Filipíny - dobrodružné výpravy s večne usmiatymi obyvateľmi

2013-02-10 14:00:00 |   |    | 

FILIPÍNY - O Filipínach koluje množstvo negatívnych správ, pre turistov však stále ostávajú kútom sveta plným exotických zážitkov a prírodné krásy ich spravodlivo prezentujú ako tropický raj. Pre dobrodružne založených Slovákov je to ideálna dovolenka na zimné dni.



Filipíny nie sú len jedným z najchudobnejších štátov Ázie sužovaným tajfúnmi, kde v minulosti prekvitala korupcia a klientelizmus. Filipíny, to je vyše 7 100 tropických ostrovov, kam chodí len zlomok počtu turistov navštevujúcich napríklad susedné Thajsko či Vietnam.

Aj to z nich robí čoraz lákavejšiu dovolenkovú destináciu - turistami neporušené ostrovy sú zdrojom množstva rôznorodých zážitkov. Exotické pláže, pralesy, vždy usmiati domáci obyvatelia, nezvyčajný kolorit hlavného mesta Manila, "kulinárske špeciality" Filipíncov a ich festivaly na španielsky spôsob, kohútie zápasy, splav riek v divokej džungli - to všetko zažijete po prílete a odchode z manilského letiska.

Na Filipínach je teplo počas celého roka, približne v júni sa však začína obdobie dažďov, ktoré sa potom končí niekedy okolo novembra. Inak počas našej zimy je tam príjemných 30 stupňov, v apríli a máji sa teploty šplhajú až na 37.

Hocičo si vyberiete, bude to určite nezabudnuteľný zážitok - či to už bude návšteva ostrova Boracay s jeho nádhernými plážami s oslňujúco bielym pieskom alebo si pôjdete zaplávať so žralokmi v mori pri meste Donsol na južnom cípe hlavného filipínskeho ostrova Luzon alebo vyrazíte na dobrodružnú expedíciu po filipínskych sopkách - blízko hlavného mesta Manila sa nachádza nezvyčajná sopka Taal.

Je to "sopka v jazere", pričom jazero je súčasťou ešte omnoho väčšieho krátera. Jednoducho prírodný zázrak, ktorý sa rozhodne oplatí vidieť.

Vo Filipínach ako bývalej španielskej a americkej kolónii možno dnes nájsť množstvo kultúr a etnických skupín. Obyvatelia sú pôvodom z Malajzie a Číny. Manilu nazývajú mestom luxusu a chudoby, mestom kontrastov.

Na jednej strane uvidíte množstvo mrakodrapov ako nikde v Európe, drahé autá, obchodné centrá, no na druhej strane slumy a deti žijúce na ulici, množstvo nelegálnych prisťahovalcov a biedu na každom kroku.

Manila je tiež známa prehustenou dopravou, okrem iného sa môžete nechať zviezť džípmi či traicyklami, ale k dispozícii je aj ľahké metro. Ak sa mesta presýtite, stačí zmeniť smer a ďalšie nezabudnuteľné dobrodružstvo sa môže začať.

 

Zdroj/autor: wikipedia, wikitravel, mojefilipiny.sk, ek, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa