Na streche Vietnamu, v raji magických hôr

2012-10-03 16:00:00 |   |    | 

VIETNAM - Hory zahalené v rannej hmle, zelené ryžové políčka a miestni vidiečania. Čarovné horské dedinky roztrúsené medzi zelenými kopcami na severe Vietnamu pripomínajú obrazy rozprávkovej krajiny. Vietnam vám aj v dnešnej dobe dokáže ponúknuť nekonečnú rozmanitosť, nezabudnuteľné zážitky a tradičný život.



V Sape, malebnej oblasti v horách, neďaleko čínskych hraníc, vládne magická atmosféra. Pôvodne bola postavená ako horská stanica francúzskymi kolonizátormi. Je domovom niekoľkých etnických minorít. Títo horskí ľudia tu žili veľmi dlho primitívnym spôsobom života, najmä hlboko v horách. Dnes sem už prichádzajú turisti z celého sveta, ale paradoxne, mnoho Vietnamcov zo vzdialených častí krajiny sa sem nikdy nedostane. 

 

Indigo a červené turbany

V Sape a jej okolí máte možnosť spoznať niekoľko horských kmeňov. Početné rodiny žijú v jednoduchých obydliach, niekedy dokonca v jednej domácnosti s úžitkovými zvieratami. Pracujú ako poľnohospodári, chovatelia a ručne vyrábajú textílie a drobné doplnky, ktoré ďalej predávajú.

Z asi 40 tisíc obyvateľov je najpočetnejší kmeň čiernych Hmongov. Je typický svojím tradičným oblečením vo farbe indiga a farebnými, ručne vyšívanými vzormi. Inou skupinou sú červení Dzaovia. Ženy sa okrem oblečenia pýšia červenými turbanmi, v ktorých ukrývajú svoje dlhé vlasy. Zlaté zuby v tomto spoločenstve zase symbolizujú status manželky.

 

Ranný trh ako centrum spoločenského života

Skoré ráno je v Sape najdôležitejšou časťou dňa. Skupinky žien v tradičných krojoch, výrazné vône jedál, byliniek, korení a rôznych  pokrmov  z ryže, na špagátoch povešané obrovské kusy surového mäsa... Na raňajky môžete ochutnať aj tradičnú vietnamskú polievku Phó, silný hovädzí vývar s ryžovými rezancami, plátkami mäsa a nadrobno nakrájanými bylinkami.

 

Thang Co ako miestna delikatesa

Trhovníci v Sape predávajú všetko možné. Od tradičného oblečenia, suvenírov, až po liečivé sušené rastliny a prírodné medicíny. Večer v poloosvetlených uličkách nájdete reštaurácie s miestnymi delikatesami. Najväčšou sú práve Thang Co (konské orgány), ktoré podľa vietnamskej tradície výborne zahrejú v chlade.

                                               

 

Zdroj/autor: Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa