Aké je tajomstvo poloprázdnych pláží Mjanmarska?

2015-12-01 12:00:00 |   |    | 

Cvičené slony, poloprázdne pláže, romantika ázijského vidieka. Mjanmarsko, alebo Barma, má všetky predpoklady stať sa turistickým rajom. Ľudia však omnoho radšej cestujú do vedľajšieho Thajska, kde majú prakticky rovnaké podmienky, až na ten počet ostatných turistov slniacich sa na pobreží. Kto má rád väčší pokoj, ten sem zapadne.



 

Krajina nesie od roku 1989 názov Mjanmarská republika alebo Mjanmarsko, ale po stáročia vžitého názvu Barma sa ťažko zbavuje. Ľudia ju tak stále nazývajú. Na názve však nezáleží. Poďme sa radšej pozrieť na tri jedinečné miesta, vďaka ktorým ľudia prichádzajú objavovať túto exotickú krajinu na juhovýchode Ázie. Možno odhalíme, prečo sa sem zatiaľ vo veľkom necestuje na dovolenku.

 

Spoznajte pláž nového tisícročia a rozumné slony

 

Čo je nové, to je pekné. Pri 15 kilometrov dlhej pláži Ngwe Saung to rozhodne platí. Toto stredisko totiž otvorili až v marci 2000, takže všetko žiari novotou a je prispôsobené potrebám dvadsiateho prvého storočia. I preto sa taká mladá pláž už teraz dostala medzi najobľúbenejšie rekreačné centrá v krajine.

Napriek tomu si zachovala svoj pôvab. Počas cesty po striebristo bielom piesku na pobreží stretávame rybárov vyťahujúcich siete so zachytenými mušľami a na dohľad sa rysujú 9 kilometrov vzdialené ostrovčeky Calventuras.

Asi tak sme si predstavovali plážový raj a nenapadlo nám, že sa do neho dostaneme práve v Barme. Môžete si to overiť a vydať sa tam, sezóna v tejto časti sveta je práve v plnom prúde, teraz tam panujú ideálne podmienky.

Ngwe Saung však nie je len pre tých, čo si chcú oddýchnuť pri mori. Dokáže i pobaviť. Žije to tu nielen po zotmení, ale i cez deň. Za asi najzábavnejšiu atrakciu môžeme označiť neďaleký sloní kemp. Kto pochybuje o inteligencii hrubokožcov, mal by sem zájsť. Vidieť, čo všetko dokážu, nakŕmiť ich a povoziť sa, to je skutočne zážitok.

Mimochodom, na ostrovy Calventuras sa vyplatí zájsť si loďkou. Býva to príjemný výlet, navyše občas vodiči člnov vyberú z kútiku úst „cheroot“, zvláštnu cigaru typickú pre Barmu a Indiu, a rozprávajú o živote miestnych obyvateľov. Vítané spestrenie plážovej dovolenky.

 

Koloniálne Ngapali akoby vypadlo z katalógu

 

Ngwe Saung z pozície plážovej jednotky Barmy zosadilo Ngapali, najstaršiu pláž v krajine. Na tunajšie biele piesky lemované líniou paliem cestovali už v koloniálnych dobách britskí dôstojníci, pofajčievali cigary, pili čaj o piatej a užívali si chvíle mimo cvičiska a kasární.

Uniformovaní džentlmeni sem už síce nechodia, pláž je však napriek tomu stále obľúbená. Bodaj by aj nie, veď ju obmývajú čisté vody Bengálskeho zálivu a v okolí možno stále vidieť výjavy, ktoré akoby vypadli z romantických príbehov: dvojkolesové vozy ťahané volmi, malé, ručne vyrábané loďky, nespevnené cesty vedúce krajinou ako z katalógu.

Nespevnených ciest tu však dosť ubudlo, Ngapali sa snaží byť moderným letoviskom s prvotriednym servisom a infraštruktúrou. Má pre to dobré podmienky – tunajšia trojkilometrová pláž sa nachádza asi 7 kilometrov od letiska Thadwe, kde dosadajú stroje letiace z Yangonu, najväčšieho mesta krajiny.

 

Barma je „malé Thajsko“

 

Dobrú povesť si v dobách nadvlády britského impéria (1866 – 1948) nad krajinou získala i pláž Maung Ma Kan. Ide o druhé najstaršie turistické stredisko na území Mjanmarska (po Ngapali). Preslávila sa ako miesto pre rodinnú dovolenku. Majú ju radi aj miestni obyvatelia. Nielen preto, že ju lemuje rad príjemných rodinných reštaurácií, ale hlavne pre dlhý úsek s plytkou vodou, vhodnou na kúpanie.

Do pozície jednotky medzi plážami Mjanmarska sa teda dostalo stredisko Ngwe Saung, ale nádherných pláží je v krajine dosť. Môže za to ich nižšia obsadenosť. Mnoho ľudí stále nechápe Mjanmarsko, alebo ak chcete Barmu, ako špičkovú plážovú lokalitu. A pritom má úplne rovnaké podmienky ako susedné Thajsko. Thajčania totiž s „veľkou turistikou“ začali omnoho skôr, a tak získali náskok. Ľudia už majú spojenie Thajska s rozprávkovou dovolenkou vžité. Barma svoje luxusné strediská len nedávno dobudovala. Ide skrátka o zatiaľ neobjavený raj.

 

 

Kde to v Barme žije

 

Na pláže Barmy sa ľudia vydávajú za odpočinkom, ale môžu sa pozrieť i na rušnejšie miesta. Veľkých miest s bohatou históriou a množstvom monumentálnych budhistických stavieb je v krajine niekoľko.

 

Yangon

Možno ho poznáte pod názvom Rangún. V roku 1989 však došlo nielen k premenovaniu štátu, ale i jeho vtedajšieho hlavného mesta (od roku 2005 je hlavným mestom Neipyijto). Kultúrnym centrom však Yangon zostal.

Okrem iného i vďaka Šweitigoumskej pagode, jednej z najväčších atrakcií celej krajiny. Veľmi populárna je i 65 metrov dlhá a 16 metrov vysoká socha ležiaceho Budhu nazvaná Chauk Htat Gyi Buddha. Krásu mesta podčiarkuje sútok riek Pegu a Hlaingdo rieky Rangún.

 

Mandalaj

Po stáročia plnilo mesto Mandalaj funkciu hlavného centra oblasti. Dodnes ide o najväčšie mesto mjanmarského vnútrozemia. Spolu má  1,2 milióna obyvateľov a ukrýva veľa miest dôležitých nielen pre miestnych občanov, ale pre všetkých budhistov. Ide o jedno z miest, kde sa formovalo celé náboženstvo.

K najzaujímavejším miestam patrí pagoda Kuthodaw s „najväčšou knihou sveta“ alebo pagoda Mahauni s bohatou zlatou výzdobou.

 

Neipyijto

 

Nové hlavné mesto má asi 900 000 obyvateľov a vzniklo prakticky na zelenej lúke, teda vlastne v pralese. Delí sa na dve časti – obytnú a administratívnu. Jeho výstavba začala v roku 2002 a úrady ju držali v tajnosti pred zahraničnými médiami. Neipyito nájdeme 320 kilometrov severne od Yangonu.

 

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Poďte do Barmy!: Široká pláž priamo pred hotelom, čarovná architektúra Barmy a kompletné zázemie, to je Sunny Paradise Resort na pláži Ngwe Saung v Mjanmarsku. Vydajte sa tam s nami a zahrejte sa uprostred zimy pri mori! Okrem návštevy Yangonu vás čaká i cesta po krajine delty rieky Iravádí, v stredisku zasa možnosť vodných športov a šnorchlovania.
  • Najslávnejšie cesty Ameriky : Viete, čo je „Zlatý trojuholník“? Tušíte, kde nájdete Ayutthayiu a ako súvisí s históriou Barmy? Vydajte sa do ďalekej Ázie prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Zohrejte si kosti pri mori! : Vychutnajte si zimu v teplej klíme juhovýchodnej Ázie a vydajte sa do Mjanmarska na pláž Ngwe Saung. V krajine, kde sa turistika len pomaly rozmáha, vás privítajú vrelí ľudia i počasie. V priebehu jedného týždňa spoznáte najlepšie stredisko krajiny a v skratke i jeho hlavné mesto Yangon so zlatými pagodami. Cena zájazdu je vrátane leteniek.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa