Najkrajšie atoly sveta: V maldivskom raji sa coca-cola vyrába z morskej vody

2016-06-04 08:30:00 |   |    | 

Nádherné kruhovité koralové útesy, ktoré obklopujú priezračnú vodu v lagúnach, to je jeden z najčastejších cieľov milovníkov exotiky. Relaxačný pobyt na krásnych plážach ďaleko od domova možno pretkaný dobrodružným potápaním a službami v luxusnom hoteli znamená úžasnú dovolenku, z ktorej sa vrátite čerství a svieži. Viete, kam sa vydať za atolmi, ktoré postupne miznú zo svetových máp? Prezradíme vám to v nasledujúcich riadkoch.



 

Návštevu atolov označí nepochybne každý, kto už nejakú absolvoval, za dovolenku v raji. Na krásne piesočné pláže, čisté vody oceánu, luxusné hotelové komplexy alebo nádherné ubytovanie v typických bungalovoch tesne nad vodou sa skrátka nedá myslieť inak. Nie všetci však vedia, že atoly postupne miznú – prepadajú sa totiž pod hladinu oceánu, čo je ich prirodzený vývoj, ktorý ich za milióny rokov dostal práve do podoby, v akej ich poznáme.

 

Kam za najkrajšími atolmi planéty? Rozhodne na Maldivy

 

Najkrajšie atoly, ktoré vás nepochybne uchvátia a zapíšu sa vám do spomienok, sú tie maldivské. A je ich hneď šesť.

 

Ari atol

Tento atol si vyberajú okrem iných aj tí najbohatší ľudia, ktorí sem stále cestujú skúšať niečo nové, či už je to šnorchlovanie, klasické potápanie, potápanie so žralokmi alebo večere v svetoznámej podmorskej reštaurácii. K tomu treba to najluxusnejšie ubytovanie, aké si dokážete predstaviť a o ktorého kvalitách svedčí i to, že ho tu nechalo vybudovať hotelové impérium Hilton.

Pôvodných obyvateľov ostrova tak dlho ubúdalo, až celý ostrov prenechali turistom. Tí sa sem vydávajú z celého sveta, aby mali ráno z postele len niekoľko krôčikov do priezračnej vody oceánu a aby o nich bolo náležite postarané. Na svoje si však môžu prísť i obyčajní smrteľníci, ktorí nemôžu za noc zaplatiť 500 eur. Svoje služby tu totiž ponúkajú i hotely strednej triedy, v ktorých sa tiež môžete cítiť výborne.

 

Malé atol

Tento atol sa delí na južný a severný. Intenzívnu exotiku si vychutnáte skôr na Južnom Malé atole, kde budete mať viac súkromia a dosýta sa nabažíte tunajšieho pokoja. Južný Malé atol vám okrem najkrajšej pláže na ostrove Cocoa Island ponúkne trebárs ostrov Maafushi, ktorý je známy vďaka bohatému nočnému životu, ostrov Gulhi, na ktorom sa stretávajú predovšetkým vášniví rybári, alebo ostrov Guraidhoo, na ktorom môžete zažiť známe trhy.

O niečo živšia atmosféra je na Severnom Malé atole, ktorý často prezývajú Manhattan Indického oceánu. Luxus je jeho druhé meno, leží tu hlavné mesto Maldív Malé a atol poskytuje zábavu každého druhu.

Najkrajšou plážou je tá na Banyan Tree Island. Na tomto atole nájdete nádherných pláží celý rad, ale táto jednoznačne vedie. Okrem toho sa môžete pozrieť na rybársky ostrov Dhiffushi, suveníry môžete zohnať na ostrove Himmafushi alebo sa choďte pozrieť na továreň Coca-Cola, ktorá na ostrove Thulusdhoo vyrába populárny nápoj z odsolenej vody. Ostrov veľmi milujú i surfisti.

 

Baa atol

Za jeden z najkrajších atolov na svete považujú cestovatelia i odborníci Baa atol. Ten je dokonca pod ochranou UNESCO ako biosférická rezervácia. Najkrajšou plážou je 600 metrov dlhá Reethi na ostrove Fonimagoodhoo, kde vás okrem vody a piesku očaria i pekne vyrastené palmy.

Ak si budete chcieť dopriať trochu súkromia a romantiky, určite si naplánujte cestu na pláž Fulhadhoo na rovnomennom ostrove, kde je vysoká pravdepodobnosť toho, že budete sami alebo len s niekoľkými ďalšími ľuďmi. Úžasne sa odtiaľto pozoruje západ slnka.

Baa atol tiež ponúka niekoľko skutočne úžasných miest na potápanie. Ide o chránený morský útes Horubadhoo Thila, Maddhoo Giri alebo Naamuli Faru, kde môžete naraziť na zvyšky oceľového vraku.

 

Spoznajte exotiku tiež inde

Úchvatné atoly nenájdete len na Maldivách. Veľmi obľúbenou destináciou exotiku milujúcich turistov je Francúzska Polynézia ležiaca v Tichom oceáne, konkrétne trebárs Bora Bora. Okrem odpočinku na piesočných plážach alebo kúpania v oceáne tu môžete vyskúšať šnorchlovanie, pri ktorom budete z bezprostrednej blízkosti pozorovať pestrofarebnú podmorskú faunu a flóru. V ponuke je aj potápanie, jazda na kajaku, na vodnom šliapadle či na vodnom skútri, výlety loďou s preskleným dnom alebo windsurfing. Vynechať by ste nemali ani návštevu tunajších známych kúpeľov.

So sprievodcom sa dá vyjsť na pešiu túru na najvyššie miesta ostrova, hory Pahia a Otemanu, odkiaľ budete mať lagúny a ostrov ako na dlani.

Bora Bora patrí vďaka svojej kráse medzi tie najvyhľadávanejšie a najluxusnejšie dovolenkové destinácie. A na taký pobyt sa len tak nezabúda.

 

Raa atol

Jedným z najobľúbenejších cieľov turistov, ktorí mieria na Maldivy, je Raa atol, ktorý ponúka tie najkrajšie miesta na potápanie na celých Maldivách. O pestrofarebné ryby a koraly tu naozaj nie je núdza, na druhej strane je všetko neopozerané a neponičené, pretože sem turisti začali cestovať len nedávno. Raa atol je veľmi populárny medzi novomanželmi, ktorí si chcú v súkromí vychutnať svoju svadobnú cestu.

 

Atol Lhaviyani

Spoločnosť a rušný nočný život, to je to, čo je na atole Lhaviyani také príťažlivé. Na Kuredu, najkrajšej pláži, ktorá meria tri kilometre, sa často konajú skvelé exotické večierky a obsluha plážových barov mieša drinky až do skorých ranných hodín.

Pokojnejšou a tiež menšou je pláž Komandoo južne od ostrova Kuredu. Môže sa vám stať, že tu budete sami alebo len s minimálnym počtom ľudí, ktorí by vás mohli v sladkom ničnerobení rušiť.

 

Dhaalu atol

Dhaalu atol sprístupnili pre turistov až na konci 90. rokov minulého storočia a dnes je vychýrenou lokalitou pre novomanželov, ktorí si chcú dopriať dokonalé medové týždne v absolútnom komforte. Na ostrovoch tohto atolu možno vidieť zvyšky starých budhistických stavieb, ktoré vás iste očaria.

Na ostrove Maafushi nájdete rovnomennú pláž s jemným bielym pieskom. Ostrov je opustený, a preto je dosť možné, že tu budete len s palmami a krištáľovo čistou oceánskou vodou.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Spoznajte exotiku a krásu úžasných atolov!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov za exotikou:

 

Zažite Francúzsku Polynéziu plnú luxusu

Doprajte si dovolenku najvyššej triedy v luxusnom hotelovom komplexe, na krásnych piesčitých plážach a vyskúšajte niektorý z vodných športov alebo si objednajte pobyt v miestnych kúpeľoch, kde sa o vás budú starať. Taký komfort ako na Bora Bora zažijete len málokde.

 

 

Prečo musíte letieť na Bora Bora?

Hoci tiež ide o raj uprostred oceánu, krása a celkový charakter prírody jednotlivých ostrovov, ako aj miestna kultúra, sa od Maldivských ostrovov značne líši. Vydajte sa s nami na krátku ochutnávku prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

 

Do plážovej vilky na Maldivy

Vychutnajte si fantastickú dovolenku v typickej exotickej plážovej vilke na Maldivách v luxusnom Royal Island Resorte a privezte si domov nezabudnuteľné zážitky z tunajšej pláže s jemným bielym pieskom a nekonečným oceánom!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa