Rozprávkový svet v Abú Zabí

2012-06-09 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY - Túžite sa ocitnúť aspoň na pár dní v krajine zázrakov plnej luxusu, prepychu a okázalej architektúry, ktorá ohuruje celý svet? Abú Zabí ako hlavné mesto Spojených arabských emirátov je miesto, na ktoré nezabudnete. Svetoznámy časopis Fortune a televízia CNN ho označili za najbohatšie mesto na svete.



História mesta

Abú Zabí, čo v preklade znamená „otec gazely“, bolo na začiatku 20. storočia len menším prístavným mestom s približne 6 tisíc obyvateľmi. V súčasnosti sa počet obyvateľov tohto  emirátu pohybuje okolo 2 900 000 obyvateľov. Výrazný rozvoj mesta zabezpečila ťažba ropy v 60. rokoch 20. storočia. V tomto období sa mesto mení a stáva sa z neho moderné  stredisko s mrakodrapmi a nákupnými centrami. Ak by ste chceli navštíviť historické časti mesta, nájdete len zopár pamiatok, jednou z nich je Starý palác, ktorý reprezentuje jednu z najstarších budov mesta.

 

Bezpečnosť na prvom mieste

Abú Zabí ma rôznorodú a multikultúrnu spoločnosť. V priebehu jeho dejín sem prišli odlišné etnické skupiny a príslušníci rôznych štátov ako sú Iránci, Indovia, Pakistanci. Napriek rôznorodosti populácie k etnickému napätiu v meste dochádza zriedkavo, a preto je mesto oveľa viac tolerantnejšie než jeho susediace mestá alebo štáty. Hlavným náboženstvom je islam, no toto miesto je známe svojou toleranciou ku kresťanskej viere, nachádzajú sa tu aj hinduistické chrámy a mešity.

 

Kde sa zastaviť

Na ostrove Yas Island, neďaleko Abú Zabí, si milovníci adrenalínu a rýchlych formúl prídu na svoje vo Ferrari Worlde. Ide o veľkolepý zábavný komplex a pre ešte väčší pôžitok jeho súčasťou je aj závodný okruh Yas Marina Circuit, ktorý mal premiéru vo formule 1 len v roku 2009. Mesto má rozprávkovú atmosféru, nachádza sa v ňom zhruba 2 tisíc dobre a skvostne vyzerajúcich parkov a záhrad. Tento emirát má k dispozícii viac ako 400 km pobrežia, z ktorých zhruba 10 km tvoria verejné pláže.

 

Návšteva trhu Souk

Nenechajte si ho ujsť. Souk je trh, ktorý jeho návštevníci nazývajú mestom v meste.  Toto ojedinelé trhovisko vám ponúka na jednom mieste umelecké a remeselné výrobky, starožitnosti, drahokamy, čokoládu a pravú kávu, rôzne tkané výrobky od kobercov až po gobelíny. Je to tradičný arabský trh, na ktorom je zvykom dohadovanie ceny, preto sa pripravte na obchodníkov, vyzbrojte sa obchodným duchom, trpezlivosťou a hor sa do nákupov.

 

Zdroj/autor: witsandnuts.com, wikipedia, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa