Sopka Bromo na ostrove Jáva ožíva pri východe slnka

2012-09-17 12:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA - Tisíce indonézskych ostrovov a ostrovčekov je plných exotickej krásy, rozmanitej flóry a fauny a unikátnych prírodných javov. Jednou zo zaujímavostí tejto čarovnej krajiny sú aj živelné sopečné pohoria. Silná túžba po poznaní ma privádza až na vrchol činnej sopky Bromo.



Vulkán v púšti

Bromo, miestnymi obyvateľmi označovaný ako Gunung Bromo, je jedným z najznámejších vulkánov na Jáve. Nachádza sa v oblasti Tengger vo východnej časti ostrova a je súčasťou Národného parku Tengger Semeru. Pohľad na scenériu okolo sopky pripomína mesačnú krajinu z futuristických filmov. Ak si odmyslíte mierne omamný sírový zápach, medzi štvrtou a piatou ráno si vychutnáte čarovnú hru svetla prírody.

 

Nočný výstup

Dve krátke noci strávené v dedine Cemoro Lawang sú naozaj obohacujúce. Indonézania majú veľký dar. Silným prúdom z nich vyžaruje pozitívna energia, pohostinnosť a priateľské prijatie.

Aj napriek tomu, že Indonézia je tropická krajina v oblasti rovníka, nočná teplota je pri sopke len mierne nad nulou. V porovnaní s viac ako tridsať stupňovou horúčavou cez deň je rozdiel naozaj výrazný. Najvhodnejší čas na zahájenie výstupu je okolo tretej nadránom.

Džípom to z dediny trvá len niekoľko minút. Zopár turistov pokračuje týmto pohodlným spôsobom ďalej, príjemnejšie však je ísť pešo a vychutnať si pravú atmosféru prostredia. Úzka cestička vedie cez kamene a koňmi udupaný zelený porast až na samotný vrchol tejto majestátnej sopky.

Vo výške 2 392 metrov sa na obdiv vystavuje stále aktívna sopka so svojím vriacim kotlom. Horizont ponúka nezabudnuteľný a čarovný výhľad. V tme a chlade odrazu vykúka krvavo červené svetlo, ktoré zaplavuje okolitú atmosféru. Zlaté lúče ako z čarovnej rozprávky presvecujú hory a pohľadu neuniká ani neďaleký hinduistický chrám.

 

Denná realita

Pomaly sa rozvidnieva a so svetlom sa ukazujú aj hŕstky turistov. Človek si zrazu uvedomí okolité ruchy, ľudí a ich nadšenie. Miesto stráca svoju magickú atmosféru, ktorá bola ešte do tejto chvíle zahalená rúškom nepoznaného tajomstva. V zornom poli sa objavujú voňavé warungy (miestne občerstvenia) a Indonézania na koňoch, ktorí dúfajú, že na turistoch zarobia čo najviac rupií.

Rovnako úzkou kamennou cestičkou ako pri príchode schádzam späť nadol a teším sa z krásneho a neopakovateľného zážitku.

 

Zdroj/autor: Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa