Namiesto pláže bazén uprostred pralesa: Mesto Chiang Mai je vlastne trocha iné Thajsko

2015-03-15 09:00:00 |   |    | 

Zabudnite na prehriaty piesok, na palmy, ktoré poskytujú tieň, na plážovú promenádu, kde to ožíva po zotmení. Tu je iné Thajsko. Zelenšie, autentickejšie, ale vo vzťahu k turistom rovnako prívetivé ako strediská na pobreží. Chiang Mai, perla severu, kam sa ešte pred sto rokmi človek dostal len na chrbte slona. Je bránou do Zlatého trojuholníka, mestom chrámov i miestom, do ktorého sa cestuje za relaxáciou v ultra luxusných hoteloch.



 

Ešte v 20. rokoch 20. storočia sa sem človek z Bangkoku dostal maximálne na chrbte slona, alebo na lodi proti prúdu rieky Ping, ktorá je jedným z prítokov Chao Phraya, rieky pretekajúcej Bangkokom. Chiang Mai bolo preto dlhé storočia izolované – a vďaka tomu sa dnes môže chváliť autentickou atmosférou, ktorá berie dych.

 

Uvoľnená atmosféra učarovala aj cestovateľom s batohom

 

Nie nadarmo sa často stáva na pár mesiacov dočasným domovom pre nezávislých cestovateľov a cestovateľov s batohom, ako aj centrom komunity svetobežníkov, ktorí tu naberajúdruhý dych pred novými cestami. Na druhej strane je tu však veľmi ťažké zohnať ubytovanie v lacných hotelíkoch a ubytovniach. Obvykle je všetko beznádejne plné.

Atmosféra mesta umenia a remesiel - i taká je totiž ďalšia z prezývok Chiang Mai - je kozmopolitná, uvoľnená, príjemná. A prenáša sa i na väčšinu z piatich miliónov turistov, ktorí sem ročne dorazia, či už domácich, alebo cezpoľných.

 

Brána do Zlatého trojuholníka

Mesto Chiang Mai je považované za vstupný bod do takzvaného Zlatého trojuholníka, oblasti na hraniciach Thajska, Laosu a Barmy, medzi riekami Ruak a Mae Khong, ktorá sa kedysi preslávila pestovaním maku a produkciou ópia. Dnes ide mimochodom i o veľkú turistickú atrakciu. Môžete tu dokonca navštíviť múzeum ópia.

 

Historické centrum mesta je uväznené v starých hradbách, ktoré už majú tie najlepšieroky za sebou. Bodaj by nie, Chiang Mai bolo založené na konci 13. storočia. Okrem toho ho „objíma“ vodná priekopa, ďalšia z pripomienok dávnej minulosti. A zabudnúť nesmieme na chrámy! Chiang Mai je mesto chrámov! Vo vnútri mestských hradieb sú ich viac než tri desiatky, ďalšie stovky sú ich roztrúsené priamo po meste.

 

Kto nebol na Doi Suthep, ten tu nebol

 

Nutným minimom je návšteva najstaršieho z nich – chrámu Wat Chiang Man – a jedného z najdôležitejších – Wat Phra Singh. A miestni obyvatelia ešte dodávajú, že človek naplno nezažije atmosféru Chiang Mai, pokiaľ sa naň nepozrie od chrámu Wat Phra That Doi Suthep, ktorý leží na vrchole nad mestom.

Biela budhistická stavba s červenou a zlatou strechou stojí na vrchole Doi Suthep a z mesta je to k nej asi pätnásť kilometrov. Posledné stovky metrov však človek stúpa po príkrych schodoch k vrcholu a návštevníkom, ktorí sa necítia v maximálnej forme, sa preto odporúča využiť služby miestnej lanovky. Tak či onak však výhľad stojí za to. Pokiaľ údolie nezakrýva hmla, má človek Chiang Mai ako na dlani.

 

Festival Yi Peng

Festival Yi Peng je jednou z odnoží sviatku Loy Krathong, ktorého symbolom sú svetlá a lampióny vo všetkých možných i nemožných podobách a tvaroch. Tieto oslavy pripadajú obvykle na 12. spln v roku, trvajú tri dni a v priebehu týchto troch dní je všetko vyzdobené lampiónmi a sviečkami. V noci sú k oblohe vysielané stovky a stovky žiariacich lampiónov.

 

Trochu iný výhľad ponúka terasa luxusného strediska Panviman, ktoré leží uprostred pralesa mimo hlavného centra mesta. Cesta z centra sem trvá pár desiatok minút a tejto oblasti sa hovorí Maerim. Terasa s panoramatickým výhľadom ponúka pohľad na krajinu, ktorá sa topí buď v zeleni, alebo v hmle. Závisí to od počasia v hornej časti pahorkov.

Pláž tu nahradzujú hotelové bazény – pri niektorých vilách dokoncaaj privátne. Tiež si môžete dopriať bývanie vo vile s privátnou vírivkou alebo s privátnou miestnosťou s parou. Luxusné zázemie dopĺňa i mesačná terasa, spa centrum alebo kaskádovitý bazén.

Mimochodom, Chiang Mai bolo zaradené medzi 25 TOP destinácií sveta – a zaradili ho tam v internetovom hlasovaní samotní cestovatelia. Je to dôkazom toho, že toto miesto skrátka svoje čaro má.

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky exkluzívnych poznávacích zájazdov:

 

  • Zlatý okruh: Thajsko – Laos – Kambodža : Prežite 14 dní a nocí v srdci Ázie. V priebehu unikátneho poznávacieho zájazdu uvidíte na vlastné oči svetoznáme chrámy i pamiatky menej známe, ale napriek tomu úchvatné. Večer vás zas čaká zázemie kvalitného hotela.
  • Vydajte sa do najstaršieho kabaretu v Thajsku!: Minimálne prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, ktorý pravidelne prináša zaujímavé články a reportáže z destinácií, do ktorých cestovná kancelária ESO travel organizuje zájazdy.
  • Veľký okruh po severnom Thajsku : Vydáte sa po stopách thajského národa. Bývalé hlavné mestá Ayutthaya a Sukhothai patria k míľnikom thajskej histórie. Spoznajte Zlatý trojuholník, ale i prímorské letovisko Pattaya, v ktorom strávite záverečnú časť pobytu!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa