Čínske veľkomestá: čo ste určite nevedeli o Pekingu, Šanghaji a Hongkongu

2013-06-16 14:00:00 |   |    | 

Uličky plné cyklistov a lákavých vôní okolitých jedální, neustály pokrik predavačov suvenírov a každú chvíľu šialená rikša. Ak si potrpíte na rušnú dovolenku plnú nových ľudí, jedál a zážitkov, pozrite sa s nami do troch čínskych veľkomiest - Pekingu, Šanghaja a Hongkongu. Nielenže tieto mestá nikdy nespia, ale vlastne v nich ani nezapadá slnko - v noci ho totiž vystrieda neónová žiara.



Prekrásna príroda, hory, rieky, tiché ryžové políčka. Čína je svetovým unikátom v množstve rôznorodých krajín, ktoré môžete v jednej krajine nájsť. Niekedy je však potrebné si od všetkého toho pokoja a mieru odpočinúť v pulzujúcom veľkomeste. Dlhá čínska história a súčasný moderný boom technológií už urobí svoje - unikátna súhra storočných tradícii a posledných výkrikov módy, to sú veľkomestá na čínskom pobreží.

 

Peking

Keby ste sa v miestach, kde sa teraz rozkladá Peking, ocitli pred tromi tisícmi rokov, už v tej dobe by ste tu našli staré pekinské babičky. Za dobu svojej existencie sa však toto mesto zmenilo na nepoznanie a tri tisíc rokov staré babičky by sa tu rozhodne stratili - nielenže moderné budovy sú si často veľmi podobné, ale navyše Peking je mesto tak obrovských rozmerov, že vláda musela v roku 2005 pristúpiť na výrazné obmedzenie výstavby. I tak je však návšteva Pekingu časovo náročná - presunúť sa z jedného miesta na druhé vás bude stáť množstvo času.

A tiež peňazí - Peking, Šanghaj i Hongkong patria k najdrahším mestám sveta. Keď však viete kam ísť, ušetríte za jedlo i ubytovanie. Lacno sa napríklad býva v okolí hútongov - tradičných nízkych domčekov v kľukatých uličkách. Bývanie tu je o to príjemnejšie, že do úzkych uličiek sa nedostanú autá, a tak si tu naplno užijete obyčajných Číňanov a ich celodenný kolorit - malé obchodíky pozdĺž domov, posedávajúci deduškovia a neustále pobiehajúce deti.

Aby ste ale mohli vôbec povedať, že ste videli Peking, musíte navštíviť predovšetkým rozsiahly komplex palácových budov - Zakázané mesto - kam počas obdobia trvajúceho 500 rokov nesmel vkročiť nikto okrem cisárskej družiny. Dostanete sa k nemu cez Bránu nebeského pokoja z 15. storočia. Ďalšou dôležitou zastávkou sú letné paláce - starý i nový. Oba majú spoločné krásne záhrady. Zo starého paláca zostali v podstate ruiny, pochádzajúce z 12. storočia. Ten nový zas leží na brehu jazera Kunmíng Hú.

 

Šanghaj

Malou rybárskou dedinkou bol kedysi dávno i Šanghaj, dnes vyspelé ekonomické centrum Číny. Zvyšok krajiny má k Šanghaju podobný vzťah ako Česi k Pražákom alebo Slováci k obyvateľom Bratislavy - o Šanghajcoch sa tiež hovorí, že sú namyslení. Majú však byť na čo - mesto na sútoku Dlhej rieky a Huangpu Jiang ukrýva pár historických skvostov a zároveň rad moderných architektonických klenotov.

Ak sa vám podarí nájsť ten správny autobus a vystúpiť z neho na známom nábreží Bund, čaká vás prechádzka okolo pamiatkovo chránených výškových budov bánk, obchodných spoločností a hotelov zo začiatku 20. storočia. Špecialitou číslo dve je samo cestovanie po Šanghaji - tunajšie metro má jedenásť liniek, môžete sa však prejsť i supermoderným magnetickým vlakom Transrapid alebo Maglev - magneticky levitujúcim vlakom.

 

  • Čínska mestská doprava - obrňte sa!

Hlavne pokoj! A tiež dosť času. To sú dva predpoklady pre jazdu autobusom či metrom vo všetkých čínskych veľkomestách. Na množstvo ľudí sa zvyknúť dá, horšie je to s čínskymi nápismi a s úplnou absenciou oných nepísaných pravidiel, ktoré zaistia, že vás ďalší cestujúci trebárs pustia k východu, ak chcete vystúpiť. V autobuse platíte priamo u vodiča, vstupy do metra v Šanghaji sú označené guľatým, modrým „D“. Často je najlepšie využiť taxi, ktoré je síce trošku drahšie, ale zato mnohonásobne pohodlnejšie. Typická cesta po centre vás vyjde na 30-60 juanov.

 

Akokoľvek futuristicky však návšteva Šanghaja môže znieť (a tiež tak trochu je), nájdete tu i rad budhistických chrámov alebo prekrásnych záhrad. Vynechať určite nesmiete Chrám Longhua so sedemposchodovou pagodou, chrám jadeitovho Budhu so vzácnymi plastikami alebo záhradami Yuyuan zo 16. storočia. Potom stačí usadiť sa v jednej z čajovní a vychutnávať si cudzokrajnú klímu Juhočínskeho mora.

 

Hongkong

Oveľa viac „západne“ si budete pripadať v Hongkongu. Donedávna britská provincia, ktorej poetické čínske meno by sa dalo preložiť ako Voňavý prístav, si zapamätáte navždy nielen pre tunajšiu koloniálnu atmosféru. Záliv s panorámou mrakodrapov, za ktorými sa týči hora Victoria Peak, ale tiež okolité ostrovčeky a zátoky s nádhernými plážami, to je skutočne originál. Najznámejšou plážou je Repulse Bay. Na ostrove Lamma, kam nesmú ani autá, zase nájdete tie najkrajšie.

Čo však v Hongkongu nesmiete obísť, je rybárska osada Stanley s krivoľakými uličkami a trhoviskom plným chutí a vôní; náladu starú stovky rokov si tiež vychutnáte v bývalej portugalskej kolónii Macao oproti zálivu. Trhovisko sa v Hongkongu stane skrátka vaším druhým domovom - navštíviť tu môžete nočný trh, nefritový trh alebo dokonca vtáčí trh!

A nezabudnite - keď nebudete vedieť, kde vám hlava stojí, zabehnite rýchlo do najbližšieho parku. Parky vo všetkých čínskych veľkomestách sú totiž oázami pokoja, kde vás upokojí pohľad na bujnú zeleň a kde na brehoch jazierok spievajú vodní vtáci. Milí Číňania v prírodných reštauráciách a čajovniach vám potom už sami naservírujú ten správny čaj presne pre vás.

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazd do Číny za ruchom veľkomiest i tichom budhistických chrámov

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Číny:

 

  • Čína - vlakom na strechu sveta: Unikátna cesta supermoderným vlakom do Tibetu. Vydajte sa po jednej z najvyšších železníc planéty do unikátneho a tajomného Tibetu.
  • Veľký okruh po Číne: Historické pamiatky Xi’anu a Pekingu, prírodné divy Guilinu, moderná tvár Šanghaja a Hongkongu. Maximum Číny len za dva týždne.
  • Čína - Perly ríše stredu: Prejdite sa po Veľkom čínskom múre, prezrite si kedysi najbohatšie mesto sveta Xi’an so slávnou terakotovou armádou, pulzujúci Šanghaj, romantické Suzhou...

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa