Dovolenka v krajine šťastia: Spoznajte Bhután ako Kate a William

2016-05-08 12:00:01 |   |    | 

Vojvodkyňa a vojvoda z Cambridgu odcestovali na svoju prvú oficiálnu cestu po narodení princeznej Charlotty. V Bhutánskom kráľovstve chcú upevniť vzťahy medzi oboma krajinami. "Krajina šťastia" určite nadchne aj vás.



 

HISTÓRIA

Bhután je malé kráľovstvo na juhovýchode Himalájí, susedí  s Indiou a Tibetom.  Takmer 50 percent územia sa rozprestiera v nadmorskej výške viac ako 3 000 metrov nad morom, na severe krajiny dosahujú štíty výšku až 7315 m n.m.

Podľa nájdených dôkazov bola oblasť obývaná už okolo roku 2000 pr. Kr.. Pôvodní Bhutánc sem pravdepodobne prišli z Tibetu. Krajina sa od 17. storočia nazývala Drukyul, teda Krajina hromových drakov.

Po celé stáročia tvorili Bhután feudálne regióny, ktoré v roku 1907 zjednotil kráľ Ugyen Wangchuck. Briti síce mali určitú kontrolu nad krajinou, nikdy ju však nekolonizovali. Až do polovice minulého storočia bol Bhután izolovaný od zvyšku sveta a jeho obyvatelia žili pokojným tradičným spôsobom života. Keď však Čína obsadila Tibet, Bhután posilnil svoje vzťahy s Indiou, aby ho nepostihol rovnaký osud. Nové cesty a ďalšie spojenia so susednou krajinou znamenali koniec izolácie. Bhután v tej dobe prešiel aj sociálnymi zmenami, zrušil otroctvo a kastovný systém, zrovnoprávnil ženy a nariadil pozemkovú reformu.

V roku 1972 prišiel kráľ Jigme Singye Wangchuk (otec súčasného panovníka) s myšlienkou nahradiť termín „hrubý národný produkt“ spojením „hrubé národné šťastie“, pretože hmotný majetok nie je podmienkou spokojného života.

 

SÚČASNOSŤ

V roku 2008 schválili v Bhutáne ústavu a dnes má krajina dvojkomorový parlament. Považovať ho za demokratickú krajinu by však bolo trochu prehnané. Vládne jej kráľ Jigme Khesar Namgyal Wangchuk, ktorý sa naďalej snaží presadzovať myšlienku „národného šťastia“. Jeho štyri piliere má tvoriť: 1. spravodlivý sociálny a ekonomický rozvoj, 2. zachovanie a propagovanie kultúrneho a duchovného dedičstva, 3. ochrana životného prostredia a 4. dobrá vláda.

Kráľ sa skutočne snaží, aby bola krajina ekologická. Zákonom je stanovené, že Bhután musí pokrývať minimálne 60 % lesov. Pre dobro ľudu a na ochranu životného prostredia tu zakázali aj fajčenie a igelitové tašky. Pravdou však je, popri horských cestičkách nájdete mnoho poodhadzovaných fliaš a igelitiek, ktoré tam nechali indickí šoféri.

Povolené nie sú ani výstupy do výšky nad 6000 metrov. Štíty sú posvätné a sídlia na nich bohovia, ktorých nemožno rušiť. A tak zostáva Ganghar Puensum (7 574 m n.m.) najvyšším nedobytým miestom na svete.

Kráľ rozhodol aj o tom, že jeho krajinu by nemali zničiť fabriky a nekontrolovaná ťažba nerastov a striktné nariadenia sa týkajú aj iných vecí - zakázaný je rybolov, žobranie aj stavba domov vyšších ako tri poschodia.

Veľký význam má v krajine náboženstvo, Bhután je jedinou budhistickou krajinou sveta. Pôvodní obyvatelia vyznávajú tibetský budhizmus. Viera im zakazuje zabíjať zvieratá, a preto v celej krajine nenájdete jediný bitúnok. Dobytok sa tu však pasie - miestni využívajú jeho mlieko a časť vyvážajú do Indie. Tam ich životná púť končí a časť z nich sa znova vracia späť do Bhutánu. Keďže mäso putuje v kamiónoch po horských cestách dlhé dni, zodpovedá tomu aj jeho kvalita. Mnoho turistov preto radšej uprednostní domácu kuchyňu, ktorá pozostáva najmä z ryže a čili papričiek.

 

TURIZMUS

Cudzincom bol vstup do krajiny povolený až v roku 1974. Napriek tomu, že z cestovného ruchu pochádzajú značné príjmy, kráľovstvo stanovilo pod heslom „vyššia cena, menší dopad“ pomerne prísne podmienky vstupu. Cieľom je čo najvyššia ochrana prírody aj kultúrnych hodnôt.

Buthán tak môžete navštíviť len prostredníctvom miestnej cestovnej kancelárie, putovať po krajine "na vlastnú päsť" je nemožné. Ak ste trojčlenná skupina, za jeden deň zaplatíte na osobu 200, resp. 250 dolárov (v závislosti na termíne.) Táto cena zahŕňa ubytovanie, stravu, anglicky hovoriaceho sprievodcu, miestnu dopravu, pomôcky na stanovanie a horskú turistiku aj poplatok 65 dolárov, ktorý ide na bezplatné vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť a budovanie infraštruktúry. K tomu si musíte prirátať víza za 40 dolárov a let do krajiny.

Do Bhutánu sa letecky dostanete z Bangkoku, Kalkaty, Singapuru a ďalších siemich letísk.

 

ZAUJÍMAVÉ MIESTA

PUNAKHA DZONG („PALÁC VEĽKÉHO ŠŤASTIA“)

Tento architektonický skvost postavili v roku 1638 na mieste korunovácie prvého bhutánskeho kráľa. Až do roku 1955 slúžil ako sídlo vlády a dodnes sú v ňom uschované viaceré náboženské relikvie. V roku 2011 sa v tomto 6-poschodovom paláci konala kráľovská svadba súčasného panovníka.

 

PARO TAKTSANG

Budhistický kláštor, prezývaný aj „Tigrie hniezdo“ patrí k najposvätnejším miestam krajiny. Jeho počiatky treba hľadať v 8. storočí, kedy tu vznikla meditačná jaskyňa. Dnes stojí na okraji vysokého brala chrámová budova z roku 1692, ku ktorej sa do výšky 1320 metrov dostanete po namáhavej ceste až po niekoľkých hodinách.

 

THIMPHU

Mladý panovník sa všemožne snaží, aby krajina odolala globalizácii, preto v hlavnom meste nenájdete žiaden semafór a križovatku riadi svojimi tanečnými kreáciami policajt. Aj tu však stretnete mladíkov v potrhaných džínsach a tričkách s anglickými nápismi, ktorí sedia na diskotékach a fajčia.

Timphu je domovom rôznych tanečných festivalov, ktoré domáci milujú. Schádzajú sa na ne zo širokého okolia, posadajú si na zem a celé hodiny vytrvalo pozerajú na tanečníkov. Zaujímavé sú aj miestne trhy, ktoré sa konajú po celý rok a môžete na nich vidieť a ochutnať rôzne lokálne výrobky. V klasických obchodíkoch totiž nájdete najmä indický tovar. V meste navštívte aj Národné múzeum, bronzovú sochu Budhu či Kráľovskú odevnú akadémiu.

Určite nevynechajte ani pohľad na lukostrelcov, ktorí v tradičných odevoch predvádzajú svoje úžasné umenie. Terč, vzdialený neuveriteľných stopäťdesiat metrov, dokážu niektorí z nich trafiť presne do stredu. Podľa výkonu si vyslúžia posmešnú či obdivnú pesničku, tanec a úklony. Aj to patrí k tomuto tradičnému národnému športu.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: thinkstock,TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa