Langkawi „ostrov orlov“– Ostrov romantických pláží bez ľudí

2015-02-23 12:00:02 |   |    | 

Bublajúci, rušný taviaci kotlík rás a náboženstiev, kde Malajci, Indovia, Číňania a mnoho ďalších etnických skupín spolu žijú v mieri a harmónii. Malajzia je gastronomický raj a je domovom stoviek farebných festivalov. V tejto rozmanitej krajine sa týčia mrakodrapy, ktoré tienia dreveným domom postaveným na koloch, no a päť-hviezdičkové hotely sa nachádzajú len pár metrov od starovekých útesov. Drsné hory, dažďové pralesy, rôznorodé rastlinstvo a živočíšstvo, teplé piesočné pláže a bohaté, vlhké mangrovníkové porasty.



 

Pre perfektnú dovolenku plnú prekvapení, čas je teraz, miesto je Malajzia!

 

Ostrov Langkawi – prírodné dedičstvo UNESCO

 

Langkawi sú krásne pláže, špičková infraštruktúra, mangrovníkové porasty bohaté na flóru a faunu, ultra-lacné bezcolné nákupy a fascinujúce legendy. Ostrov Langkawi pozostáva z 99 ostrovov nachádzajúcich sa v severo-západnej časti Malajského polostrova a patrí pod sultanát Kedah.  Symbolom Langkawi sú orly, po ktorých je ostrov pomenovaný a hlavnou atrakciou je práve ich kŕmenie. Hlavné mesto s letiskom je Kuah.

 

Obyvateľstvo

 

Každý obyvateľ Langkawi s dobrým vzdelaním vlastní dom a auto, zvyšok obyvateľstva žije v chatrčiach. Deti majú na výber z dvoch škôl: s vyučovaním vo vlastnom jazyku alebo v anglickom. Na ostrove je sloboda vierovyznania, no prevláda moslimské náboženstvo,  a preto deň oddychu tu je piatok. Nádhernú prírodu si ostrovania nevážia, a tak tu môžete natrafiť na odpadky pohádzané kde-tade. Napriek tomu sú tu miestni veľmi milí a stále vysmiati. Väčšina obyvateľstva pracuje v poľnohospodárstve, rybárstve, podnikaní či v oblasti cestovného ruchu.

 

Doprava

 

Máte dve možnosti ako sa dostať na ostrov, a to buď letecky z Kuala Lumpur alebo trajektom. Z Budapešti do Dauha (Katar) a odtiaľ do Kuala Lumpur je jedna z možností letového spojenia. Pristanete v hlavnom meste Langkawi. Jazdí sa tu na ľavej strane, a keďže tu skoro každý vlastní auto či motorku, tak tu s chodníkmi, či prechodmi pre chodcov nerátajte. Autobusy tu jazdia veľmi zriedka. Letisko je prepojené štvorprúdovou diaľnicou s okolitými hotelmi v oblasti hlavného mesta Kuah.

 

Miestna kuchyňa alebo ryža, ryža a zase ryža

 

Jedlo je tu veľmi lacné a aj alkohol, aj keď miestni uprednostňujú popíjanie čaju, či džúsu. Výnimkou sú rybie špeciality, za ktoré si zaplatíte trošku viac. Reštaurácie a zábavné podniky sa otvárajú v neskorých večerných hodinách. Nájdete tu čínske, thajské, indické a indo-malajziské reštaurácie. No obľúbené sú aj pouličné stánky, ktoré ponúkajú cestoviny s pikantnou omáčkou, mini kebaby či pokrmy z ryže – koláče, varená ryža, kari ryža, ryžové placky či ryžový puding.

 

Čo treba vidieť

Gunung Mat Cinchang

 

Pokojnú krajinku ryžových polí spoznáte najlepšie z požičaného auta. Prejdite okolo ostrova a zažijete nezabudnuteľné pohľady pozdĺž cesty. Určite natrafíte aj na voľne žijúce opice, varany, či tukany – budete sa cítiť ako v prírodopisnom filme. Najväčším lákadlom ostrova je lanovka, ktorá vás vyvezie na horu Gunung Mat Cinchang. Jazda začína v orientálnej dedine. Počas nej sa vám naskytnú výhľady aj na vodopády Telaga Tujuh, či dažďový prales. Lanovka vás vysadí na moste dlhom 125 metrov, ktorý je len pre chodcov. Nachádza sa na spomínanej druhej najvyššej hore ostrova. Výhľady na faunu a flóru z tohto mosta sú nezabudnuteľným zážitkom. Okrem toho tu ale nájdete aj stánky s občerstvením a suvenírmi.

 

Vodopády Telaga Tujuh

 

Vodopády sa nachádzajú v severnej časti ostrova asi 45 km od hlavného mesta Kuah. Vrchná časť vodopádov je tvorená siedmimi jazierkami. Telaga Tujuh  sú prístupné po kvalitnej ceste s prudkým výstupom. Po zdolaní cesty vo vlhkom počasí sa môžete vo vodopáde vykúpať a nabrať nové sily.

 

Prírodný park Sungai Kilim

 

Tento prírodný park je chránená oblasť s mangrovníkovými lesmi, odľahlými plážami a modrými lagúnami na ploche 100km2. Park je navštevovaný pre rôznorodú faunu, flóru a pre krásne vápencové skalné útvary, ktoré sa vypínajú pri koryte rieky na unikátnych mangrovníkových močiaroch a siahajú až po morské pobrežie. Od marca do septembra je ideálny čas na pozorovanie rôznych druhov vtákov.

 


 

Podmorský svet Langkawi

 

Tento podmorský svet je jedno z najväčších akvárií v juhovýchodnej Ázii, svoju činnosť začalo 26. augusta 1995. Je navštevované množstvom zahraničných turistov ako aj domácim obyvateľstvom. Unikátny je 15 metrový tunel, cez ktorý sa môžete prejsť a obdivovať farebné ryby a iné morské živočíchy plávajúce v 500 000 litrov slanej vody.

 

A omnoho viac...

 

Ak máte radi pokoj a postačí vám leňošenie na pláži, tak určite nebudete rušení. Pláže na Langkawi sú čisté, udržiavané s nádhernou tyrkysovou vodu a koralmi, ktoré nabádajú na šnorchlovanie či potápanie. Vyberte si spomedzi pláži Pantai Cenang, PantaiKok, Pantai Tengah, Datai Bay, Burau Bay, no určite navštívte pláž Pantai Pasir Hitam s čiernym pieskom.

 

Ak ste dobrodružnejšie typy, tak si môžete vybrať cestu cez prales, bicyklovanie po ostrove, potápanie, vodné športy, výstup na pohoria Langkawi, výlet loďou medzi ostrovmi, či golf v 5 hviezdičkových rezortoch.

 

Zdroj/autor: tourism.gov.my, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.6/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa