Zátoka Halong Bay - skvost vietnamskej prírody

2012-08-24 19:00:00 |   |    | 

VIETNAM - Predstavte si, že uprostred krásne modrej zátoky skočíte do mora. Vynoríte sa a vašim očiam sa naskytne magický pohľad. Tisíce ostrovčekov pripomína ostré žraločie zuby. V tomto neopakovateľnom okamihu ste ten najmenší a najblaženejší človiečik na svete.



Je pomerne zložité slovami popísať tak záhadný prírodný jav, akým je vietnamský Halong Bay. Viac ako 2 tisíc ostrovov v smaragdových vodách zálivu Tonkin na severovýchode Vietnamu. Táto dychvyrážajúca nádhera od roku 1994 nesie titul svetového dedičstva UNESCO.

 

Na začiatku bol drak...

Vo Vietname je bežné spájať si prírodné javy s legendami a príbehmi. O Halong Bay ich je niekoľko. Jeden z mýtov hovorí, že v čase, keď Vietnamci založili svoju krajinu, napadli ju nepriatelia. Boh nefritu im na pomoc poslal dračicu so svojím mláďaťom, ktorí na nich začali chŕliť množstvo perál. Tie sa v zápätí premenili na tisíce kamenných ostrovov, rozvíjajúcich sa v mori ako veľké múry. Do týchto múrov narazili lode nepriateľov a následne sa rozbili na malé kúsky, dnešné ostrovy.

 

Lagúny, pláže a jaskynné tajomstvá

Najväčšie umelecké diela vytesané rukami prírody nájdete v romantických lagúnach a podzemných jaskyniach. Navštíviť ich môžete jedine loďou a cestou vašim očiam ulahodia aj panenské biele pláže, krásne výhľady a zalesnené svahy.

        

Ostrovné poklady

Ostrov Titop priamo v strede zálivu sa pýši krásnym panoramatickým výhľadom. Najväčším je ostrov Cat Ba. Asi polovica jeho rozlohy, vrátane kopcov, jazierok a koralových útesov, je vyhlásená za národný park. Je považovaný za mekku adrenalínových športov a zástancu ekoturizmu. Dobrodruhovia si tu užijú horskú cyklistiku, lezenie po skalách či turistiku. Ak sa rozhodnete navštíviť aj neďaleký ostrov opíc, určite buďte pri týchto malých zlodejoch ostražitý.

 

Výlet v kajaku a návšteva miestnych rybárov

V Halongu sa môžete stretnúť s bohatou ponukou komerčných aktivít. Prečo si však neprivoňať aj k niečomu tradičnému? K nezabudnuteľným a veľmi intenzívnym zážitkom patrí kajakovanie pomedzi plávajúce usadlosti miestnych rybárov. Ak ste dostatočne prispôsobivý a rešpektujúci, budete veľmi milo prekvapený ich priateľským až rodinným prijatím.

 

Zdroj/autor: Andrea Boldišová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa