Omán - prejdite sa po najväčšom koberci sveta

2011-12-29 16:00:00 |   |    | 

Hoci Omán patrí k tým menej nápadným arabským krajinám, svojich susedov v mnohom prevyšuje. Turistika tu nie je založená na nápadnom luxuse, ale na zachovalej kultúre, krásnej divokej prírode a mnohých zaujímavostiach. Budete sa teda môcť prejsť vo Veľkej mešite po najväčšom ručne tkanom koberci na svete, prenocovať v blízkosti beduínov v púšti Wahiba alebo objavovať ako Indiana Jones staré a opustené pevnosti.



Arábia. Pri tomto slove sa mnohým ľuďom vybaví pestrý a rušný bazár s neokresanými obchodníkmi, moslimovia zahalení v tradičných bielych rúchach, nekonečné piesočné duny, ale tiež ropa. Väčšina krajín na arabskom polostrove preto patrí k veľmi bohatým štátom, čo dávajú najavo predovšetkým svojou veľkolepou mrakodrapovou zástavbou. V tomto smere je Omán jedinečnou výnimkou.

 

Na najväčšom koberci sveta

Už pri príchode do hlavného mesta uvidíte ten rozdiel. Nenájdete tu totiž jediný mrakodrap, budovu takú typickú pre Dubaj alebo katarskú Dohu. Maskat tvoria prevažne nízke biele budovy, vyzerá preto príjemne striedmo a má svoj jedinečný genius loci. Na jednej strane nájdete uhladené piesočné pláže s azúrovým modrým morom, na strane druhej sa zas týčia špicaté čadičové skaly. A medzi nimi žije duch veľkomesta.

Obzvlášť sever mesta má typicky arabskú atmosféru. V starej časti mesta Mutrah je množstvo uličiek s trhovníkmi, u ktorých si môžete kúpiť orientálny tovar. Na pultoch ležia hlavne zlaté a strieborné šperky, arabské odevy, pestré textílie, vodné fajky a tiež typický ománsky suvenír – dýka chandžar, ktorá je i súčasťou štátneho znaku. Nachádza sa tu tiež jedna z troch skalných pevností, ktoré tvoria hlavný symbol mesta. Zostávajúce dve nájdete hneď pri vstupe do starej štvrti.

Hlavným lákadlom Maskatu je Veľká mešita sultána Kábúsa, súčasného vládcu, ktorá bola dokončená v roku 2001. Mešita zaujme už na prvý pohľad svojou opulentnosťou. Nachádza sa v areáli s rozlohou 416 tisíc metrov štvorcových, ktorý je plný kvetov a precízne zostrihaných živých plotov. Do svätostánku sa zmestí až neuveriteľných 6 500 veriacich.

Samotná mešita okrem pestrých orientálnych vzorov zaujme i najväčším ručne tkaným kobercom na svete, ktorý pozostáva z jedného milióna a sedemstotisíc uzlíkov a váži neuveriteľných 21 ton. Pokiaľ sa však naň chcete pozrieť, musíte si privstať. Vstup do mešity pre verejnosť je len medzi ôsmou a jedenástou hodinou dopoludnia.

Maskat ale nie je len historickým artefaktom. Vďaka moderným inováciám sultána Kábúsa sa tu rozvinul na nenásilnej úrovni cestovný ruch, takže si môžete užívať dovolenku v pokoji svojho hotela. Mesto navštevujú aj skupinky potápačov. Blízko hotelových stredísk sa totiž nachádzajú nádherné koralové útesy, okolo ktorých plávajú húfy pestrofarebných rýb, ale tiež delfíny, koralovky a morské korytnačky.

 

Od ružovej dámskej mešity na „Koniec sveta“

Ak sa vydáte z Maskatu na výlety, uvidíte po ceste niekoľko starodávnych a opustených pevností. Dobrým východiskovým bodom pre cestovanie je mestečko Nizwa, kde sa nachádza jedna z prvých pevností zo 17. storočia. Keď budete mestom prechádzať, určite sa zastavte v tradičnej miestnej reštaurácii Bin Antique, kde sa hoduje priamo na zemi. Sedíte na koberci, opierate sa o vankúše a jete rukami.

Asi 40 kilometrov odtiaľ sa nachádza v krásnej krajine polorozpadnutá pevnosť Bahla Fort, ktorá je na zozname pamiatok UNESCO. Medzi Nizwou a Maskatom sa navyše nachádza niekoľko pozoruhodných dediniek, ktoré zaujmú tým, že v starodávnych ruinách tu žijú miestni obyvatelia. Za návštevu stojí i dedinka Nakhal, kde sa vedľa zachovalej pevnosti nachádza i ojedinelá ružová mešita, špeciálne postavená pre ženy.

Neďaleko Nakhalu leží veľmi zaujímavá rybárska osada Sur, obklopená vyschnutými korytami riek, špicatými skaliskami a útulnými oázami. Tu si budete môcť prezrieť napríklad výrobu krásnych drevených arabských plachetníc. Odtiaľ je to už len kúsok na najvýchodnejší cíp arabského polostrova. Podmienky pre život v tejto časti krajiny sú veľmi náročné, ľudia tu žijú v malých polorozpadnutých búdkach.

Hneď za „humnami“ sa ale nachádza kemp s veľkosťou futbalového ihriska, kde môžete prenocovať a so sprievodcom sa pozrieť na miestnu divokú pláž, kam chodia klásť korytnačky svoje vajcia. Pred sebou vidíte Indický oceán v objatí mohutných skalísk, na chrbát vám zasa dýcha divoká púšť. Možno práve preto ľudia nazývajú tento kút krajiny „Koncom sveta“.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka v Arábii:

 

  • Omán: Navštívte perlu arabského sveta. Užívajte si nádherné pláže i scenérie s prastarými pevnosťami v Maskate.
  • Katar: Vycestujte do krajiny pompéznych vežiakov a skvele vybavených obchodov, kde môžete v obchodnom stredisku napríklad i korčuľovať.
  • Dubaj: Zavítajte do Emirátov. Vyskúšajte si lyžovanie na najväčšej zastrešenej zjazdovke na svete alebo si pozrite najdrahšie svetové hotely.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel, flickr, Martijn Munneke

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa