Kanvica, trenky aj vtáčie hniezdo: Toto sú najzaujímavejšie stavby Číny

2016-06-13 12:00:00 |   |    | 

Keď sa v Meitane v Provincii Guizhou budovalo múzeum čaju, rozhodli vedúci projektu, že bude vyzerať ako čajová kanvica. Múzeum s uškom, hubicou a priechodom do hrnčeka skutočne postavili. V čínskej architektúre neexistuje skrátka žiadne tabu. Pozrieme sa na originálne stavby, ktoré to potvrdzujú.



 

V Číne je možné všetko. Teda až donedávna. Politickí predstavitelia na čele s prezidentom Si Ťin-pchingom sa rozhodli, že chcú trochu menej extravagancie a prísnejšie dozerajú na podobu nových stavieb. Radi by obmedzili vznik domov podobných tomu v Kunmingu, ktorý vyzerá ako mobilný telefón. Okná sa združujú do displeja a tlačidiel, komín je anténou. S tým, že mobily dnes už vyzerajú inak, architekti nepočítali. Ale poďme k originálnym a hlavne trochu serióznejším výtvorom.

 

Hengšan: Chrám, ktorý visí na skale už 1500 rokov

Visí 40 metrov nad zemou, 1500 rokov odoláva vetru i dažďu a udivuje všetkých, ktorí sa naň zospodu pozerajú. Chrám Hengšan je technickým zázrakom staroveku. Perfektne premyslená stavba vyzerá ako prilepená ku skale a za svoju históriu potrebovala len jedinú väčšiu rekonštrukciu. Krásna je navyše nielen zvonku, ale i zvnútra – štyridsiatimi miestnosťami človek počas prechádzky prechádza dve hodiny.

Hengšan visí na skalisku vyše 40 metrov nad zemou. Stavitelia všetko premysleli tak dôkladne, že tu príliš nepôsobí stekajúca voda či poveternostné podmienky. Hotový technický zázrak staroveku.

 

Peking: Boxerky sa stavajú po celej zemi, hniezdo fotia ľudia z celého sveta

Kráľovstvom všetkých možných architektonických štýlov je Peking. Cenia si tu tradičné pamiatky tisícročnej ríše, medzi ktoré patrí skvele zachovalé cisárske Zakázané mesto, Letný palác s nádhernými jazierkami a záhradami rozprestierajúcimi sa na 3 kilometroch alebo chrám Nebies s obetným oltárom.

 

V hlavnom meste ale majú i omnoho modernejšie a odvážnejšie stavby, ktoré sa nie vždy stretávajú s pochopením. K najvýraznejším patrí 234 metrov vysoké hlavné sídlo čínskej televíznej stanice CCTV. Originálny tvar navrhnutý holandskou projekčnou kanceláriou začali kopírovať v ďalších čínskych mestách.

 

K ozajstným technickým divom patrí športovisko „Vtáčie hniezdo“, ktoré sa oficiálne nazýva Národný štadión. Vojde sa naň 91 tisíc ľudí a vzniklo ako stredobod pekinskej letnej olympiády, ktorá sa konala v roku 2008. Stavbu obopína štruktúra, ktorej základ tvorí 24 tisíctonových oceľových oblúkov. A to je len úspornejší variant – s cieľom šetriť peniaze sa plány na ešte honosnejší štadión v priebehu stavby zoškrtali. I tak ho turisti milujú a hojne si ho fotia a natáčajú.

 

Čína - Praktické informácie

Obrovská Čína sa rozlohou vyrovná celej Európe a žije v nej pätina všetkých obyvateľov Zeme. Vďaka tomu tu však nájdete najrôznejšie prírodné podmienky a množstvo unikátnych pamiatok. Na severovýchode sa rozkladajú púšte, na východe nížiny a na juhozápade Himaláje. K tomu všetkému ešte nesmieme zabudnúť na okupovaný Tibet, ktorý sa úplne vymyká všetkému ostatnému.

Pri ceste do tejto prekrásnej krajiny si nesmiete doma zabudnúť anglicko – čínsky slovník. Nielen že uľahčíte konverzáciu zle jazykovo vybaveným Číňanom, ale hlavne môže pomôcť v situácii, keď nebudete vedieť správne vysloviť čínske slová a obrázky. V takej situácii budete v podstate stále. Z týchto dôvodov je dobré nechať si od niekoho „nakresliť“ trebárs meno vášho hotelu apod.

Taje čínskeho kalendára

Každý z nás už asi niekedy počul, že rok, v ktorom sa narodil, patrí v čínskom kalendári nejakému zvieraťu. Podľa čínskeho zverokruhu totiž kraľuje každému roku iné zviera – môže to byť tiger, byvol, pes, prasa, alebo trebárs drak. Samotný čínsky kalendár je údajne najstarší na svete, pretože vznikol v roku 2637 pred naším letopočtom a na rozdiel od nášho, ktorý sa orientuje podľa Slnka, čínsky je zostavený podľa pohybov Mesiaca. Nový rok sa oslavuje na konci januára.

Čínske paličky

Pokiaľ v Číne dostanete chuť na nejakú z miestnych špecialít, pripravte sa na jedálne paličky. Najčastejšie sa vyrábajú z dreva, bambusu a z plastu a užitočné sú predovšetkým pre tých z vás, ktorí sa snažíte schudnúť. Nie snáď preto, že sa pomocou paličiek nenajete – keď vás to Číňania naučia, najete sa, ale budete paličkami brať len malé kusy, nebudete hltať a budete jesť dlhšiu dobu, takže si vaše telo stihne včas uvedomiť, že už nemá hlad.

 

Hongkong: The International Commerce Centre

Značne originálnu stavbu majú i v Hongkongu. Nejde ani tak o vzhľad, ako o výšku. Medzinárodné obchodné centrum vystupuje nad ostatné budovy mesta zábavy dosť viditeľne, a pritom je Hongkong známy ako miesto s najväčšou koncentráciou mrakodrapov na celom svete. Meria 484 metrov a v jeho 118 poschodiach nájdeme okrem iného hotel Ritz-Carlton a rozhľadňu Sky 10,0 poskytujúcu ohromujúci pohľad na mesto.

 

Popísali sme len zlomok z fascinujúcich stavieb, ktoré nájdeme rozosiate po celej krajine. Či už ide o známy šanghajský „otvárač fliaš“, oválne vežiaky na ostrove Fénix v Hainane, či vajce pripomínajúce pekinské národné divadlo, vidieť ich zblízka je rozhodne úžasný zážitok.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Dva týždne potuliek po Číne

Spoznajte tie najkrajšie miesta Číny od Pekingu až po Hongkong. Uvidíte slávne stavby ako Chrám nebies, Veľký čínsky múr alebo Medzinárodné obchodné centrum v Hongkongu, ktoré ešte nedávno patrilo medzi štyri najvyššie budovy sveta. Vypravíme sa i do úžasnej prírody v okolí Guilin a rieky Li. Nenechajte si ujsť veľkú cestu cez veľkú krajinu s českým sprievodcom!

 

Krvavá pláž

Čo zaujímavé ešte možno v Číne vidieť? Tak napríklad neďaleko od Panjinu nájdete podivuhodný prírodný skvost – karmínovo sfarbenú oblasť delty rieky Liao-che. Ako sa tam tento prírodný úkaz objavil? Začítajte sa do článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Z Číny do Himalájí a do Indie

Z úžasného Pekingu sa cez zastávku pri terakotovej armáde dostaneme do nepálskeho Káthmándú zastavíme sa pod najvyššími vrcholmi sveta. A okrem toho nás ešte čaká magické Dillí so spomienkovými predmetmi pripomínajúcimi život Ghándího a Ágra s neobvyklou červenou farbou. Tak poďte s nami na nezabudnuteľnú cestu po Ázii!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa