Nasledujte stopy sultánov a spoznávajte s nimi najkrajšie miesta Istanbulu

2015-09-25 08:00:00 |   |    | 

Istanbul je vstupnou bránou do Turecka, ktorá by vás mala predpripraviť na inú kultúru a svet, ktorý vás čaká. Pestré farby, výrazné vône, veľký temperament a pocit, ako keby ste sa nachádzali vo včeľom úli. V prvé dni sa preto budete cítiť možno aj predávkovaní emóciami. Keď si však na tento malý riadený chaos zvyknete, vyberte sa aj v ústrety kultúry a pozrite si niektoré z významných pamiatok a lokalít v tomto meste.



 

Hagia Sofia

 

Jednoznačne jedna z najzaujímavejších a najkrajších pamiatok i v celom Turecku. Pôvodne šlo o klasický kostol. Ako sa však menili v Istanbule panovníci a k vláde sa dostali moslimskí veriaci, postupne sa začal meniť aj charakter tejto katedrály, z ktorej sa nakoniec stala mešita. Museli v nej byť prekryté všetky hlavné kresťanské znaky a niektoré časti boli i prebudované. V jej podzemí sa nakoniec rozhodli pochovávať aj sultánov. Okrem tohto faktu však ide aj o impozantnú budovu s úžasnou architektúrou. Pestré ozdoby na stenách strieda mnoho dômyselných detailov a architektonických klenotov. Pokojne si na návštevu Hagie Sofie vyhraďte aj polovicu dňa, pretože ak ju chcete poriadne preskúmať, potrebujete na to aj niekoľko hodín.

 

Palác Topkapi

 

Historicky mimoriadne dôležitou pamiatkou je palác, ktorý slúžil kedysi sultánom. Ide o najstarší a zároveň najväčší palác na svete. Chránia ho päť kilometrov dlhé múry, ktoré boli doplnené navyše niekoľkými strážnymi vežami. Ako postupne pribúdali noví panovníci, Topkapi sa rozrastalo a ponúklo unikátnu prezentáciu ich moci. Skladá sa z niekoľkých budov, nádherných záhrad a môžete tam nájsť aj dobre utajovaný hárem. V súčasnosti tvorí gro výstavy múzeum s dejinami Turecka a Istanbulu. Okrem toho sa Topkapi nachádza na nádhernom mieste v obklopení krásnej prírody a s úžasným výhľadom na zvyšok mesta.

 

Modrá mešita

 

Ďalšia známa mešita dostala svoje pomenovanie podľa dominantnej farby v jej interiéri. Ten pozostáva z niekoľkých tisícov kachličiek, na ktorých dominuje práve modrá farba. Ďalšou zaujímavosťou je, že na viacerých z nich sa zobrazujú rôzne momenty z prírody, rastliny a živočíchy, ktoré môžete vidieť aj v Turecku. Postavená bola za vlády sultána Ahmeda I. Je kaskádovito odstupňovaná a v jej strede sa nachádza krásna oddychová zóna s fontánou. Vstup do nej je obmedzený v čase modlitieb, keďže vtedy je vyhradená iba pre tieto účely. Mimo týchto obmedzení je vstup bezplatný a môžete sa tam dostať denne od 9.00.

 

Cisterna bazilika

 

V minulosti sa chceli sultáni zabezpečiť pre prípad vojen, aby mohli svojim obyvateľom poskytnúť dostatok vody. Kvôli tomu nielen v okolí Istanbulu vytvorili niekoľko v podzemí ukrytých cisterien, ktoré sa stali tajnými zdrojmi vzácnej tekutiny. Ani v tomto prípade sa však na ničom nešetrilo. Napriek tomu, že boli tieto stavby ukryté pred zrakmi návštevníkov, panovníci pri ich výstavbe vôbec nešetrili. Vďaka tomu vznikli ďalšie tajné impozantné budovy, z ktorých je najkrajšia práve Cisterna bazilika, ktorá mala zabezpečiť v prípade núdze vodu priamo pre palác. V súčasnosti sa v jej nádherných priestoroch nachádza výstava moderného umenia.

 

Archeologické múzeum

 

Jedno z najcennejších archeologických múzeí na svete. Ak by ste čakali tradičnú nudnú prehliadku, tak tu sa jej veru nedočkáte. Nachádzajú sa tam mimoriadne vzácne zachovalé vykopávky, môžete si pozrieť hrobku Alexandra Veľkého, zachovalé časti budov, napodobeninu bájneho trójskeho koňa, ale aj 3D vizualizáciu Alexandra Veľkého. Tureckí kurátori vyskladali exponáty do mimoriadne zaujímavej prehliadky, aby dokázala čosi netradičné a náučné ponúknuť každému návštevníkovi. Vydarené múzeum, ktoré by ste istotne nemali obísť.

 

Veľký bazár

 

Návšteva Turecka bez návštevy bazáru by nebola kompletnou. V Istanbule sa navyše nachádza jeden z najväčších z nich. Jednotlivé časti sú predelené dlhými uličkami. Nájdete tam naozaj všetko, na čo si spomeniete. Pestré oblečenie, zlato v rôznych prevedeniach, šperky, parfumy, množstvo jedla a suvenírov. Chvíľkami nebudete vedieť, kam sa máte skôr pozrieť. Nezabudnite na veľmi dôležité pravidlo vyjednávania. Bez neho by ste domácich obchodníkov urazili a tí by kvôli tomu nepokladali váš nákup za úctivý a hodnotný.

 

Hammam

 

Ďalšou z povinných jázd sú tradičné turecké kúpele. Nechajte sa rozmaznávať ako panovníci v minulosti a užite si chvíľku takéhoto luxusu. Skúste si nájsť niektoré z historických budov, aby mali naozaj špecifickú atmosféru. Hammam je spojením masáže, umývania a zábalu. To sa navyše deje vo veľmi príjemnej atmosfére spojenej s nádhernými arómami. Ide o komplexnú očistu tela, ktorá vás má pripraviť na relax a rozjímanie.

 

Byzantský Hippodrom

 

V súčasnosti ide iba o jeden z mestských parkov. Oveľa významnejšiu pozíciu však mal v minulosti, keď bol centrom Konštantínopolu. Nachádzali sa tam všetky dôležité centrá moci a dnes si tam môžete pozrieť aspoň pozostatky jeho častí. Taktiež je východiskovým bodom viacerých pamiatok, takže túto atrakciu istotne neobídete.

Zdroj/autor: turkeytravelplanner.com, travel.usnews.com, theguardian.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa