Vietnam známy neznámy

2012-12-06 16:00:00 |   |    | 

VIETNAM - Čo vieme o krajine zvanej Vietnam? Nuž musíme si priznať, že toho veľa nie je. Túto krajinu ležiacu v juhovýchodnej Ázií stále vnímame cez prizmu vietnamskej vojny známej najmä z akčných filmov, no to je asi tak všetko. Treba však povedať, že je to veľká škoda, pretože Vietnam je omnoho viac. A práve preto, aby sme toto tvrdenie dokázali, navštívime teraz tri najdôležitejšie vietnamské mestá.



V Hanoji

Hlavné mesto Vietnamu alebo Vietnamskej socialistickej republiky, ako znie oficiálny názov tohto štátu, je starobylá metropola menom Hanoj. Založená bola v roku 1010 vietnamským kráľom Ly Thai Toom a už od začiatku hrala v regióne veľmi dôležitú administratívno-politickú úlohu. Dnes je to moderná metropola s 6,6 miliónmi obyvateľov a rozlohou asi desaťkrát väčšou ako je rozloha Bratislavy. Srdcom mesta je takzvané Jazero vráteného meča s ostrovčekmi, na ktorých sa nachádza Chrám nefritovej hory a Korytnačia veža. V blízkosti jazera sa nachádza štvrť tvorená starými uličkami, kde kedysi sídlili staré remeselnícke cechy.

Za najznámejšie pamiatky v Hanoji možno považovať stavby z jedenásteho storočia, ako napríklad Chrám literatúry a Pagodu na jednom stĺpe. Treba však povedať, že ak by ste chceli počas návštevy vietnamského hlavného mesta navštíviť všetky chrámy a pagody, poriadne by ste sa nachodili, pretože sa ich tu údajne nachádza až šesťsto.

Zaujímavo však nepôsobí len starobylá architektúra, ale aj pamiatky z doby francúzskej kolonizácie, ktoré dnes už neodmysliteľne patria do architektonického koloritu mesta. Medzi nimi hrá prím najmä budova Hanojskej opery či Historického múzea, ale aj Katedrála svätého Jozefa, prezidentský palác alebo most Long Bien. Hanoj by však nebol úplným ani bez pamiatok miestneho socialistického realizmu a najmä bez Ho Či Minovho mauzólea postaveného v roku 1975.

 

Vietnamské zakázané mesto

Pojem Zakázané mesto sa nám najviac spája s čínskym Pekingom, no vedeli ste, že svoje zakázané mesto má aj Vietnam? Konkrétne ide o staré sídlo niekdajších panovníkov založené v roku 1804, ktoré sa nachádza v univerzitnom meste Hue. Vďaka veľkému množstvu pamiatok sa dnes nachádza v Zozname svetového kultúrneho dedičtsva UNESCO.

Objektov tu však bolo kedysi podstatne viac, historické záznamny hovoria o tom, že sa ich tu nachádzalo až 185. Dnes ich tu nájdeme „len“ dvadsať, ale v každom prípade ich návšteva stále stojí za to. V tomto meste sa však nachádza aj najvyššia pagoda v celom Vietname, ktorá je so svojou výškou 21 metrov veľkým lákadlom pre turistov a tiež symbolom tohto kráľovského mesta.

 

Ho Či Minovo mesto

Najväčším mestom Vietnamskej socialistickej republiky je mesto nachádzajúce sa na juhu krajiny, ktoré nesie meno po legendárnom vietnamskom bojovníkovi za slobodu - Ho Či Minovi. Čiže jednoducho: Ho Či Minovo mesto. Pôvodne sa nazývalo Saigon, no v roku 1975, keď sa jeho dobytím skončila Vietnamská vojna, bolo premenované. Dnes je to moderná metropola, ktorej počet obyvateľov sa odhaduje dokonca na neuveriteľných osem miliónov. Človek by pri pohľade na ňu ani neveril, že to bol kedysi len malý prístav a aj to patriaci Kambodži. V šestnástom storočí si ho však „privlastnili“ vietnamskí utečenci a odvtedy patrí Vietnamu.

Mesto je plné nádherných pagod, ale aj ďalších pamiatok, medzi ktoré patrí katedrála Notre Dame a čuduj sa svete, aj vedľa nej stojaca budova hlavnej pošty, ktorá je so svojou sklenenou klenbou skutočne ukážkovým príkladom francúzskej architektúry. Aby ste však z návštevy tohto mesta  niečo mali, jednoducho nastúpte do rikše a nechajte sa previezť centrom, ktorým by pešia prechádzka inak trvala celý deň. Okrem pamiatok je však Ho Či Minovo mesto „hlavným vietnamským mestom zábavy a nákupov“, takže sa tu určite nudiť nebudete. No dajte si dobrý pozor na miestnych zlodejov, ktorí sú takisto preslávení a to svojou šikovnosťou.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa