Singapur je mestom budúcnosti, v ktorom sa stretáva celý svet

2012-06-20 16:00:00 |   |    | 

Za odhodenie ohorku cigarety alebo konzumovanie jedla v metre tu hrozí pokuta, ktorá poriadne zamáva rozpočtom vyhradeným na dovolenku. Vďaka týmto obmedzeniam je však všade až neskutočne čisto. „Tu by sa snáď dalo jesť i z chodníka,“ napadne hocikoho pri pohľade na čistotu v uliciach. Nie nadarmo je Singapur mestom s najvyššou kvalitou života na svete.



Ten, kto si pred cestou do Singapuru nenaštuduje sprievodcu, môže tvrdo naraziť už po prílete na miestne obrovské letisko. Z neho vás totiž nepustia, pokiaľ máte telesnú teplotu vyššiu ako 38 stupňov Celzia. Vraj ide o jedno z opatrení, ktorými Singapur bojoval a bojuje proti nebezpečenstvu vtáčej chrípky. O tej sa už príliš nehovorí, ale podľa obyvateľov Singapuru jeden nikdy nevie…

Singapurské letisko Changi je jedným z najvýznamnejších dopravných uzlov na našej planéte. Medzipristátie tu má naplánované množstvo transkontinentálnych letov. Z Európy do Ázie, z Ázie do Ameriky… Len minimum turistov tu však pobudne dlhšie než pár hodín pred opustením priestorov odbavovacích hál.

 

Singapur - mesto zákazov

Pritom Singapur minimálne za jednodňovú prehliadku stojí. Len si dajte pozor, aby ste neporušili jeden z mnohých zákazov, ktoré tu platia. A nie je to len zákaz odhadzovania ohorkov cigariet. Miestna polícia prísne postihuje i odhodenie žuvačky, prechádzanie ulice mimo prechodu alebo ak zistí, že kontrolovaná osoba so sebou nosí obranný sprej. I to sa tu totiž chápe ako priestupok.

Na poriadok tu dohliadajú stovky bezpečnostných kamier a tisícky policajtov. Tí sú v prípade prehrešku nekompromisní. Na druhej strane sú však veľmi slušní. Navyše poradia, ak je treba a len výnimočne sa vám stane, že narazíte na policajta, ktorý neovláda angličtinu. Tá je v Singapure mimochodom jedným z úradných jazykov.

 

Od džungle po mrakodrapy

Singapur je druhý najväčší prístav sveta (po Šanghaji) a zároveň mesto s treťou najväčšou hustotou obyvateľstva (po Macau a Monaku). Na kilometer štvorcový pripadá asi 6 814 obyvateľov. Ak ste mali tú česť a videli panorámu Singapuru, ktorú tvoria stovky mrakodrapov, musí vám byť jasné, ako sa dá k takému číslu dopracovať.

Aj keď to znie neuveriteľne, oficiálne Singapur vznikol až v roku 1819. Predtým na jeho mieste bývala len malá rybárska dedinka a nepriestupná džungľa. Až Stamford Raffles ju nechal presekať. Traduje sa, že vôbec prvou vzniknutou ulicou bola dnešná High Street. Mimochodom, pomník zakladateľa mesta dnes patrí k najväčším turistickým atrakciám mesta.

 

V Singapure sa stretáva celý svet

K tým ďalším patria jednotlivé „svetové“ štvrte tohto kozmopolitného veľkomesta. Časť miestnej Čínskej štvrte síce musela ustúpiť modernej výstavbe, ale i ten zvyšok stojí za to. Vraj ide o jednu z najautentickejších čínskych štvrtí na svete. Miestne Centrum čínskeho dedičstva denne obliehajú stovky turistov, podobne ako chrám Thian Hock Keng, jednu z najstarších stavieb mesta.

Plná farieb, korenia, orientálnych vôní a chutí je „Malá India“, ďalšia zo svetových štvrtí. Obľúbenou turistickou kratochvíľou je tu maľovanie henou, ktoré na tele bude ešte pár týždňov po návrate pripomínať singapurskú zastávku.

 

  • Merlion - symbol Singapuru

Je všade, na suveníroch, na propagačných materiáloch… Merlion je symbolom Singapuru. O čo ide? Merlion je mýtické zviera s hlavou leva a telom ryby. A zatiaľ čo telo odkazuje na dávnu minulosť, kedy na mieste dnešného Singapuru stála len malá rybárska dedinka, hlava poukazuje na fakt, že Singapur v preklade znamená Levie mesto. V meste je i niekoľko sôch Merlionov. Tá najväčšia meria takmer deväť metrov a nachádza sa v rovnomennom parku.

 

A okrem „malej Indie“ môžete za poznávaním ďalších kultúr vyraziť do „Arab Street“ s ohromnou Sultánovou mešitou, ktorá je tou najvyššou v Singapure.

Singapur má dnes asi päť miliónov obyvateľov a leží na jednom veľkom a ďalších 54 menších ostrovoch. Je mixom koloniálnej architektúry (od roku 1867 bol britskou korunnou kolóniou) a tej najmodernejšej architektúry, zastúpenej ohromnými mrakodrapmi. Dnes je tento mestský štát (jeho názov v preklade znamená Mesto levov) stredobodom svetového obchodu a miestom, ktoré udáva smer svetového biznisu.

 

Mesto parkov, záhrad a… nakupovania

Singapur je ale i mestom parkov a záhrad. Do miestnej botanickej záhrady s orchideami sa uteká pred hlukom, ostrov Sentosa, ktorý s hlavným ostrovom spája lanovka, je zas cieľom víkendových výletov miestnych obyvateľov. Paradoxom je, že predtým bola Sentosa singapurským pohrebiskom - dnes je tu obrovský zábavný park a pláže s importovaným pieskom.

Tí, čo majú odvahu, tu môžu vyraziť do hmyzieho pavilónu alebo 83 metrov dlhého preskleného tunela v akváriu a pozorovať dianie pod vodou „zvnútra“. Na Sentose stojí i umelá sopka alebo motýlia farma a múzeum voskových figurín.

Fanúšikovia nakupovania zase vedia, že Singapur je rajom „shopoholikov“. Triedu Orchand Road lemujú obchody svetových značiek, vznikla už v 70. rokoch a na dĺžku meria vyše troch kilometrov. Prejsť si aspoň zlomok obchodov trvá niekoľko hodín, pričom stovky ďalších sú pod úrovňou ulice, v podzemnej časti Orchand Road.

Mimochodom, Singapur je vôbec prvým mestom na svete, ktoré v 70. rokoch zaviedlo mýtne pri vjazde do centra. Na cestu tu navyše smú len autá mladšie ako desať rokov. Nijaký smog, nijaké nečistoty, len čisté ulice. Niet divu, že mnohí označujú Singapur za mesto budúcnosti.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do ázijských veľkomiest: 

 

  • Singapur - Malajzia - Brunej: Etalón ázijského rozkvetu, najstarší a druhovo najbohatší tropický dažďový prales, Kuala Lumpur a rozprávkové stavby v sultanáte Brunej. Desať nocí, tri štáty, odlet v polovici októbra.
  • Okruh po strednom Japonsku: Navštívte krajinu vychádzajúceho slnka, svetovú veľmoc, ktorá si bedlivo stráži svoje tradície, krajinu, ktorá je vzorom pre celý svet. Tokio, Kjótó, Jokohama a ďalšie mestá.
  • Malý okruh po Číne: Poznávanie života a pamätihodností Pekingu, metropoly Číny, vhodne doplnené o návštevu niekdajšej metropoly a východiskového bodu Hodvábnej cesty.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa