nezdá sa, že by im to nejako zvlášť prekážalo.



„Tak tu sa musel grafik poriadne zapotiť,“ myslí si množstvo ľudí pri pohľade na fotografie pláží so žiarivo bielym pieskom a oblohou bez mrakov v najrôznejších prospektoch. Omyl! Tieto miesta skutočne existujú a piesok je tu skutočne taký biely a more možno ešte modrejšie než na fotografiách. Nie je to žiadny výtvor grafika a šikovného počítačového programu, ale tropickej prírody v dominikánskych letoviskách Samaná a Bayahibe.

A práve neďaleko Samaná sa nachádza známy ostrovček Cayo Levantado, prezývaný tiež Bacardi Island. Turisti sem prichádzajú v primeraných počtoch, aby dali miestnym zarobiť, ale ostrov, na ktorom sú dve hotelové strediská, rozhodne nie je preľudnený. „Tiež sem ešte stále prichádzajú desiatky hľadačov pokladov, podľa legendy tu je totiž zakopaný ohromný pirátsky poklad,“ dodávajú miestni obyvatelia, „zatiaľ sa však nikomu nepodarilo nájsť ani stopu.“

 

Zatiaľ neobjavený raj - Samaná

Najbližšia pevnina, polostrov Samaná, je na dohľad. Podľa mnohých ide o najkrajšiu časť celej Dominikánskej republiky, ale paradoxne až donedávna celá oblasť unikala hľadáčiku cestovných kancelárií. A čo viac: „V minulosti sa rokovalo i o tom, že sa celý polostrov odpredá Spojeným štátom, ktoré tu chceli postaviť vojenskú základňu,“ vysvetľujú znalci miestnych pomerov. Od celého plánu sa nakoniec upustilo a všetci dnes vravia: „Chvalabohu!“

Po otvorení medzinárodného letiska v Santa Barbara de Samaná, hlavnom meste regiónu, skrátene len Samaná, sa tu totiž pomaly ale isto naplno rozvíja turistický ruch. Podmienky pre rozvoj sú viac než ideálne. Okolitá tropická príroda je stále ešte neporušená a pretkaná sieťami jaskýň. Podľa niektorých zdrojov je vo vnútorných oblastiach polostrova najvyššia hustota kokosových paliem na kilometer štvorcový. Navyše Samaná omývajú tropické vody, pod ktorých hladinou sa ukrýva pestrofarebný podmorský svet. Kto nechá šnorchel doma, bude trpko ľutovať.

„Od decembra do apríla k pobrežiu prichádzajú vráskavce, aby vyviedli mladé,“ upozorňuje na ďalšie veľké lákadlo snáď každý prospekt o tejto oblasti. V tom období brázdia pobrežné vody nepreberné množstvá plavidiel s turistami na palube. Aj keď sa to pre zdanlivý zmätok na vlnách nezdá, má pozorovanie veľmi prísne pravidlá. „Do oblastí, kde sú vráskavce, môžu len lode so zvláštnou licenciou. Dominikánske námorníctvo je v tomto prípade neoblomné,“ vysvetľuje majiteľ jednej z lodí.

„V záujme veľrýb sú tu i ďalšie obmedzenia - pri jednej veľrybej rodinke môže byť maximálne jedna loď a to na vzdialenosť 50 metrov a maximálne na 30 minút,“ dodáva. Na palube väčšinou býva i anglicky hovoriaci sprievodca a i napriek množstvu obmedzení je pozorovanie nad hladinu vyskakujúcich kolosov zážitok na celý život.

Turizmus nie je v Samaná ešte naplno „rozbehnutý“, hotelových komplexov tu nie je toľko, aby narušili tradičný ráz tunajšej krajiny a i preto si dodnes Samaná uchováva svoje „karibské“ čaro. „Vy možno Samaná opustíte, ale v spomienkach toto miesto nikdy neopustí vás,“ hovoria trochu nadnesene tunajší obyvatelia, ale je dosť možné, že im dáte pri prezeraní fotografií z dovolenky za pravdu.

 

Drink s príchuťou adrenalínu

Rovnakým typom letoviska ako Samaná je i Bayahibe - pôvodne malé rybárske mestečko dnes obklopuje niekoľko dovolenkových stredísk a celá oblasť sa stáva v posledných rokoch stále vyhľadávanejšou. A tiež tu vám, ako v celej Dominikánskej republike, miestni pripravia obľúbený nápoj - kokosové mlieko s rumom - a s ním i naozaj nevšedný zážitok.

Aby bol nápoj naozaj stopercentný, malo by byť kokosové mlieko čo najčerstvejšie. „Šplhal hore ako opica,“ je to, čo vám k prežitému prekvapeniu povie väčšina turistov. Miestnym totiž nerobí problém si pre čerstvý kokosový orech okamžite vyšplhať až do koruny vysokej palmy  - tam mačetou odseknú tropické plody, ktoré s hlasitým zadunením pristanú na zemi, potom zlezú dolu a dokončia prípravu nápoja. „Strach? Tak ten vážne nemám,“ smejú sa, keď sa ich naň prekvapení spýtate.

Bayahibe je ideálnym východiskovým miestom pre výlet do národného parku del Este. Vápencové terasy, ktoré vznikli pred miliónmi rokov a jaskyne s predkolumbovskými kresbami turistov zaručene priťahujú. V pobrežnej časti parku si užijú hlavne potápači. Blízko pobrežia sú nádherné koraly, kde si prídu na svoje.

A rovnako ako v Samaná ani tu vám nebudú otravovať život hromady turistov. Na rozdiel od slávnej Punta Cany, kde si užijete akčnú dovolenku plnú návštev nočných diskoték a krepčenia do skorého rána, sú Samaná a Bayahibe pokojnou oázou s karibskými kúpeľmi pre upracované telo i dušu.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Saona a Catalina

Ďalším ideálnym miestom pre potápačov sú dva ostrovčeky pri pobreží - Saona a Catalina. Môžete si buď sami prenajať loď alebo využiť služby miestnych agentúr, ktoré sem každodenne organizujú výlety. Cestou možno uvidíte v okolí lode skákajúce a vystrájajúce delfíny a na plážach Saony a Cataliny vás čaká kúpanie v priezračnej vode.

 

  • Kolumbov maják

Santo Domingo je hlavným mestom Dominikánskej republiky a tiež ukážkou typickej koloniálnej architektúry. Jednou z hlavných dominánt je tak trochu paradoxne Kolumbov maják - stavba, ktorá vznikla v roku 1992 ako pripomienka 500. výročia objavenia ostrova Hispaniola. Budova má tvar kríža a vo vnútri je i hrobka slávneho moreplavca.

 

  • NP Los Haitises

Najznámejší dominikánsky národný park vznikol už v roku 1976 a jeho plocha sa stále rozširuje. Jeho návšteva je možná len so sprievodcom - celá oblasť je totiž prísne chránená a navyše nie práve dobre dostupná. Pokiaľ však prekonáte menšie nepríjemnosti spojené s cestou, čaká vás množstvo unikátnych ostrovčekov pri pobreží a systém jaskýň.

 

Tipy na zájazd do Dominikánskej republiky  a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Dominikánska republika:

 

  • Dominikánska republika - Samaná: Polostrov na severovýchode krajiny s bujnou tropickou vegetáciou ponúka odpočinok uprostred nádhernej, takmer nedotknutej prírody mimo rušných turistických letovísk.
  • Dominikánska republika - Bayahibe: V poslednej dobe stále obľúbenejšie stredisko je známe svojimi dlhými plážami s jemným bielym prachovým pieskom a ideálnymi podmienkami na kúpanie. Pokojná hladina blankytne modrého mora je ideálnym miestom pre športové vyžitie i potápanie.
  • Plavba Malé Antily s pobytom v Dominikánskej republike: Dovolenka pre tých, ktorí nechcú stráviť svoje voľno na jednom mieste – na palube moderného a kompletne vybaveného plavidla spoznáte to najkrajšie z karibských Malých Antíl a svoju dovolenku zakončíte na najkrajších plážach sveta v Dominikánskej republike.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa