Sedem príjemných zistení o Číne - Túlame sa najľudnatejšou krajinou

2014-11-02 10:00:00 |   |    | 

Pri príchode do Činy zažije kultúrny šok asi každý. Pravdepodobne to bude tým, že podobné pocity nezažívate pri návšteve každej krajiny. Nie všetky totiž môžu byť najľudnatejšími. Hľadať príčiny je však zbytočné, pretože to čo je dôležité je, že postupne začnete spoznávať krásy a čaro krajiny stredu. Dovoľte nám predstaviť vám sedem príjemných prekvapení, ktoré v Číne okúsite.



 

Čo by ste v Číne možno nečakali:

 

Dopravná infraštruktúra

 

Mnoho z nás vie, že v Číne jazdí závratnou rýchlosťou akýsi špeciálny vlak, no žijeme v presvedčení, že je to skôr výnimka a infraštruktúra, vrátane železníc je veľmi slabá. To je však obrovský omyl, pretože tu existujú rôzne spojenia s obrovskými možnosťami variability v cene a v komforte. Je tak možné vybrať si spôsob cestovania s ohľadom na pomer pohodlie/cena, pričom vlaky a lietadlá sú tu samozrejme obľúbenejšie, predovšetkým kvôli ich rýchlosti. Vo väčších mestách môžete cestovať metrom, či autobusmi, ktoré sú lacné a dopravia vás bezpečne kam chcete. Chodníky, cesty či dokonca cesty pre bicyklistov sú tu taktiež vo výbornom stave, aj keď na druhej strane je otázna možnosť ich využitia, keďže tu pravidlá cestnej premávky neplatia. Kvalita infraštruktúry sa po veľkom boome v posledných siedmych rokoch neunižuje, ba práve naopak je v obrovskom rozmachu, takže sa cesty rozširujú, nové linky metra sa tunelujú a vyzerá to tak, že sa tento trend tak skoro nezastaví.

 

Obrovský výber jedla

 

Čakáte slíže, ryžu so zeleninou, či polievku. Občas nejaké delikatesy, ako napríklad psov, žaby, či grilované husacie krky. Táto predstava sídli v mnohých hlavách, no po príchode sa zmení. Áno, všetky vyššie spomenuté záležitosti sú tu bežnou realitou, ale výber je podstatne širší. Jedlo je tu neuveriteľne farebné, rozmanité, či už ide o zeleninu, ovocie, cez rôzne výrobky z múky a zemiakov, až po sladké delikatesy. Každý deň objavíte nové pochúťky aj napriek tomu, že časť z nich ste v živote nevideli a nepoznáte k nim ani anglické výrazy, a tie čínske vám nič nehovoria, ochutnáte ich. A k tomu ešte každá oblasť Číny má svoju vlastnú kuchyňu, vlastné jedlá a dokonca vlastnú chuť. Napríklad v oblasti S'-čchuan dostanete najostrejšie jedlá, na východe dostanete morské špeciality a  v provincii Chu-pej je asi z každého niečo, no tunajšou špecialitou bude to, že tu všetko pláva v oleji. A tak aj keď si pochutnávate na zdravej zelenine, tak v skutočnosti konzumujete nezdravé jedlo asi ako klobásku s chrumkavou slaninkou. To čo je však dôležité je, že v Číne nájdete najväčší výber jedla s presahmi do iných kuchýň. Môžete si tu dať jedlo podobné gruzínskemu Khinkali, maďarskému langošu, či tureckému kebabu, no ani jedno jedlo nie je pripravované imigrantmi, ale domácimi, pričom sa to nie sú firmy, ale malé rodinné stánky s jedlom zvyčajne na ulici kde bývajú.

 

Príjemní ľudia

 

Čím viac jazykov viete, tým ste viac človekom. Tak akosi znie to heslo. V Číne to platí obzvlášť, pretože s iným jazykom ako čínštinou sa nedohovoríte, dokonca ani na záchod sa nedostanete. Preto je čas sa naučiť aspoň niečo. Odmenou vám bude okrem splnených základných nutností, hlavne priazeň miestnych ľudí, ktorí sú neuveriteľne nadšení z cudzincov, o to viac, ak vedia po čínsky. Každá konverzácia znie síce úplne rovnako, používa rovnaké vzorce, no úprimnosť domácich, predovšetkým starších, počas rozhovoru je skutočná. Niekoľko násobne viac to však platí o mladých ľuďoch, ktorí sa na vás usmievajú a ak sú medzi nimi smelší, tak vás poprosia o fotku, či dokonca o kontakt. To je určite zo začiatku zábava, no ak vidíte ako sa na vás chystá rad asi ďalších desiatich ľudí so mobilmi a fotoaparátmi v ruke, tak vás úsmev prejde. Každopádne sa k vám budú správať príjemne, usmejú sa na vás, pozdravia a vždy vám radi pomôžu, dokonca ja keď nevedia ako.

 

Nonstop samoobslužné knižnice

 

Idete si len tak po ulici z menšieho skúmania okolia a zrazu vidíte veľkú búdku, ktorá je osvetlená a je v nej okrem čínskeho písma aj anglické s nápisom „24/7 library“. Čože? Nonstop knižnica, ktorá je plne automatizovaná, je na ulici a výpožička knihy je neuveriteľne lacná. Jediná škoda je, že sa v nej nenachádzajú knihy v inom ako lokálnom jazyku, ale ak čínsky viete pokojne môžete vyskúšať. No každopádne výborný nápad, ktorý vo vás vyvolá dojem, že ľudia v Číne radi čítajú, s čím budete veľmi spokojní.

 

Verejné miesta

 

U nás je zvykom chodiť do pohostinstiev, barov, či klubov a stretnúť s priateľmi na týchto miestach. Taktiež je populárne sa stretávať doma, či grilovať na záhrade, alebo na chate. V Číne tento koncept veľmi nefunguje, vlastne je Číňanom úplne cudzí. Ľudia sa väčšinou stretávajú na ulici, či v reštaurácii pri jedle. Po chutnej večeri s plným žalúdkom sa často krát presunú na verejné miesta, či už na námestia, do parkov, alebo kdekoľvek inde kde je priestor. Tu potom spoločne precvičujú rôzne cviky, pozerajú filmy, spievajú, no väčšinou tancujú. Je jedno aký ste starí, pretože sú tu všetky kategórie zastúpené, aj keď prevahu tu určite majú starší ľudia. Ostatní, ktorí nie sú tancachtiví sa väčšinu oddávajú hazardu. No vraj to tu nie je považované za hazard. Miestni ľudia majú špeciálne miesta, kde hrávajú kartové, či iné spoločenské hry, ako čínske šachy a mahjong, pričom vždy sú v hre peniaze a emócie. Ľudia na dôchodku dokonca ani nečakajú na západ slnka a oddávajú sa tejto zábavke po celý deň schovaní buď na špeciálnych miestach, alebo na ktoromkoľvek verejnom mieste, ktoré poskytuje chládok a pokoj.

 

Žiadne dvojité ceny

 

Väčšina z nás má o Číne predstavy, ako o lacnej krajine. Je to možno aj preto, že u nás vidíme veľa lacného tovaru. Prípadne to vidíme vo filmoch, z čoho si odvodzujeme, že ľudia tu zarábajú málo peňazí, a tak tu musia byť aj ceny nižšie. Nie je to tak, aspoň sa to nedá tvrdiť všeobecne. Avšak to čo je krásne na Číne oproti iným krajinám z Ázie, napr. Thajska, či Kambodže je fakt, že tu neexistujú dvojité ceny. A teda tovar, ktorý sa tu predáva nie je oceňovaný na základe rasy, ale jeho trhovej, či inej hodnoty. Takže ak ste biely Európan, tak dostanete na trhu, či na ulici v stánku s jedlom rovnakú cenu ako dostane obyvateľ Číny. Existujú tu síce vstupy na niektoré pamiatky, ktoré sú občas zvýhodnené pre domácich, ako napríklad na najväčšej priehrade na svete Tri Sútoky, no zväčša aj na pamiatkach sú ceny rovnaké pre domácich ako pre ľudí zo zahraničia.

 

Slušnosť a ohľaduplnosť

 

Tento fakt je trochu komplikované akceptovať, ak idete metrom a strkajú do vás stovky ľudí bez ospravedlnenia, či dokonca bez povšimnutia. Taktiež aj na ulici, či kdekoľvek, kde je spolu viac ľudí. No ak nahliadnete pod povrch, tak si všimnete detaily ako napríklad keď vidíte, ako mladší ľudia okamžite ponúkajú miesto na sedenie starším, či mamičkám s deťmi aj za cenu, že najbližšiu hodinu v metre budú sedieť. Vidíte tu malé činy, ktoré sú aj u nás považované za slušné, a ak ich robíte, tak je možné o vás povedať, že ste dobre vychovaný. Lenže na Slovensku nie je tak veľa ľudí a nie je tak stiesnený priestor, a tak je pomerne jednoduché sa správať podľa dobrej výchovy. Avšak v chaotickej, ľuďmi preplnenej Číne to môže byť problém, no o to viac si vážite prejavy slušnosti ak ich vidíte.

 

Autor: Lukáš Osvald

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lukáš

Hodnotenie článku:
4.8/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa