Thajsko trochu inak alebo poznajte bizarné žirafie ženy a zlatý trojuholník

2013-10-26 14:00:00 |   |    | 

„Ayutthaya mala v 17. storočí zhruba milión obyvateľov a pokiaľ ide o veľkosť, mohla sa porovnávať s Londýnom. Vraví sa, že bola najväčším mestom vtedajšej doby,“ hovorí sprievodca a turisti zhromaždení okolo neho mu musia dať pri pohľade na zrúcaniny stredovekých budov, ktoré sa tiahnu, kam len oko dovidí, za pravdu. Mnoho ľudí sa diví, že i toto miesto, kde na vás dýchne duch dávnej histórie, leží v Thajsku - v krajine, ktorú si veľa ľudí mylne spája len s modernými letoviskami na pobreží.



Pattaya, Phuket, Ko Lanta - thajské letoviská, ktoré pozná každý, kto sa trochu orientuje na mape. Thajsko je dlhodobo jednou z najnavštevovanejších krajín sveta, ale väčšina turistov zostáva „v bezpečí“ osvedčených destinácií a za poznaním ďalších thajských krás a zaujímavostí veľmi nevyráža. Je to škoda, pretože Thajsko toho ponúka toľko, že by ste si na jeho poznávanie museli vyhradiť minimálne mesiac.

 

Ayutthaya - veľkomesto stredoveku

„Medzi turistami nedotknuté pamiatky patrí rozhodne stredoveké mesto Ayutthaya,“ zhodujú sa miestni. „A to bolo počas štyroch storočí hlavným mestom celej Siamskej ríše a zároveň možno i najväčším mestom vtedajšieho sveta!“ Sláva mesta Ayutthaya začala v roku 1350, kedy sem zo strachu pred ovčími kiahňami presídlili hlavné mesto. Počas nasledujúcich storočí sem Thajčania presunuli i tony zlata, ktorým následne vyzdobili kupole chrámov a odliali z nich niekoľko sôch Budhu. 

Mesto však muselo čeliť mnohým útokom zo strany Barmy a ten v poradí dvadsiaty tretí v roku 1767 sa mu stal osudným. „Obliehanie mesta trvalo celkovo 14 mesiacov a miestni obyvatelia nakoniec Barmčanom podľahli,“ vysvetľuje sprievodca. „Čo nezničili priamo pri útoku, to zapálili alebo rozsekali. Zničili i zlaté sochy Budhov, ktoré nechali roztaviť.“ Vtedajšie nájazdy „prežila“ len jedna zlatá socha, ktorú miestni obyvatelia dokázali včas zamaskovať.

A paradoxne ju pred Barmčanmi zamaskovali nanesením niekoľkých vrstiev sadry tak dôkladne, že k jej opätovnému „vylúpnutiu“ na denné svetlo došlo až v roku 1955, a navyše omylom. Pri bežnej manipulácii socha robotníkom spadla a praskla. Tí ďalšiu manipuláciu s poškodeným 6-tonovým kolosom vzdali a 3 metre vysokú sochu nechali cez noc ležať na daždi, ktorý vrstvy sadry zmyl. Dnes je socha vystavená v chráme Zlatého Budhu v Bangkoku.

 

Zlatý trojuholník plný čierneho zlata

Stále obľúbenejšie sú v poslednej dobe i pobyty a výlety do oblasti takzvaného Zlatého trojuholníka. Na hranici medzi Laosom, Barmou a Thajskom leží svetové centrum pestovania ópia. Dodnes tu žijú domorodé kmene a výdobytky civilizácie sa sem dostávajú len veľmi pomaly. „A práve preto je cesta do týchto miest zážitok,“ tvrdia cestovatelia.

Thajská vláda síce na jednej strane bojuje proti pestovaniu ópia, na strane druhej však má všetko, čo sa týka cestovného ruchu, perfektne zvládnuté. V mestečku Sop Ruak preto zriadila múzeum ópia, kde sa k turistom dostanú všetky informácie z histórie výroby tejto drogy. Ak máte odvahu, môžete si dokonca guľôčku surového ópia, takzvané galé, kúpiť na tunajšom trhu.

 

Žirafie ženy

Bránou do „Zlatého trojuholníka“ je mesto Chiang Mai. Ak sa však z neho vydáte na sever, budete mať možnosť na vlastné oči vidieť „žirafie ženy“ z horského kmeňa Padaung. Ich fotografie sa objavili už v mnohých časopisoch i odborných publikáciách - krky im totiž zdobia mohutné mosadzné kruhy. Prvé si dievčatá nasadzujú už v piatich rokoch a postupne pridávajú ďalšie a ďalšie. Hmotnosť ozdoby sa tak môže dostať až k dvadsiatim kilogramom a krk opticky predĺži na 30 centimetrov.

Tieto ženy žijú v troch horských mestečkách pri hraniciach s Barmou a ich neobvyklý vzhľad láka denne desiatky turistov. Mestečká sú živými skanzenmi a je to hlavne záujem turistov, čo túto zvláštnu tradíciu ešte udržuje nažive. V sprievodcovi sa môžete dočítať ešte o tom, že podľa legendy nosia ženy krúžky na krku ako ochranu pred útokom tigra na ich hrdlo. Iná legenda zase tvrdí, že krúžky boli pôvodne zlaté a ženy tak nosili na krku celé rodinné dedičstvo. „Ak by ho chcel niekto ukradnúť, musel by žene useknúť hlavu,“ dodáva pochmúrne sprievodca.

Ani to však nie je kompletný zoznam toho, čo môžete v Thajsku navštíviť. Čiernym písmom sa do kroniky ľudstva zapísala železnica smrti a na nej „literárny“ most cez rieku Kwai. Každý deň blikajú do noci i neóny v bangkockej štvrti Patpong, kam vyrážajú za vzrušujúcim dobrodružstvom nielen miestni obyvatelia, ale i turisti.

A v celom Thajsku je vraj dohromady 40 tisíc chrámov. Ak by sme chceli spomenúť len desatinu thajských zaujímavostí, popísali by sme stohy papiera. Preto bude najjednoduchšie, ak sa pri ceste do Thajska vydáte i za pomyselné brány známych stredísk a zažijete unikátnu atmosféru „krajiny úsmevov“ na vlastnej koži.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Thajsko:

 

  • Veľký okruh po severnom Thajsku: Osvedčený okruh pre záujemcov o thajskú kultúru, prírodu i súčasnosť. Po zoznámení sa s ruchom Bangkoku vás čakajú dve historické centrá dávnych thajských ríš - Ayutthaya a Sukhothai.
  • Thajsko - Laos - Kambodža: Cesta za históriou "zlatého polostrova" vám umožní spoznať rozkvety a pády týchto troch etník, v mnohom podobných a v mnohom rozdielnych.
  • Veľký okruh po južnom Thajsku: Ideálny okruh pre záujemcov o pobyt na thajských plážach, ktorí nechcú byť obmedzení jedným letoviskom. Spoznáte všetky hlavné letoviská Andamanského pobrežia i ostrov Ko Samui.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

    

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa