Ostrov Palawan – Raj na Zemi

2016-03-08 12:00:00 |   |    | 

Nemáte chuť na tradičnú dovolenku a hľadáte niečo výnimočné, takzvaný „raj na Zemi“? Skúste niečo ako ostrov Palawan.



 

Nachádza sa medzi Juhočínskym a Suluským morom, smerom na západ od ostrovov Visayas. Patrí do filipínskeho súostrovia a má menej ako milión obyvateľov. Palawan nie je tradičnou turistickou destináciou, preto ho nenájdete v bežnej ponuke cestovných kancelárií. Centrom „raja“ je mesto Puerto Princesa.

Pri jeho objavovaní nezabudnite navštíviť najvyšší vrch Mount Matalingahan, ktorý má nadmorskú výšku až 2086 metrov nad morom. Nezabudnite na Puerto – Princesa Subterranean River National Park, nachádza sa tu totiž najväčšia podzemná rieka ústiaca priamo do mora. Vzácna je až natoľko, že je zapísaná v Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Pri bádaní a hľadaní dobrodružstva narazíte aj na jaskyňu Tabon. V nej boli objavené 22 tisíc rokov staré pozostatky kostier.

Nielen príroda je na Palawane jedinečná, originálni a neopakovateľní sú i miestni obyvatelia. Tí žijú v 87 etnikách a hovoria až 52 jazykmi, takže sa vám môže stať, že sa tu anglicky ani nedohovoríte. Môžete si preto prenajať miestneho tlmočníka, ten bude ovládať hlavný jazyk tzv. tagalogčinu.

Ďalšie mesto, ktoré pravdepodobne pri putovaní po ostrove navštívite je El Nido. Nachádza sa asi 238 kilometrov severovýchodne od Puerto Princesa. Okrem milých ľudí tu nájdete i mimoriadnu prírodu a neporušené ekosystémy. Pokiaľ milujete potápanie a šnorchlovanie, zaručene by ste ho tu mali vyskúšať. Miestne more je na to priam stvorené. Je priezračné a pri ponore dovidíte skutočne ďaleko. Ak sa rozhodnete potápať ďalej od brehu, nemusíte sa báť že vás prúdy zanesú príliš ďaleko, väčšinou sú mierne a pomerne ľahko zvládnuteľné.

Podobne jednoducho sa dostanete i na súostrovie Bacuit. Skladá sa zo 42 ostrovov a patrí medzi najkrajšie skvosty Filipín. Okrem iného tu nájdete tzv. Veľkú a Malú lagúnu, známe sú najmä tým, že voda v nich je zmesou slanej a sladkej vody. Má blahodarný vplyv na zdravie a dušu človeka, veď kto by takýto kúpeľ nechcel vyskúšať na vlastnej koži?

Navštíviť môže aj ostrov Basuanga. Pre nás Slovákov je známy najmä tým, že sa na ňom odohrávala jedna zo slovenských reality šou. Ďalšou zaujímavosťou je skutočnosť, že v okolí ostrova sa nachádza niekoľko japonských lodí z obdobia druhej svetovej vojny. V boji ich potopilo americké námorníctvo a dnes patria k navštevovaným „pamiatkam“. Okrem zaujímavého prostredia sú tu nádherné pláže s neskutočne krásnym bielym pieskom.

Ak hľadáte vhodné miesto pre svoje medové týždne, tak ste ho práve našli. Basuanga, Bacuit, Palawan či ostatné ostrovy Filipín ponúkajú skvelé možnosti na trávenie romantických chvíľ. Okrem prírody, ponúkajú aj nádherné kultúrne pamiatky ako napríklad barokové kostoly. Miestne rezorty ponúkajú nekonečné možnosti relaxu a rozmaznávania. Tak prečo ich nevyužiť? Zároveň sa nemusíte báť, že tu natrafíte na stovky nedočkavých turistov. Využiť môžete i miestne bary a reštaurácie s chutnou domácou kuchyňou, ktorá je pre nás priam exotická.

Zdroje/autor: submariner-diving.com, wikipedia.org/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.1/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa