Dych berúca Astana uprostred kazašskej stepi

2012-04-05 13:40:00 |   |    | 

KAZACHSTAN - Predstavte si, že idete len tak po kazašskej stepi a jediné, čo očakávate, je malá príjemná studňa či prípadne jurta, ktorá by vám poskytla útočisko. Aké obrovské by však muselo by vaše prekvapenie, ak by ste tu narazili na moderné veľkomesto! Nuž a asi takto na návštevníkov musí pôsobiť hlavné mesto Kazachstanu Astana.



Hlavné mesto len chvíľu

Ak ste si mysleli, že hlavným mestom Kazachstanu je Alma-Ata, nie ste až tak ďaleko od pravdy. Totiž, skutočne to tak bolo ešte pred niekoľkými rokmi. Astana je hlavným mestom tohto stredoázijského štátu len od roku 1997. Predtým to naozaj bola Alma-Ata. Ale poďme pekne po poriadku.

Astana sa nachádza v stepnej oblasti v strednom Kazachstane. Má rozlohu asi 722 tisíc kilometrov štvorcových, čo je približne dvojnásobná plocha, na akej sa rozprestiera naša Bratislava. Pokiaľ ide o počet obyvateľov, ten je na úrovni 700 tisíc, pričom ešte v roku 2003 malo toto mesto približne o dvesto tisíc obyvateľov menej. Ako je teda vidieť, Astana sa rozrastá priam „diabolským“ tempom.

 

Mesto s mnohými menami

Na Kazachstan si veľmi dlho nárokovali Rusi, či to bolo ešte za vlády cára alebo Sovietov. A tak v roku 1824 na rieke Išim v strednom Kazachstane vytvorili vojenskú pevnosť, okolo ktorej sa vyvinulo mesto Akmolinsk. Vďaka svoje výhodnej a strategickej polohe sa už onedlho, v roku 1868, stalo hlavným mestom celej oblasti. V tom čase celý Kazachstan patril Rusku.

V druhej polovici dvadsiateho storočia význam mesta, od roku 1961 známeho pod menom Celinograd, postupne rástol. Bolo totiž hlavným mestom kraja a pod jeho správou sa nachádzalo päť oblastí tejto vtedy sovietskej republiky. To viedlo aj k vybudovaniu potrebnej infraštruktúry, nových budov a takisto vysokých škôl.

V roku 1990 sa však Kazašská republika odtrhla od Sovietskeho zväzu a tým nastali veľké zmeny aj pre Astanu, pardon, vlastne od roku 1991 Akmolu. Tak sa volala až do roku 1997, kedy oficiálne prebrala štatút hlavného mesta a o rok neskôr tiež svoje nové meno Astana.

 

Rozvoj? Neuveriteľný!

Ak niekto navštívil Astanu prvýkrát na konci dvadsiateho storočia a jej druhú návštevu absolvoval až v súčasnosti, musel byť bezpochyby nesmierne prekvapený, ako radikálne sa zmenila. Už prakticky nenájde nevzhľadné uličky s drevenými domami, ale namiesto nich presklené moderné administratívne budovy, krásne parky, rezidenčné štvrte či široké trojprúdové cesty.

Za všetko vlastne môže kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. Pokojne totiž môžeme povedať, že výstavba nového hlavného mesta je takpovediac splnením jeho snov. Jeho hlavným architektom v Astane bol japonský architekt Kišo Kurokawa. Okrem neho môžeme spomenúť aj ďalšieho slávneho architekta pracujúceho na budovách v tomto meste, Normana Fostera.

Podľa Kurokawovho projektu sa celé centrum mesta rozkladá okolo pyramídy a tento proces by mal prebiehať až do roku 2030. Samozrejme, ako to už býva, architekti neuchránili mesto pred niekedy zhubným vplyvom bohatých investorov a tak centrum Astany síce vyzerá impozantne, no zároveň aj trochu bizarne.

To sa dá povedať napríklad o obrovskom vežiaku s názvom Triumf Astany, miestnymi obyvateľmi však nazývanom Mravenisko. Futuristicky môže pôsobiť aj takzvaná Pyramída mieru, ktorá má slúžiť ako symbol harmonického spolužitia rôznych národov a náboženstiev. Na každého však zapôsobí aj nový palác Chan-Šatyr, ktorý síce pripomína obrovskú jurtu, ale v jeho vnútri sa ukrýva množstvo obchodov alebo umelých pláží.

Kto sa však chce v Astane zabaviť, či už návštevou obchodov alebo kaviarní, musí tak urobiť v centre. A kto by chcel toto neobvyklé veľkomesto vidieť ako na dlani, nech určite navštívi 97 metrovú vyhliadkovú vežu Bajterek v samotnom centre. Ako ste sa už istotne dovtípili, ani ona však nie je len takou obyčajnou budovou. Vyzerá totiž tak trochu ako slonovinová veža so zvláštnou zlatou guľou na vrchu. Ale práve o tom je Astana.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Ganerc, Vmenkov, Badie, Xhancock, Nitin Ticku, Amanante, Qulqai, Elena Giussani, Ismukhammed

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (31 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa