Obľúbené miesto (aj slovenských) turistov poznačili zemetrasenia. Ako sa zmení sopka Rinjani?

2015-11-06 08:00:00 |   |    | 

Sopka Rinjani sa prebudila a už od 1. novembra neustále chrlí lávu ! Intenzívne otrasy a nebezpečný sopečný popol ochromili i leteckú dopravu. Minimálne do štvrtka (5.11) je zavreté medzinárodné letisko Ngurah Rai na indonézskom ostrove Bali a zrušených bolo najmenej 692 vnútroštátnych a medzinárodných letov.



 

Sopka Rinjani nie je neznámym vulkánom. Je vyhľadávaným cieľom turistov z celého sveta a ani Slováci nie sú výnimkou. Vulkán vás očarí svojou prírodou, atraktívnymi výhľadmi aj nádherným jazerom nachádzajúcim sa na západnej stene kaldery (kotla). My sme na druhú najväčšiu indonézsku sopku (3726 metrov) vystúpili pred dvoma rokmi.

Samotný výstup a zostup trvá tri dni a je pomerne náročný. Na ostrov Lombok, kde sa Rinjani nachádza, sa dostanete zo susedného ostrova Bali, buď loďou alebo letecky. Funguje tu niekoľko vnútroštátnych leteckých liniek aj vnútroštátnych letísk. Cesta lietadlom má niekoľko výhod. Je na naše pomery veľmi lacná a na Lomboku sme miesto 8 hodín plavby, boli za polhodinu. Lístok vyšiel na 30 eur. Už samotné lietanie ich linkami je adrenalínový zážitok. Kontrola je až neuveriteľne jednoduchá. Pohodlne môžete do lietadla zobrať aj niekoľko litrov vody, manikúrové nožničky... K svojmu lietadlu prichádzate pešo cez celú letiskovú plochu a keďže lietadiel je tu veľa, musíte dávať pozor, aby ste nastúpili do správneho.

 

Tri náročné dni výstupu

 

Pod sopkou sa vás už ujmú skúsení miestni sprievodcovia a nosiči, s ktorými absolvujete celý výstup. Individuálne výstupy sa neodporúčajú, pretože Rinjani je zradná a horská služba tam v podstate neexistuje. Prvý deň výstupu je menej náročný a večer sme došli do základného tábora vo výške okolo 2000 metrov nad morom. Cestou sme stretávali ďalšie výpravy a spoločnosť nám robili i divé opice makaky. Na druhý deň sme už zaútočili na samotný vrchol sopky. Vyrazili sme o 2,00 hodine ráno, naobliekaní v zimných bundách a s čelovkami na hlave. Ráz krajiny sa výrazne zmenil a každý meter pred vrcholom bol náročnejší. Zabárali sme sa do sopečného piesku v pustej krajine až sme nakoniec dorazili do cieľa, kde sme si vychutnali úžasný východ slnka. Potom sme sa okúpali v sopečnom jazere, zišli druhou stranou sopky do ďalšieho tábora, kde sme opäť prespali a na tretí deň, nás už čakal len zostup.

 

Zaslúžený relax na Gili

 

Turisti zvyčajne po výstupe na úchvatnú Rinjani, zamieria zrelaxovať na blízke malé ostrovčeky Gili. Ležia severozápadne od Lomboku, a sú také drobné, že ich prejdete krížom krážom za niekoľko hodín. Sú to ostrovčeky Gili Trawangan, Gili AirGili Meno. My sme si vybrali Gili Meno, rozprestierajúci sa uprostred. Už príchod naň bol zvláštny. Nalodili sme sa na malý motorový rýchločln, ktorý zakotvil pri pláži. Čiže žiaden mostík alebo mólo. Opatrne sme z neho zliezli, dávajúc pozor, aby sa nám nenamočila batožina a pekne po vode sme prišli na breh. Keďže na ostrove nie je žiadna doprava, okrem konských vozov, brodili sme sa pieskom až k nášmu hotelu. Našťastie všetky hotely sú situované v tesnej blízkosti mora, a tak i rozmaznaný turista zvládne tých niekoľko desiatok metrov po svojich.

 

(mik)

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: mik

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa