Top hity Číny: Zaraďujeme k nim utajené sídlo s 9999 miestnosťami i najväčšie mesto sveta

2016-05-18 12:00:00 |   |    | 

Poďme si predstaviť Čínu - najjednoduchšia cesta je cez najpozoruhodnejšie miesta najľudnatejšej krajiny sveta. Patrí k nim i slávny múr postavený na ľudských ostatkoch s dĺžkou tak ohromnou, že ju vedci stále nedokážu presne vyčísliť. Kto niekedy cestoval po Číne, však vie, že vybrať to najzaujímavejšie je značne komplikovaná záležitosť. Úchvatných a pozoruhodných miest nájdeme veľmi veľa.



 

Určite namietnete, že v zozname chýba Terakotová armáda, okolie rieky Li, či iné dych berúce prírodné alebo kultúrne pamiatky. O tých určite ešte niekedy napíšeme. Dnes je však na rade týchto päť skvostov:

 

1. Najväčšia ikona Číny – nekonečne dlhý Veľký čínsky múr

Tiahne sa krajinou na neuveriteľne veľkej ploche, často v dvoch radoch a s ďalšími valmi obďaleč. Je veľmi ťažké vypočítať jeho celkovú dĺžku – dodnes sa na nej odborníci nedokážu zhodnúť. Určite však presahuje 8800 kilometrov. Obdiv však nebudí len jeho dĺžka a dômyselný systém prepojenia, ale i zloženie muriva. Vedci prišli na to, že vo vnútri nájdeme i ľudské ostatky.

Val pomohol Číne ubrániť sa nájazdom a uchrániť bohatstvo tisícročnej ríše. Dodnes preto môžeme obdivovať tie najväčšie poklady Číny, z ktorých je Veľký čínsky múr tým najdôležitejším. Pasce nastražené pod múrom na útočníkov už pohltila vegetácia, všetko ostatné si môžeme prejsť na niekoľkých oficiálnych trasách, stačí len zvoliť si tú správnu podľa chuti a času.

 

2. Šanghaj – najväčší prístav s otváračom fliaš

V pravdepodobne najľudnatejšom meste súčasného sveta žije okolo 25 miliónov ľudí. Leží pri mori, kde má jeden z najväčších prístavov sveta. Úchvatné je však predovšetkým to, čo od mora vidíme za prístavom, teda panoráma mesta s nezabudnuteľnými stavbami.

Najslávnejšia z nich má názov Šanghajské svetové finančné centrum a týči sa do výšky 492 metrov. Neprehliadnete ju nielen pre jej výšku, ale i pre jej originálne zakončenie. Na vrchole má v konštrukcii otvor a trochu pripomína otvárač fliaš – tak finančné centrum tiež prezývajú.

 

Čína - Praktické informácie

Obrovská Čína sa rozlohou vyrovná celej Európe a žije v nej pätina všetkých obyvateľov Zeme. Vďaka tomu tu však nájdete najrôznejšie prírodné podmienky a množstvo unikátnych pamiatok. Na severovýchode sa rozprestierajú púšte, na východe nížiny a na juhozápade Himaláje. K tomu všetkému ešte nesmieme zabudnúť na okupovaný Tibet, ktorý sa úplne vymyká všetkému ostatnému.

Pri ceste do tejto prekrásnej krajiny nesmiete zabudnúť vziať si anglicko–čínsky slovník. Nielen že uľahčíte konverzáciu zle jazykovo vybaveným Číňanom, ale tiež pomôžete vyriešiť nedorozumenia, ktoré môžu vzniknúť z toho, že nikdy nebudete vedieť správne vysloviť čínske slová a obrázky. Z týchto dôvodov je taktiež dobré nechať si od niekoho „nakresliť“ trebárs meno vášho hotela apod.

Taje čínskeho kalendára

Každý z nás už asi niekedy počul, že rok, v ktorom sa narodil, patrí v čínskom kalendári nejakému zvieraťu. Podľa čínskeho zverokruhu totiž kraľuje každému roku iné zviera – môže to byť tiger, byvol, pes, prasa alebo trebárs drak. Samotný čínsky kalendár je údajne najstarší na svete, pretože vznikol v roku 2637 pred naším letopočtom a na rozdiel od nášho, ktorý sa orientuje podľa Slnka, čínsky je zostavený podľa pohybov Mesiaca. Nový rok sa oslavuje na konci januára.

Čínske paličky

Pokiaľ v Číne dostanete chuť na nejakú z miestnych špecialít, pripravte sa na jedálenské paličky. Najčastejšie sa vyrábajú z dreva, bambusu a z plastu a užitočné sú predovšetkým pre tých z vás, ktorí sa snažia schudnúť. Nie snáď preto, že sa pomocou paličiek nenajete – keď vás to Číňania naučia, najete sa, ale budete paličkami naberať len malé množstvá, nebudete hltať a budete jesť dlhšiu dobu, takže si vaše telo stihne včas uvedomiť, že už nemá hlad.

 

3. Zakázané mesto – 500 rokov utajené

Zakázané mesto, sídlo 24 čínskych cisárov, nájdete v jadre metropole Pekingu. Unikátny komplex palácových budov vystavali na počiatku 15. storočia a svoje meno získal prosto – dlhých 500 rokov sa sem mohli dostať len príslušníci cisárovej družiny. Pôvodne bolo mesto postavené z dreva a vraj ste tu mohli nájsť 9999 miestností. Bohužiaľ ho niekoľkokrát vypálili a prestavali, takže jeho dnešná podoba je skôr už len dych berúcim náznakom toho, ako neuveriteľne muselo Zakázané mesto vyzerať kedysi dávno.

 

4. Lhasa – mesto, ktoré vyrástlo na streche sveta

Mestom pôvodne vybudovaným len pre miestnu elitu je i tibetská Lhasa. V hlavnom meste svojho času totiž bývali dalajlámovia, a tak dostať sa sem nebolo ľahké. Po čínskej invázii v roku 1959 však 14. dalajláma musel toto miesto plné chrámov opustiť. Zostal tu palác Potála, ktorý svojím vzhľadom pripomína pevnosť – za bielymi múrmi sa však skrýva 1000 miestností od školy mníchov po knižnicu a asi 10 000 svätýň.

Nie je preto div, že polovicu obyvateľov Lhasy tvorili mnísi – i dnes ich tu stretnete mnoho, Lhasa je stále duchovným centrom budhizmu. Ulice však dnes pôsobia oveľa pestrejším dojmom než kedysi – okrem mníchov sa nimi prepletajú cestovatelia s obrovskými batohmi, tibetskí pútnici si podávajú dvere s čínskymi turistami. To všetko sa deje ďaleko od sveta, aký poznáme my, vo výške 3650 metrov nad morom.

 

5. Kraj Yixian – prejdite sa medzi ryžovými políčkami i po kľukatých uličkách

Ako o rozprávkovej ríši hovoria o svojom kraji Yixian miestni ľudia. Južne od Žltých hôr sa nachádza údajne najkrajšie miesto na zemi – komplex troch malebných dediniek Xidi, HongcunNanping, ležiacich v zvlnenej krajine medzi ryžovými políčkami a bambusovými hájmi. Svojou historickou krásou pripomínajú skanzen, ale pritom sa tu vedie normálny život. Ľudia tu žijú a pracujú, niektorí pestujú čaj a iní predávajú vkusné suveníry. Vy sa zas môžete potulovať kľukatými uličkami plnými pouličných maliarov a prechádzať sa cez staré domčeky zo 14. storočia.

Cestovanie po Číne je perfektný zážitok sám osebe. Tunajší ľudia vám so všetkým ochotne pomôžu, niekedy ich dokonca budete musieť odháňať. Hlavnou doménou tejto prastarej krajiny je jej pestrosť a rôznorodosť. Každý si tu nájde niečo.

Kto sa do Číny chystá, mal by vedieť, že týždeň je absolútne minimum pre to, aby ste spoznali Peking a jeho okolie, za štrnásť dní zvládnete tie najväčšie ťaháky rozosiate po celej krajine. Ale bude to pre vás málo – a budete sa chcieť vracať. Do dediniek uprostred ryžových polí, do obrovských fascinujúcich miest s mnohými miliónmi obyvateľov…Čína je totiž veľmi rozmanitá krajina takmer neobmedzených možností.

 

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Vydajte sa s nami na exkluzívne poznávacie zájazdy!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

Vydajte sa na niektorý z poznávacích zájazdov, ktoré sme pre vás pripravili. Vždy síce priletíte do Pekingu, potom vás však bude vždy čakať iný program, ktorým vás budú sprevádzať profesionálni sprievodcovia.

Vyberte si podľa vašich časových možností – zájazdy sa líšia celkovým počtom dní i ponukou rôznych termínov.

Prečítajte si itineráre jednotlivých zájazdov a vyberte ten, ktorý sa vám najviac páči.

  • Portugalsko alebo Benátky? Oficiálny jazyk portugalčina, kópie slávneho chrámu svätého Marka v Benátkach i gondoly na kanáloch – viete, kde môžete v Číne na taký exotický mix kultúr naraziť? Že netušíte? V tom prípade sa s nami vydajte na výlet prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa