Čo neobísť v Saudskej Arábii? Arabské Stonehenge alebo Paríž

2013-04-28 14:00:00 |   |    | 

Púštne kráľovstvo na Arabskom polostrove si dnes väčšina ľudí spojí s ropou. Niektorí si však ešte spomenú na časy, kedy sa na hodinách dejepisu učili o prorokovi Mohamedovi, Mekke a Medine alebo o dávnej kultúre Nabatejcov. História Saudskej Arábie je bohatá ako tamojšie nálezisko ropy. Jej púšť ukrýva trosky miest a jej mestá zase legendy. Na ceste po kráľovstve tak spoznáte „Paríž Arábie“ alebo miesto, kde údajne odpočíva pramatka Eva.



Prírodné podmienky Saudskej Arábie sú ideálne pre také zážitky, ako je napríklad jazda v džípoch na piesočných dunách. Turisti sem však prichádzajú i za bohatou históriou a kultúrou, alebo za jedinečnými pamiatkami, ktorých je v krajine dosť.

 

Kde začať

Cestu za poznaním Saudskej Arábie sa hodí začať v Rijáde - hlavnom meste. Nepatrí síce k najstarším alebo najposvätnejším, ale i tak sa sem postupne presťahovala väčšina administratívnych budov krajiny a sídli tu i kráľ so svojou rodinou. Rijád leží uprostred Arabského polostrova a dookola nie je nič než púšť. I tak sa ale mesto rýchlo rozrastá čo do počtu obyvateľov i moderných budov.

Smädom tu nikto netrpí, pretože dostatok vody sem privádza potrubný systém z Perzského zálivu. Rijád si tak dokonca vyslúžil prezývku „Mesto záhrad a stromov“. Jednou z jeho významných pamiatok je bytostná a monumentálna pevnosť Masmak, ktorá vo vnútri skrýva obrovské nádvorie i krásne maľované interiéry.

 

Kľúč k púšti i ku vzdelaniu

Ak sa vydáte od Rijádu na severozápad, dorazíte do mesta Hail, ktoré leží v horách na severnom okraji púšte. Po stáročia slúžil Hail pútnikom ako vstupná brána na jej rozpálené piesky a kamene a od tých dôb sa mu tiež hovorí „Kľúč púšte“. V histórii sa sem sústredila vzdelanosť zo širokého okolia a mesto sa tak môže pochváliť niekoľkými slávnymi rodákmi z radov básnikov i mudrcov.

 

  • Púť do Mekky

Posvätné mesto Mekka, kde sa narodil prorok Mohamed, je každoročne cieľom tisícov moslimov. Ich púť sem sa nazýva Hadždž a musí ju vykonať každý veriaci, ktorý je toho schopný po fyzickej i finančnej stránke. Ak púť vykoná, môže si potom ku svojmu menu pridať čestný titul hadži. To sa však týka len moslimov - tí, ktorí v islam neveria, si musia nechať prejsť chuť na púť do  Mekky.

 

Legenda na pobreží Červeného mora

Južne od Hailu leží na pobreží Červeného mora mesto Džidda, druhé najväčšie v kráľovstve. Odjakživa ťažilo z významu neďalekej Mekky, ale zaujímavé je i samo o sebe. Pôvod názvu mesta delí spoločnosť na dve skupiny. Tá prvá tvrdí, že Džidda znamená jednoducho pobrežie. Druhá skupina sa ale domnieva, že meno mesta má pôvod v arabskom slove jaddah - babička.

Podľa legendy tu totiž v hrobe leží pramatka ľudstva Eva. I bez nej však stojí Džidda za návštevu. Je tu mnoho múzeí - jedno z nich dokonca v dve storočia starej budove postavenej z koralov Červeného mora. Populárny je tiež miestny trh špecializovaný na parfumy. Možno i preto sa mestu hovorí „Paríž Arábie“.

 

Červené mesto skryté v púšti

Ďalším pokladom ukrytým v rozpálenom piesku púšte je „Červené mesto“ Madain Saleh na severe kráľovstva. Je tu vyše sto hrobiek s nápismi v aramejčine. Postavili ho Nabatejci - dávni obchodníci s korením, ktorí okrem iného vybudovali tiež skalné mesto Petra.

Pozostatky ich umenia, starého viac než dvetisíc rokov, dnes chráni osvedčená značka UNESCO. Zhruba o tritisíc rokov starší je vraj arabský Stonehenge Al Rajajil v severnej časti kráľovstva. Vysoké a úzke kamenné stĺpy sú rozostavané podľa východu a západu slnka. Vďaka nim sa do tejto oblasti schádzajú hlavne archeológovia.

Pamiatky Saudskej Arábie môžu byť pre náruživejších cestovateľov len malou ukážkou z kultúrneho bohatstva celého Blízkeho východu. Cieľom ich cesty sa však môžu stať i okolité štáty, ako napríklad Katar, Dubaj alebo Omán.

 

  • Čo sa vám ešte môže páčiť

Mestečko Sakaka navštívte, ak sa vydáte ku komplexu Al Rajajil. Leží totiž neďaleko a vidieť sa tam vyplatí hlavne stredoveký hrad a jeho hlboká studňa.

Al Ula leží blízko mesta Džidda pri pobreží Červeného mora a takisto sa tu dajú vidieť pozostatky budov ešte z dávnych dôb proroka Mohameda.

Prístav Dammám leží na pobreží Perzského zálivu. Je jedným z najväčších miest krajiny a svoju cestu po Saudskej Arábii môžete začať i na tunajšom medzinárodnom letisku.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na dovolenku v Saudskej Arábii a okolí

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Saudskej Arábie a okolia:

 

  • Okruh po Saudskej Arábii: Na jedenásťdňovej ceste po krásach a zaujímavostiach Saudskej Arábie uvidíte údajný hrob pramatky Evy alebo trebárs arabský Stonehenge.
  • Emiráty - Omán - Katar - Bahrajn: Cesta po krajinách Blízkeho východu vás zavedie do Dubaja, Kataru alebo do paláca múdrosti a relax si môžete užiť na pláži Wahíba.
  • Muscat - Omán: Prežite niekoľko dní pohodovej dovolenky v oblasti Muscat v Ománe. Krásne pláže, prepychové hotely a perfektné služby.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa