Vietnam - bizarné mauzóleum Ho Či Minha i unikátne plávajúce dediny v Dračej zátoke

2012-09-13 14:00:00 |   |    | 

Sú ako deň a noc. Mestá Hanoj a Saigon vo Vietname. Zatiaľ čo Saigon nezaostáva za metropolami na Západe, Hanoj dýcha tradíciou, históriou a odkazom diktátora Ho Či Minha. Práve obrovské a nevkusné mauzóleum, kde krutý diktátor leží, je veľkou a bizarnou atrakciou hlavného mesta Vietnamu.



Ho Či Minhovo mauzóleum na námestí Ba Dinh v Hanoji nemôžete prehliadnuť. Pred objemnou šedivou stavbou sa každý deň vinie had vytvorený z turistov, ktorí sa chcú pozrieť dovnútra. Hneď pri vchode musia pod dohľadom vojakov uložiť do bezpečnostných schránok svoje osobné veci. Fotoaparáty? Kamery? Neexistuje! Všetko musí zostať pred vchodom.

Potom sa turisti zoradia do dvojstupov a preberie si ich uhladený vojak. Nikto sa nesmie oneskoriť, nikto nevybočí z radu… bezpečnostné opatrenia sa v ničom nedajú porovnať s tými v moskovskom Mauzóleu V.I. Lenina.

 A rovnako ako Lenin i Ho Či Minh, ktorý zomrel už v roku 1969, leží v presklenom sarkofágu, starostlivo nasvietený a pripomínajúci figurínu z vosku. A tu sa takisto vkrádajú pochybnosti, či človek pozerá na skutočného Ho Či Minha, alebo len šikovne vyrobenú figurínu…

 

Ulica obuvníkom zasľúbená..

Po návšteve mauzólea sa v človeku miešajú rôzne pocity, na bizarný zážitok sa však dá rýchlo zabudnúť pri ďalších hanojských pamätihodnostiach. Napríklad Staré mesto, zložitý labyrint uličiek, ktoré majú spoločnú len malichernosť. Inak je každá iná a každá zasľúbená jednej profesii.

Klobučnícka, Obuvnícka i ulička, kde nájdete len dielne zaoberajúce sa výrobou náhrobných kameňov. Miestni remeselníci sú asi jediní, ktorí sa nemusia báť, že niekedy prídu o klientov.

Aj keď bol Hanoj v dobe vietnamskej vojny značne poškodený, je krásny a navštíviť ho sa určite vyplatí. Len chrámov je tu zhruba šesťsto. Ten najznámejší, chrám Nefritovej hory, leží uprostred jazera Navráteného meča. Prehliadku si zaslúžia i stovky stavieb z koloniálneho obdobia.

 

Saigon - keď vás bavia nákupy

I v Saigone, ktorý sa od roku 1975 oficiálne volá Ho Či Minhovo mesto, sú stovky koloniálnych pamiatok. Či už je to pošta alebo katedrála Notre Dame. Turisti ale dnes paradoxne smerujú skôr na široké bulváre a k pätám vysokých mrakodrapov. Saigon je totiž mestom nákupov - zoženiete tu všetko a za pár korún.

Počas vietnamskej vojny si do Saigonu chodili užívať americkí vojaci. Práve z tejto doby pochádza prezývka „mesto neresti“, dnes ale Saigon len spomína na dávno zašlú slávu a ani nočný život už tu nie je taký, aký býval. Omnoho divší je vraj v neďalekom thajskom Bangkoku. 

Práve v Saigone môžu turisti navštíviť vojenské múzeum a nahliadnuť do nedávnej histórie Vietnamu, ktorá bola veľmi bolestivá a krvavá. Jeho návšteva ale nie je pre citlivé povahy.

Pôvodný názov „Múzeum čínskych a amerických vojnových zločinov“ síce Vietnam radšej diplomaticky odstránil, čo však zostáva, sú desiatky exponátov - od klietok, v ktorých boli držaní zajatci, až po gilotínu a tisíce fotografií vojnových hrôz.

 

  • Ešte viac vojny…

Svetoznáme sú vietnamské tunely v oblasti Cu Chi. Podzemný systém leží asi 70 kilometrov od Saigonu a jeho dĺžka sa odhaduje minimálne na dvesto kilometrov. V podzemí tu v čase vojny fungovala nemocnica alebo jedáleň, šlo o podzemné mesto, ktorého nástrahy poznali len členovia Viet Congu. Americkí vojaci o nich nevedeli a tak často umierali v desivo dômyselných pascách. Časť tunelov je dnes prístupná verejnosti. Vchody sa však museli rozšíriť, pretože bežní turisti sa do nich nevošli.

 

Vietnam ale našťastie netvoria len spomienky na krvavý konflikt. Snáď každý aspoň raz počul o zátoke Ha Long v Tonkinskom zálive. Známa je i pod názvom Dračia zátoka - podľa jednej z legiend totiž tisíce tunajších ostrovčekov vytvoril drak, keď pri pristávaní chvostom omylom rozmetal horský masív. Iná legenda zase tvrdí, že ostrovčeky sú perly, ktoré tu draci vypľuli.

 

Domy na vlnách  v Dračej zátoke

Nech je to tak či onak, Dračia zátoka je od roku 1994 na zozname UNESCO a denne z prístavu na pobreží vyplávajú stovky lodí, ktoré sú plné turistov. V Dračej zátoke je okolo štyritisíc ostrovov - dĺžka výletov sa teda nepočíta na hodiny, ale na dni.

Na vodách zátoky je možné z paluby lode uvidieť celé dediny, plávajúce obchody, tržnicu, bary, reštaurácie. Niektorí z obyvateľov na pevnú zem vstúpia len niekoľkokrát do roka, inak svoje plávajúce domy neopúšťajú.

Zvýšená koncentrácia týchto plávajúcich domov je v okolí ostrova Cat Ba. Dôvod je prostý - práve na Cat Ba nocuje časť turistov, ktorí sa vydajú na výlet po zátoke. A tí, okúzlení práve ukončeným západom slnka, radi siahnu do peňaženky a minú nemalé peniaze za suveníry s motívmi Dračej zátoky.

 

Nha Trang - vietnamské Stredomorie

Tak trochu iný Vietnam - to je turistické stredisko Nha Trang. Európania mu hovoria „vietnamské Stredomorie“. Dôvod je zrejmý - dlhé pláže, čisté more, hotelové strediská a atmosféra nie nepodobná tej, ktorá panuje v lete na juhu Európy.

Tí, čo vyrážajú za poznaním do Vietnamu pod ochrannými krídlami niektorej z cestoviek, tu obvykle svoju cestu po krajine končia niekoľkými dňami na „stredomorských“ plážach - možno preto, aby pre nich návrat do Európy nebol takým veľkým kultúrnym šokom.

 

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Vietnamu:

 

  • Cez Vietnam od severu na juh: Veľká cesta po úžasnej krajine - nocovanie uprostred Dračej zátoky, nákupy na bulvároch Saigonu, čaro Hanoja a niekoľko dní na pláži pri mori v letoviskách Hoi An a Nha Trang. Prežite unikátny kombinovaný poznávací zájazd so záverečnou časťou na plážach, ktoré v ničom nezaostávajú za tými thajskými.
  • Phan Thiet - pobyt pri mori: I vo Vietname sa dá prežiť dovolenka na pláži. Dôkazom je letovisko Phan Thiet. Čakajte priezračné more, veľmi kvalitné služby a unikátnu vietnamskú prírodu. (Zatiaľ) bez davu turistov. Letovisko nachádzajúce sa v južnej časti stredného Vietnamu je ideálne hlavne pre rodinnú dovolenku. Ponúka dlhé piesočnaté pláže a dokonalú kombináciu vietnamských tradícií prepojených s luxusom.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa