Päť najpodivuhodnejších stavieb Ázie: Tajomný kláštor viditeľný z vesmíru i palác s 3000 miestnosťami

2016-02-14 07:00:00 |   |    | 

Architektúra Ďalekého východu sa od tej európskej líši rovnako ako blondína od brunetky. Ale hoci na farbe vlasov snáď až tak nezáleží, predsa len nejde ľuďom do hlavy, ako tajomne dokážu starodávne chrámy a paláce Ázie pôsobiť na moderného Európana.



 

Všetky spája tajomnosť a tiež precízna architektonická zručnosť. A detaily ich umeleckých dekorácií sú už len pomyselnou čerešničkou na torte (alebo, ak chcete, na Budhovej hlave). Pozrieme sa teda na päticu veľkolepých stavieb.

 

1. Šľahačkový budhistický chrám Wat Rong Khu

 

Hovorí sa mu Biely chrám, pretože je celý postavený z hladkého a krémovo bieleho betónu. Dovnútra sa ide cez most, ktorý stráži 16 desivých démonov. Strechu zdobia symboly štyroch elementov – slon ako zem, mýtický jašter ako voda, levia hriva ako oheň a labutie krídla ako vzduch.

Wat Rong Khun by dnes možno v Chiang Rai na samom severe Thajska už ani nestál, keby nebolo umelca Chalermachaie Kositpipata - „thajského Gaudího“, ktorý z vlastných zdrojov financoval rekonštrukciu starého chrámu. Interiér skrášľujú jeho nekonvenčne poňaté maľby a zrkadlové sklo – to znázorňuje Budhovu čistotu a múdrosť.


Mohlo by vás zaujať:


 

2. V Letnom paláci je vyše 3000 miestností

 

Tento úchvatný a starodávny letný palácový komplex z 18. storočia sa nachádza na predmestí čínskeho Pekingu. K jeho súčastiam patrí napr. cisárska Záhrada priezračných vĺn, Palác radosti a dlhého života, veža Budhistickej vône a veľké jazero Kchun-Ming. Oba konce jazera spája Mramorový most sedemnástich oblúkov. Cestou cezeň miniete presne 544 levích hláv.

 

Poznáte tajomstvo Mramorovej lode kotviacej na brehu jazera Kchun-Ming?

Plavba na vychýrenej poschodovej Mramorovej lodi bola obľúbenou kratochvíľou princeznej Cixi, ktorú v starobe prezývali „Starý Budha“. Z konkubíny sa vypracovala až na samotnú vládkyňu Číny. Vládla 46 rokov, a to až do roku 1908. A teraz to tajomstvo. Loď nie je mramorová, ako by sa mohlo zdať z jej názvu, ale z dreva natretého nabielo. To jej však na fotogenickosti neuberá.

 

 

3. V paláci Potála má jedna mandala i 200 000 perál

 

Má 13 poschodí a majestátne sa týči do výšky 3700 metrov nad morom. Slovo Potála sa prekladá ako Príbytok Bohyne milosrdenstva. Nádherný palácový komplex so všetkými svojimi modlitebňami, stúpami, knižnicami, úradovňami či hrobkami je jediným pravým domovom dalajlámu. A tiež úžasným dokladom tibetského umenia.

Základy paláca pochádzajú zo 7. storočia, vtedy mal len deväť poschodí. Do súčasných trinástich „dorástol” postupne počas druhej polovice 16. storočia. Vtedy palác rozšíril 13. dalajláma Thubtän Gjamccho. Jeho mumifikované telo nájdete v Červenom paláci v bohato zdobenej stúpe. Bohato doslovne, pretože na výzdobu padlo 3724 kg zlata.

Nielen z tejto stúpy (budhistická stavba – funkciou pomník, vzhľadom vežička) máte pocit, že vás klame zrak. Celá Potála je fascinujúcou ukážkou budhistickej architektúry a ísť si ju prezrieť sa rozhodne odporúča.

 

4. Poklad starý vyše 400 rokov? Nedobytný Himedži

 

Neďaleko japonského mesta Kjóto stojí nádherný snehobiely hrad Himedži, ktorý je známy ako Pevnosť bielej volavky. Celý komplex tvorí 83 budov a za jeho dominantu možno označiť 46 metrov vysokú hlavnú vežu pochádzajúcu z roku 1601. Hrad je známy premysleným labyrintom chodieb a ciest.

Tento obranný systém mal chrániť predovšetkým cestu k hlavnej veži. Ale pretože hrad nebol nikdy dobytý, vlastne ani netušíme, či tento systém skutočne dobre funguje. Faktom však je, že dnes v hrade občas blúdia niektorí návštevníci, ktorí sa dôsledne nedržia značiek. Kto sa však drží sprievodcu, toho čaká unikátny zážitok.

 

5. Najväčší budhistický komplex sveta stráži 432 Budhov

 

Po prvýkrát ho odfotili v roku 1873 a na jeho terasách rástli vysoké stromy. Ich odstránenie vyvolalo u archeológov a vedcov údiv i nadšenie. Kamenná mystická stavba sa im zjavila v plnej sile. Dnes navyše vieme, že pri pohľade z vesmíru indonézsky Borobudur vyzerá ako dokonalá trojrozmerná mandala, čo mu ešte pridáva na tajomnosti. Ako to starovekí majstri dokázali? Pomohli im nejaké nadprirodzené sily?

Je tiež veľmi zaujímavé, že Borobudur je postavený tak, aby jeho návštevník mohol symbolicky prechádzať tromi úrovňami sveta. Na jeho ceste ho sprevádza presne 1460 nádherne detailných reliéfov. V okolí komplexu sa ešte nachádzajú posvätné chrámy Pawon a Mendut, ktoré sú vybudované v jednej priamke s Borobudurom. Zdá sa, že moderných bádateľov čaká ešte veľa práce, kým úplne pochopia jeho význam. Kto má rád mystiku a tajomno, mal by sa sem vypraviť.


Pozrite si aj:


 

 

Viete, kde nájdete 5 najväčších sôch Budhu na svete?

 

Poďme sa pozrieť na päticu rekordných sôch:

1. Spring Temple Budha v čínskom meste Lu-šan

Medená socha stojaceho Budhu má 128 metrov a dokončili ju v roku 2002. Socha „stojí” na budhistickom kláštore, čo pridáva na podivuhodnosti celému komplexu.  

2. Veľký Budha v japonskom meste Ushiku

Ide o bronzovú sochu Budhu, ktorá meria 120 metrov. Postavili ju v roku 1993. Vo vnútri sochy sú 4 poschodia, ktoré fungujú ako múzejné priestory.  

3. Laykyun Sekkya Buddha pri meste Monywa v Mjanmarsku

Tretia najväčšia socha Budhu dosahuje výšku 116 metrov. Sochu vytvorili v roku 2008. Výstavba tohto železobetónového Budhu oblečeného do zlata trvala 12 rokov.   

4. Veľký Budha v thajskom kláštore Wat Muang

Ide o 9. najvyššiu sochu na svete a v Thajsku je úplne najvyššia. Má 92 metrov a práce na nej utíchli v roku 2008. Oproti ďalším sochám v tomto stĺpci ako jediný sedí v lotosovej pozícii (jogínsky sed so skríženými nohami a rukami na kolenách).

5. Veľký Budha blízko čínskeho mesta Wuxi

Tento bronzový Budha sa týči do výšky 88 metrov a je druhý najväčší v Číne. Váži vyše 700 ton a ide sa k nemu po 217 schodoch. Postavený bol v roku 1996.

Autor: Pavel Jartym& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Vydajte sa do Číny!: Chcete na vlastné oči vidieť jeden zo siedmich divov sveta? Láka vás poznať tajomné pamiatky Zakázaného mesta v Pekingu alebo si prezrieť slávnu Terakotovú armádu? Poďte do Číny! Okrem Veľkého čínskeho múru nevynecháme ani návštevu moderného veľkomesta – kozmopolitného Šanghaja. Vydajte sa s nami na cestu po ozajstných kultúrnych perlách čínskeho štátu.
  • Čo si v Pekingu nenechať ujsť? : Ako vznikol názov „Zakázané mesto“? A kde nájdete pekinskú Oxford Street, pokiaľ budete mať chuť vydať sa na nákupy? Dočítajte sa všetky potrebné informácie o čínskej metropole v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Spoznajte severné Thajsko! : Spoznajte spolu s nami významné duchovné stavby a mestá v nádhernej prírode patriacej thajskému národu. Prezrieme si napr. hlavné mesto Bangkok, kde je socha Smaragdového Budhu, alebo bývalé hlavné mestá Ayutthaya a Sukhothai. Okrem kultúry bude čas i na iné zaujímavosti – v oblasti Zlatého trojuholníka si prezriete ópiové múzeum a na konci zájazdu budete mať tiež možnosť vykúpať sa a opaľovať sa v nesmierne obľúbenom (a veľmi hriešnom) prímorskom letovisku Pattaya.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Pavel Jartym& Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa