Kráter plný života – Sopečný ostrov Aogashima vás na prvý pohľad očarí

2016-03-24 08:00:00 |   |    | 

Verili by ste, že aj v kráteri môže naplno rozkvitať život? Ak nie, presvedčíme vás o opaku.



 

Asi 350 kilometrov od hlavného mesta Japonska sa nachádza ostrov Aogashima. Vznikol sopečnou činnosťou a v samotnej podstate je vyhasnutou sopkou. Táto sopka naposledy vybuchla v roku 1780 a pri jej erupcii zomrela takmer polovica obyvateľov. Tí, ktorým sa podarilo utiecť, sa domov mohli vrátiť až o celé polstoročie. Väčšia časť sopky je pod morskou hladinou, uprostred ostrova, a vedľa kráteru sa nachádza ešte jeden geologicky mladší. Ostrov je 3500 metrov dlhý, 2500 metrov široký a žije na ňom iba 200 ľudí. Cestu začnete v Tokio na lodi či v lietadle, prejdete ostrovom Hachijojima a do cieľovej destinácie dorazíte vrtuľníkom. Aogashima patrí medzi cestovateľské „rarity“ preto tu nenájdete veľa turistov. Možno vďaka tomu si domorodí obyvatelia vážia každého návštevníka a zahrnú ho množstvom pozornosti a náklonnosti.

 

 

Samotný ostrov pripomína raj - nájdete tu iba jednu cestu, ktorá cezeň prechádza. Orientovať sa na ňom je veľmi jednoduché a stačiť vám bude mapa. Keď sa už vyberiete na jeho obhliadku, nezabudnite navštíviť kúpele Fureai Community Spa. Využívajú geotermálnu energiu a právom by sme ich mohli označiť za „eko kúpele“. Aj pri varení sa ju ľudia snažia naplno využiť, a tak nepoužívajú elektrinu či plyn, ale prirodzenú energiu ostrova. Zaujímavosťou je aj soľná továreň, tá produkuje najväčší exportný artikel ostrova, soľ Hingya. Vyrába sa odparovaním morskej vody pomocou sopečnej energie ostrova. Najkrajším panoramatickým miestom ostrova je Oyama Prospect Park, práve tu si môžete natočiť 360 stupňové video. Špeciálnu atmosféru má táto lokalita počas noci, kedy môžete sledovať nádhernú nočnú oblohu.

 

 

Medzi špeciality ostrova patrí dusená zelenina, zemiaky a vajčíka. Zdá sa vám to tradičné? Netradičnými ich robí príprava nad geotermálnou parou tzv. „geotermálnym varičom“. Aogašima je zároveň najmenšou obcou v Japonsku a jeho populácia neustále klesá. Spôsobené je to aj tým, že študenti odchádzajú vo veku 15 rokov na vysokú školu na „pevninu“ a nikto nevie, či sa vôbec niekedy vrátia do svojho rodiska. Neopakovateľným a autentickým prvkom je miestny folklór. V piesňach ľudia spievajú o opustení ostrova a rozlúčke so svojimi blízkymi.

 

 

Zaujme aogašima shochu – „len“ 30% alkohol. Určite stojí za vyskúšanie, keďže na ostrove nie je žiadna reštaurácia, no nájdete tu aspoň dva japonské bary. Shochu sa vyrába zo sladkých  zemiakov s názvom Aochu a je miestnou raritou. Aogašima je súčasťou Národného parku Fuji-Hakone-Izu.

 

 

Cestuje radi a na miesta, ktoré len málokto navštívi? Potom je pre vás ostrov Aogašima priam stvorený. Patrí medzi jedinečné miesta našej planéty, kde si okrem dokonalej prírody vychutnáte aj pocit dobrodružstva. Dodnes totiž nie je potvrdené, že sopka tvoriaca ostrov je v „pokoji“. Miestni obyvatelia vás navyše zahrnú svojou štedrosťou a priateľskosťou. Aogašima je nepoznaným rajom, ktorý stačí len navštíviť a objaviť.

 

Zdroje/autor: whenonearth.net, amusingplanet.com, onegai-kaeru.jp, news.com/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa