Bagan - staroveké mesto večného leta

2011-12-17 10:00:00 |   |    | 

MJANMARSKO - Bagan, nachádzajúci sa na území Barmy (Mjanmarsko), patrí medzi najvýznamnejšie archeologické oblasti nielen juhovýchodnej Ázie, ale celého sveta. Dlhoročná izolovanosť Barmy, ktorá sa začala nástupom vojenskej junty k moci spôsobila, že Bagan ostáva pre turistov aj naďalej menej známy ako napríklad komplex Angkor v Kambodži, hoci po historickej a archeologickej stránke sa mu plne vyrovná.



Posledných pár rokov sa napriek pretrvávajúcej vojenskej diktatúre našťastie Barma začína otvárať svetu a turizmu. Bagan sa nachádza približne 500 km severne od hlavného mesta Rangún. V dnešnej dobe sa dá do tejto oblasti dostať nielen autobusovou dopravou, ktorá je v Barme často veľmi pomalá a nepohodlnná vďaka dezolátnemu stavu ciest, ale aj letecky

Vznik Baganu sa datuje takmer na začiatok vzniku kresťanstva. Najväčší rozkvet zažil v 11. až 13. storočí, kedy sa stal hlavným mestom prvého barmského kráľovstva. Odhaduje sa, že v oblasti sa pôvodne nachádzalo vyše 13 tisíc rôznych stavieb a slávu Baganu pochovali až nájazdy vojsk mongolského Kublaj-chána.

Do dnešnej doby sa tu dochovalo 2 217 stavieb a nespočetne veľa ruín - zvyšok padol za obeť častým zemetraseniam v tejto oblasti, povodniam, ako aj rozkrádaniu artefaktov domácimi obyvateľmi i západnými dobyvateľmi.

Ničivé bolo hlavne zemetrasenie v roku 1975 a Baganu neprospeli ani následné rekonštrukcie, ktoré nariadila vojenská junta. Zemetrasením zničené pagody, kláštory a ďalšie stavby boli zrekonštruované veľakrát neodborne, ignoroval sa ich pôvodný architektonický štýl a pri obnove sa použili neautentické typy materiálov.

Niektoré stavby boli, žiaľ, tak necitlivo upravené a vykrášlené, až úplne stratili svoj pôvodný charakter. Z tohto dôvodu nebol Bagan napriek svojmu nespornému historickému významu do dnešného dňa zaradený na zoznam Svetového dedičstva UNESCO, aj keď vojenská junta o jeho zaradenie požiadala už dávno.  

Bagan pokrýva oblasť cca 42 km štvorcových a napriek tomu, že v minulosti boli ako jediné dopravné prostriedky v oblasti povolené iba bicykle a malé koče ťahané koňmi (kvôli ochrane pamiatok), dnes sa k najvýznamnejším pamiatkam dostanete aj terénnymi autami a autobusmi.

Ak si však chcete naozaj užiť atmosféru Baganu, v tom prípade je lepšie si zvoliť bicykel alebo koč ťahaný koňom - ich prenájom vyjde iba na pár dolárov denne. Pri jazde na bicykli sa však treba pripraviť na zdolávanie prašných poľných ciest, veľké vzdialenosti medzi niektorými pamiatkami, ako aj slnko a úmorné horúčavy.

Keďže Bagan leží na východnom brehu rieky Ayeyarwaddy, môžete sa po nej vybrať na krásnu plavbu loďkou pri západe slnka. Západ a východ slnka je rovnako krásne pozorovať z niektorej z pagôd.

Dva najvýznamnejšie a najrozšírenejšie architektonické typy stavieb v Bagane sú pagody (stupy) a kláštory (pahto). Medzi najznámejšie pagody patria Shwezigon, Bupaya, Mahabodhi, Bu pagoda a Nan pagoda.

Najvýznamnejšími dochovanými kláštormi sú Ananda, Dhammayangyi, Gawdawpalin, Htilominlo či Sulmani. Vzhľadom na to, že v oblasti sa nachádza vyše 2 tisíc rôznych stavieb, ak by ste si chceli všetky podrobne pozrieť, potrebovali by ste na to aj niekoľko týždňov.

Zachované stavby sú takmer výlučne postavené z tehál a niekoľko málo z pieskovca. Preto je dobré si pred výstupmi obuť pevnú obuv, ktorá zabráni pošmyknutiu na nerovnomernom povrchu.

Pred každou významnejšou pagodou či kláštorom predávajú miestni obyvatelia originálne umenie - drevené masky a sošky, výrobky z bambusu, maľby či ručne tkané oblečenie, treba sa ale pripraviť na nekompromisné zjednávanie o cene.

Prvá suma, ktorú vám predavači povedia, býva veľakrát aj 20-násobok skutočnej hodnoty výrobku, ktorý si chcete kúpiť. Navyše - miestni obyvatelia sú oveľa tvrdší obchodníci ako napríklad susední Thajci, kde nižšiu cenu zjednáte neporovnateľne rýchlejšie. 

Bagan je každopádne zážitok, ktorý by ste si pri návšteve Barmy rozhodne nemali nechať ujsť. Je to navyše ideálna turistická destinácia - na rozdiel od nižšie položených oblastí Barmy tu totiž neexistuje dažďové obdobie a vládne tu večné leto.

 

Zdroj/autor: Katarína Bartovičová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa