Taiwan je „malá Čína“ - s pol kilometra vysokým mrakodrapom a serpentínami

2013-05-17 11:00:00 |   |    | 

Ani sa nenazdáte a ste hore. Táto jazda totiž trvá len o niečo dlhšie než pol minúty. Ak by išlo o normálny výťah, vystupovali by ste na nejakom treťom, štvrtom poschodí, tu ste však na Tchaj-wane a miestny rýchlovýťah vás za túto chvíľku vyvezie do výšky takmer štyristo metrov nad morom - na ochodzu druhej najvyššej budovy sveta.



Tchaj-pej 101 - to je označenie budovy, ktorá bola od svojho dokončenia v roku 2004 do januára 2010 najvyššou budovou planéty. V panoráme Tchaj-peja, metropoly Taiwanu, sa nedá prehliadnuť. Meria totiž vyše pol kilometra a unikátny je i jej tvar.

Mrakodrap Tchaj-pej 101, kde číslovka za názvom označuje počet poschodí, má tvar bambusového kmeňa. Obyvatelia Taiwanu veria, že to budove prinesie šťastie, rovnako ako hlavy čínskych drakov pred budovami.

 

Pokračovatelia ríše Stredu

Taiwan sám seba rád označuje za jediného pokračovateľa slávnej ríše Stredu. S jeho (ne)existenciou je to ale zložité. Z európskych štátov túto „malú Čínu“ uznáva len Vatikán. Ostatné štáty Taiwan chápu ako neoddeliteľnú súčasť Číny veľkej, teda Čínskej ľudovej republiky.

 

  • Menší exkurz do histórie… 

Taiwan pre Európu objavili už v roku 1544 Portugalci. Vtedy ho však nepomenovali Taiwan, ale Formosa, čo v preklade znamená „Krásny ostrov“. Až do 40. rokov 20. storočia patril k pevninskej Číne. Po nástupe komunistov sa sem však uchýlil Čankajšek a spolu s ním asi milión a pol ďalších Číňanov. Od tej doby je teda Taiwan (ne)závislý.

Mimochodom - pri odchode/úteku do taiwanského exilu neodchádzal Čankajšek a jeho priaznivci naprázdno. Vzali si so sebou veľké množstvo umeleckých predmetov a zlata. A toto všetko si dnes môžete pozrieť v Národnom palácovom múzeu v hlavnom meste Taiwanu.

Exponátov v zbierkach je vraj okolo 650 tisíc, vystavených ich je síce len zlomok, ale i ten dokáže turistom vyraziť dych. Zlato, vzácne drevá, drahé kamene - a to všetko s tradičnou čínskou symbolikou. Časť exponátov pochádza i z útrob pekingského Zakázaného mesta.

 

Čankajšek - diktátor alebo zaslúžilý štátnik?

Záujmu turistov sa teší i Čankajškov pamätník v centre mesta. Aj keď sa Čankajšek v západnom svete považuje za diktátora, Taiwanci na neho nedajú dopustiť. I v horúcom lete, ktoré je v údolnom Tchaj-peji obzvlášť neznesiteľné, pretože je veľmi vlhké, stojí pri tridsať metrov vysokej Bráne stredu, čo je pomyselný vchod do pamätníku, čestná stráž „v plnej poľnej“.

Naleštené guľaté prilby, starostlivo zapnutá uniforma a nehybný postoj i v okamihu, kedy slnko neúprosne praží. Na všetko a všetkých tu dohliada 16 metrov vysoká socha Čankajška.

Taiwan však nie je len v hlavnom meste Tchaj-pej. Tento ostrov má v porovnaní so Slovenskom rozlohu zhruba polovičnú, ale obyvateľov má viac a prírodných krás doslova na rozdávanie. Husto osídlená je západná časť pobrežia a sever ostrova, kde leží i hlavné mesto.

 

  • Suvenír, ktorý ochráni

Čo si turisti najčastejšie vozia z Taiwanu? Jedným z najobľúbenejších suvenírov je náramok z jadeitu. Ten totiž podľa miestnych ochráni nositeľa od zlých duchov a nepríjemností. Zakúpiť jadeitový náramok alebo náhrdelník je možné napríklad na takzvaných jadeitových trhoch, ktoré sa konajú pravidelne v hlavnom meste Tchaj-pej.

 

Stred a východ ostrova zas pokrývajú vysoké hory brázdené hlbokými zrázmi. Zvlášť zrázy na východnom pobreží sú veľmi pôsobivé a kľukatiace sa serpentíny nad nekonečnými skalnými stenami sú lákadlom pre tých turistov, ktorí bažia po adrenalíne.

 

Divoký východ ostrova

Pridajte k tomu vodopády, horské chrámy, horúce pramene a nekonečné čajové plantáže - tento kút Taiwanu sa proste vyplatí navštíviť.

Taiwan je však možné precestovať i vlakom. Na niekoľkých tratiach tu jazdia i variácie na japonské rýchlovlaky Schinkansen. Zo severu ostrova na juh sa dostanete za hodinku a pol. Cesta má jedinú nevýhodu - v rýchlosti 300 kilometrov za hodinu človek len ťažko stíha sledovať okolitú krajinu.

Taiwan každý rok navštívi podľa údajov miestnych úradov asi 3,5 milióna turistov. Je však nutné podotknúť, že väčšina z nich vyrazí len na pár hodín z útrob letiskovej haly do najbližších ulíc Tchaj-peja, aby si skrátili čas pri čakaní na ďalší let.

Taiwan je teda zatiaľ nedocenenou turistickou destináciou. Aj keď ide o „malú Čínu“, je tento kút sveta svojím prírodným i kultúrnym bohatstvom obrovský.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Veľký okruh po Číne: Spoznajte „inú“ Čínu než je Taiwan. Peking, Veľký čínsky múr, terakotova armáda, Hongkong - to najlepšie z Číny v dvoch týždňoch. Teraz s výraznou zľavou!
  • Bangkok - Phuket: Spoznajte thajskú metropolu a potom si odpočiňte na plážach luxusného Phuketu. Lietame sem i na prelome roka. Oslávte Silvester v exotike. Výhodné last minute ponuky!
  • Hongkong: Spoznajte v extrémne krátkej dobe bláznivý Hongkong! Štyri dni v Dračom meste nabité poznávaním. Moderná ázijská metropola, ktorá nemá vo svete konkurenciu. 

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa