Zlaté mesto a žirafie ženy - i to je Mjanmarsko

2011-08-30 10:30:00 |   |    | 

Zlaté Mjanmarsko. Prezývka, ktorá presne charakterizuje tento ázijský štát.



Zlato a lesk Mjanmarska reprezentuje dominanta mesta Yangon – Schwedagonská pagoda. Takmer 120 metrov vysoká stavba je z väčšej časti pokrytá zlatom.

Do samotného vrcholu hlavnej stupy bolo vsadených asi 13 tisíc smaragdov a zafírov; v základoch sa vraj ukrýva osem Budhových vlasov. A kopula pagody každoročne narastá o ďalšiu vrstvu zlata, ktoré venujú Mjanmarci svojmu najposvätnejšiemu miestu.

Mjanmarsko, známe tiež pod názvom Barma, bolo krajinou nedotknutou turistickým ruchom. To sa však v posledných rokoch zmenilo. Kultúra, dych vyrážajúce zlaté chrámy a nádherná príroda lákajú stále viac a viac turistov.

Mjanmarsko toho môže ponúknuť skutočne mnoho, ale medzi najväčšie lákadlá určite patrí Schwedagonská pagoda, posvätný viklan, jazero Inle alebo jaskynné komplexy Pindaya s viac než ôsmimi tisíckami sôch Budhov.

 

K zlatému viklanu v Kyaiktiyo

K veľmi významným budhistickým miestam patrí pagoda Kyaiktiyo, známa tiež ako Golden Rock. Základom tohto posvätného miesta je obrovský, päť a pol metra vysoký balvan, ktorý je až do výšky dvoch metrov pokrytý rýdzim zlatom. Pagoda na jeho vrchole je tretím najdôležitejším pútnickým miestom a podľa legendy je v nej ukrytá časť Budhových vlasov. Viklanu sa môžu dotknúť len muži. Ženy musia zostať v dostatočnej vzdialenosti a je im dovolené sa k nemu len modliť.

Pokiaľ môžete, zdržte sa pri viklane až do západu slnka. Až potom uvidíte tú najkrajšiu hru svetiel, ktorú vytvárajú posledné slnečné lúče. Viklan sa začne nádherne vyfarbovať a získavať tajomný a trochu mystický vzhľad.

 

Tisíce chrámov a stúp starodávneho Baganu 

Na severozápade Mjanmarska sa rozkladá Bagan. Prvé chrámy tu začali vznikať za vlády kráľa Anawratha, teda od roku 1044 nášho letopočtu. Bagan sa veľmi skoro stal hlavným centrom budhizmu, kam smerovali pútnici z celej juhovýchodnej Ázie. V dobách najväčšej slávy tu stálo asi 4 400 chrámov a stúp. Do súčasnosti sa ich dochovala zhruba polovica, druhá polovica padla za obeť nájazdom, požiarom a zemetraseniam.

K tým najzaujímavejším patrí Schwezigon pagoda, v ktorej základoch by sa mal nachádzať Budhov zub. Názov v preklade znamená „zlatá pagoda, ktorá stojí na brehu rieky“. Pagoda je naozaj zlatá a týči sa do výšky 26 metrov. Titul najkrajšej stavby si vyslúžil chrám Ananda. Vo vnútri nájdete štyri desaťmetrové zlaté sochy usmievajúceho sa Budhu. V priľahlom kláštore Ananda si môžete prehliadnuť nádherné maľby z 18. storočia.

 

Od jazera Inle do jaskynného komplexu Pindaya

Po kultúrnom vyžití sa môžete vydať k jednému zo zázrakov prírody – k jazeru Inle. Jazero je zovreté horami, na dĺžku meria 22 kilometrov a na šírku má 11 kilometrov. Život na jazere sa sústreďuje do 17 dedín, ktorých jediným spojením je lodná doprava.

Inthovia, miestni obyvatelia, vyvinuli špeciálnu techniku pádlovania. Jedno pádlo majú prichytené na nohe a pridržujú si ho kolenom. To im umožňuje mať obe ruky prázdne a loviť tak ryby alebo „dolovať“ humus, ktorý je dokonalým hnojivom pre ich políčka. Jednou z rarít jazera Inle sú takzvané plávajúce záhrady, ktoré sú vybudované priamo na jazere. Pestuje sa na nich predovšetkým zelenina.

 

  • Ženy so žirafím krkom

Medzi najznámejšie kmene Mjanmarska patrí kmeň Padaung. Preslávili ho predovšetkým padaungské ženy, ktoré si umelo predlžujú krk pridávaním mosadzných obručí. Celý proces začína už v detstve, kedy sa dievčatkám vo veku 5-tich rokov nasadí prvá obruč. S pribúdajúcim vekom sa hromadí i počet obručí. V dospelosti sa množstvo obručí pohybuje okolo dvadsiatich. Stretnúť sa s miestnymi obyvateľmi je však veľmi problematické. Štát Kayah, kde žijú, totiž nie je príliš naklonený vláde.

 

Od krás jazera sa môžete vydať do mesta Pindaya. Nachádza sa vo výške 1 300 metrov nad morom a je obklopené malebnými jazierkami a jaskynnými systémami. Jednou z najzaujímavejších jaskýň je tá najväčšia - Schwe Oo Min Paya. Na dĺžku má 160 metrov a vo vnútri nájdete neuveriteľných 8 049 sôch Budhov, ktoré sú vyrobené z rôznych materiálov (alabaster, teak, lak, mramor, atď.). Medzi najobľúbenejšie turistické sochy patria traja bronzoví Budhovia, ktorí majú vďaka jaskynnému prostrediu na sebe akýsi vlhký povlak. Ľudia veria, že im dotyk prinesie šťastie a zdravie.

 

Kam sa vydať za morskými radovánkami

Za odpočinkom sa môžete vydať do nádherných letovísk, ktoré ležia na piesočných plážach Mjanmarska. Môžete tu relaxovať, skákať vo vlnách, zahrabávať sa do piesku alebo si postaviť svoju vlastnú piesočnú pagodu. Námetov a predlôh je v Mjanmarsku naozaj veľa. K najkrajším lokalitám patria Chaungtha beach a Ngwe Saung, ktoré vám poskytnú všetko, po čom vaše srdce prahne. Čisté more, kokosové palmy a piesočné pláže tvoria kombináciu, ktorej sa len ťažko odoláva.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Do kráľovského mesta Mandalay

Mandalay je jediným miestom, kde sa stále ešte vyrábajú zlaté pliešky tradičným stredovekým spôsobom; robotníci tu pomocou osemkilových kladív roztĺkajú zlato na plátky s hrúbkou ľudského vlasu. Medzi najvýznamnejšie pamiatky, ktoré stoja za návštevu, patrí napríklad Mahamoni Pagoda. Vo vnútri nájdete jednu z najposvätnejších sôch Budhu. Meria 4 metre a pôvodne bola bronzová. Dnes sa však už na jej tele ligoce 15-centimetrová vrstva zlata.

 

  • Odpočinok na pláži Chaungtha Beach

Po kultúrnom vyžití sa môžete presunúť na miesto odpočinku, ktoré vás uchváti krásnymi piesočnými plážami. V pozadí vám budú šumieť kokosové palmy. To je pláž Chaungtha Beach, ležiaca na pobreží Bengálskeho zálivu. Pokiaľ sa vydáte na podrobnú prehliadku pláže, nájdete na jednom jej konci Kyaukpahto – veľký balvan. V ňom je vytesaná pahto – jaskynná svätyňa.

 

  • Do najväčšieho mesta Mjanmarska

Yangon je najväčším mestom a zároveň tiež vstupnou bránou do Mjanmarska. Nájdete tu bujnú vegetáciu, tienisté parky a nádherné jazerá. Nie nadarmo sa mu hovorilo „Mesto záhrad východu“. Dominantou mesta je pozlátená pagoda Shwedagon Paya, ktorá sa tiež zaraďuje medzi najväčšie skvosty krajiny. Najlepšia denná doba pre jej návštevu je včasné ráno alebo až podvečer, kedy davy turistov rednú a vy sa tak môžete plne kochať krásami tohto miesta.

 

Tipy na zájazd do Mjanmarska a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Mjanmarsko:

 

  • Veľký okruh po Mjanmarsku: Šestnásťdňový zájazd do Mjanmarska zahŕňajúci to najznámejšie z tejto krajiny. Turisti majú zaistené ubytovanie v turistických hoteloch a návštevy známych pamiatok, vrátane zlatej pagody.
  • Langkawi – Malajzia: Pobyt v hoteli podľa výberu. Voľný program. Možnosť výletov po ostrove. Odporúčame výlet na ostrov v národnom morskom parku Palau Payar s bohatým podmorským životom.
  • Singapur – Malajzia – Brunej: Rýchlo sa rozvíjajúci Singapur, slávne „dvojčatá“ v Kuala Lumpur, sultánsky palác v Bruneji – to všetko je možné zvládnuť počas 13-dňového poznávacieho zájazdu.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: exotika.sk

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa