Život v Kašmíre, v lone Himalájí

2012-10-19 15:30:00 |   |    | 

INDIA - Na severe Indie, blízko hraníc s Pakistanom, sa rozprestiera oblasť Kašmír. Táto rozprávková krajina v lone Himalájí vás očarí svojou panenskou prírodou, nezabudnuteľnými výhľadmi a pokojným životom kočovníkov. Ak hľadáte naozajstný raj na zemi, práve ste ho našli.



Život kočovných cigáňov

V Indii si ľudia život nekomplikujú. Vysoko v Himalájach to platí dvojnásobne. Nenájdete tu žiadne domy, elektrinu ani iné vymoženosti modernej doby. Miestnymi obyvateľmi sú kočovní cigáni so svojimi rodinami a dobytkom. Nastavení na biorytmus prírody žijú v malých chatrčkách z blata, dreva alebo v stanoch. Udupaná zem vystlaná starými kobercami, malé ohnisko a zdieľanie životného priestoru s úžitkovými zvieratami. Indickí cigáni, pôvodom z juhu Indie, tu žijú síce jednoducho, ale šťastne. Ženy sa starajú o deti a domácnosť, muži pracujú zväčša ako pastieri a koniari.

 

Kašmírsky čaj a chapati v chatrčke

V skromnom príbytku z blata, kde sa dym z ohniska vznáša vo vzduchu, ma manželka môjho indického priateľa hostí kašmírskym čajom. Zelený, osladený čaj s výraznou vôňou škorice a kardamónu v chlade výborne zahreje a v horách je vraj dobrý na trávenie. Zároveň z piecky vyberá čerstvo napečené chapati, indické placky z múky, vody a soli. Žena sa  z nečakanej návštevy veľmi teší a rozpráva o ťažkom, ale zároveň krásnom živote v horách.

 

Panenská príroda

Ak máte radi turistiku, toto je bez pochýb jedno z najlepších miest. Krásne zelené hory s malebnými údoliami, krištáľovo čistými riekami, jazerami, hustými lesmi a opojné vône prírody. Jeden z turistických výstupov môžete začať iba niekoľko hodín jazdy džípom od indického mesta Šrinagar. Vysoko v horách sa ubytujete jedine vo vlastnom stane, ale o to bude váš zážitok intenzívnejší.

 

Kašmír a obavy z nepokojov

Mnoho ľudí si oblasť Kašmíru spája s nepokojmi a nebezpečenstvom, najmä kvôli indicko - pakistanským konfliktom. Dnes je však situácia na väčšine územia bezpečná. Je síce pravdou, že v horách môžete stretnúť skupinky vojakov indickej armády, tí však iba oficiálne kontrolujú priechody. Zároveň je dobré putovať spolu s miestnym sprievodcom, ktorý pozná horské cesty a pomôže vám porozumieť životu a kultúre Kašmíranov.

 

Zdroj/autor: Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa