Tibet - palác Potála, najvyššia hora sveta aj dejisko filmu s Bradom Pittom

2016-05-20 12:00:00 |   |    | 

Najvyššia hora sveta. Budhistické kláštory, mnísi, misky a mlynčeky vydávajúce podivné zvuky, farby. A spory o tom, komu celé územie patrí. Práve takéto obrazy väčšine z nás prebehnú mysľou, keď je reč o Tibete. Ten pritom ponúka oveľa viac, je však dôležité venovať mu čas a spoznať ho. Čo by ste povedali na jazero Nam, chrám Džokhang, kláštorné mesto Sakya alebo pôvodne letné sídlo dalajlámov Norbulinka? Nič vám to nehovorí? Tak vidíte, je čas nechať sa Tibetom prekvapiť!



 

Hovoriť o Tibete znamená balansovať na lane sto metrov nad zemou. Ide totiž o jednu z najrozporuplnejších lokalít na svete. Z jedného uhla pohľadu je od roku 1965 Tibet autonómnou oblasťou Číny, na ktorú sa vzťahujú všetky zákony tejto krajiny, druhý uhol pohľadu však hovorí o tibetskej nezávislosti a o čínskych votrelcoch, ktorých „pomoc“ sa nápadne podobá tej, ktorej sa v 60. rokoch dostalo i nám.

 

Za úchvatnou prírodou a kultúrou strednej Ázie

Tibetská autonómna oblasť zaberá vyše milióna štvorcových kilometrov a má viac než 3 milióny obyvateľov. Osídlenie území je síce nerovnomerné, ale priemerne vychádza asi na 1,7 osoby na štvorcový kilometer (pre porovnanie – v Čechách je priemerné osídlenie 133 osôb/km2). Tibeťanov je však takmer dvojnásobok.

Toto územie leží na Tibetskej náhornej plošine, na jednom z miest, ktoré k svojim návštevníkom nie sú samé o sebe obzvlášť pohostinné – plošinu obklopujú horské masívy, priemerná nadmorská výška dosahuje 4 500 metrov  a počas celého roka tu môže zavládnuť i štyridsaťstupňový mráz.

 

Drsná, ale neodolateľná kráska

Jedným z masívov, ktoré zasahujú do Tibetu, sú samozrejme Himaláje. Na hranici Tibetu a Nepálu tu stojí najvyššia hora sveta, Mount Everest so svojimi 8 848 metrami, ktorá sa pôsobením tektonických dosiek zvyšuje ročne asi o 5 milimetrov. Výstup na ňu je naozaj náročný a určený len pre trénovaných, každý ďalší krok na ceste hore i dole môže byť fatálny, ale napriek tomu sa ju stále pokúša zdolať množstvo nadšencov.

Mená, ktoré k Mount Everestu neodmysliteľne patria

Mount Everest je ojedinelé miesto na Zemi spojené s nezameniteľnými menami. Prvým človekom, ktorý vystúpil na vrchol, bol v roku 1953 Edmund Hillary a spolu s ním tam bol šerpa Tenzing Norgay. Ďalší, kto by nemal nadšencom tematiky horolezectva uniknúť, je Reinhold Messner, ktorý zdolal najvyššiu horu sveta bez použitia kyslíkovej masky a bez lán. Okrem toho ako prvý pokoril všetky „osemtisícky“.

 

Ako však naznačil už samotný úvod, Tibet nie je len o Himalájach. Pozornosti návštevníkov rozhodne nesmie uniknúť hlavné mesto Lhasa so všetkými svojimi obdivuhodnosťami. Medzi ne patrí napríklad palác Potála, náboženské, politické a umelecké centrum celého tunajšieho diania, s celou paletou umeleckých kúskov i historických pamiatok. V Lhase sa nachádza tiež niekdajšia letná rezidencia dalajlámov Norbulinka. Medzi ďalšie skvosty patria tiež kláštory Sera a Däpung.

Bežný život v Lhase sa stal námetom pre horolezca Heinricha Harrera, ktorý neskôr napísal dielo Sedem rokov v Tibete. Príbeh potom sfilmovali a samotného Harrera v ňom stvárnil Brad Pitt.

 

Na čo ďalšie sa môžete pri návšteve Tibetu zamerať?

  • Jazero Nam: Druhé najväčšie tibetské jazero so slanou vodou leží necelých 200 kilometrov od Lhasy a na jeho brehoch sa dá vďaka jeho rozlohe pozorovať vplyv prílivu a odlivu. V juhovýchodnom cípe jazera stojí menší kláštor Taši Dor, zasvätený bohom hôr. Okrem toho sú brehy jazera lemované sedemtisíc metrov vysokými horami. Pohľad na kombináciu hôr a vody si navždy uchováte v pamäti.
  • Jumbulagang: Na skale nad údolím Jarlung sa týči pevnosť tibetských kráľov, ktorá dnes slúži ako malý budhistický kláštor. Z 11 metrov vysokej veže si môžu turisti vychutnať dokonalý výhľad po kraji.
  • Sakya: Tibetské kláštorné mesto, ktoré tvorí významnú časť čínskych dejín a ktoré bolo do polovice 14. storočia hlavným mestom Tibetu. Každého tu zaujme mohutná budova, tzv. Južný kláštor, ktorá v minulosti slúžila ako pevnosť. Po tzv. Severnom kláštore bohužiaľ zostali len malé biele stúpy, všetko zničilo zemetrasenie. Na mestečku možno vidieť vplyv mongolskej kultúry, jedným z jej rysov je modrošedá fasáda domčekov.
  • Larung Gar: Najväčšie budhistické centrum na svete, ktoré obýva asi 40 tisíc budhistických mníchov, vzniklo z pôvodného stanového tábora. 

Tibet a nezávislosť: otázka, na ktorú (ne)máme odpoveď

Odpovedať jednoznačne na otázku, komu naozaj patrí Tibet, nie je nič pre laika, hlavu si s tým totiž lámu historici i politici. Podľa všetkého prevláda dojem, že by mal byť Tibet slobodný a nezávislý. K akémukoľvek uvažovaniu však nemôže dochádzať bez znalosti jeho vývoja.

Prví obyvatelia sa v tejto drsnej kráse usadili na počiatku nášho letopočtu a Tibet ako celok zažil obdobie svojho najväčšieho rozkvetu počas 7. a 8. storočia. K tejto dobe pochopiteľne patrila sloboda krajiny a jej nezávislosť od Číny. V 9. storočí však došlo k mohutnému rozpadu kráľovstva, striedali sa formy vlády, dlhé storočia bol Tibet protektorátom Číny a takmer celú polovicu 20. storočia bol dokonca nezávislý. To sa zmenilo hneď začiatkom 50. rokov, kedy v Číne zvíťazila ľudová revolúcia, s ktorou Tibet nesúhlasil a s najľudnatejšou krajinou sveta prerušil niektoré styky. Čína si však poradila po svojom a s vyhlásením Čínskej ľudovej republiky si nárokovala i územie Tibetu, pričom použila i vojenskú silu. Podľa čínskej vlády bol Tibet vždy súčasťou Číny.

Od roku 1959 sídli v Indii „dočasne“ dalajláma i tibetská exilová vláda.

 

Videli ste v Čechách tibetskú vlajku? Zrak vás neklamal

Už niekoľko rokov si môžeme v Českej republike (a od 90. rokov v západnej Európe) na verejných budovách vždy 10. marca všimnúť vyvesené pestrofarebné tibetské vlajky. Akcia s oficiálnym názvom Vlajka pre Tibet má pripomenúť obmedzovanie ľudských práv Tibeťanov. Táto akcia sa koná 10. marca preto, že práve v tento deň v roku 1959 Tibeťania povstali proti čínskej okupácii, pričom ich 80 tisíc zomrelo pri samotnom povstaní a milión ľudí prišlo o život v pracovných táboroch, vo väzení a tiež v dôsledku hladomoru.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán 

 

Inzertné oznámenie:

Vydajte sa do Tibetu! Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov za exotikou:

 

Spoznajte Čínu, Tibet, Nepál a Indiu na jednej veľkej ceste po Ázii. Prezriete si Veľký čínsky múr, Terakotovú armádu, metropoly Lhasu, Káthmándú, Dillí, Peking a mnoho krásnych miest a zákutí, o ktorých existencii ste možno doteraz nemali ani tušenia.

 

Čo všetko stretnete pri jazde po najvyššej železničnej dráhe na svete? Aká je špeciálna vysokohorská výbava vlaku? A čo stojí za to vidieť v Pekingu i Lhase? To všetko sa dozviete z článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Predstavte si, že okrem poznávania uchvacujúceho Pekingu vás čaká ešte jeden nezabudnuteľný zážitok – cesta vlakom na tej najvyššie položenej dráhe na svete, a to z Xiningu do tibetskej Lhasy. Prekonáte 2 000 kilometrov a to, čo uvidíte cestou, nebudete maž možnosť vidieť nikde inde.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa