Exotický Omán: Splnený sen o rozprávkovej dovolenke

2021-07-12 12:00:00 |   |    | 

Arabský polostrov nám odhalil svoju ďalšiu turistickú perlu. Doteraz prehliadaný Omán ponúka dovolenky, ktoré uspokoja aj náročnejších klientov. Luxusné hotely v obklopení tajomnej púšte, stále nepoznané pamiatky a k tomu oddych na plážach s nádherným výhľadom na more. Dubaj narazil na silnú konkurenciu.



 

Krajina uzavretá pred svetom

Nie je to tak dávno, čo bol Omán úplne uzavretý pred svetom a trval na prísnych pravidlách pripomínajúcich život v dávnych dejinách. Do roku 1970 v krajine panoval sultán Said, ktorý nedovolil svojim obyvateľom otvárať sa svetu, ženy nemali volebné právo a zabudnúť mohli aj na slobodu cestovania. K veľkému uvoľneniu došlo až po jeho smrti. Za vlády jeho syna Quabooseho sa Omán mení na modernú a atraktívnu krajinu. Otvoril sa aj turistom, pre ktorých vybudovali viaceré rozprávkové oázy. Už toto leto tam môžete v Ománe dovolenkovať aj vy.

 

Jebel Akhdar

Omán je predovšetkým púštnou krajinou. Napriek tomu tam nájdete aj nádherné horské úseky, ktoré prekvapivo kontrastujú s okolitou prírodou. Najvyšším pohorím je Jebel Akhdar s terasovitými pásmi zelene a starými dedinkami v jeho tieni. Na ich budovanie využili kamene z okolia, v niektorých uhloch preto domčeky splývajú s okolím a divákom sa náhle zbjavia ako veľké prekvapenie.

 

 

Maskat

Hlavným mestom Ománu je Maskat (Muscat). V mnohých ohľadoch pôsobí futuristicky - aj letmý pohľad na niektoré lokality napovie, že vybudovať ich v tejto nehostinnej prírode nebolo jednoduché. Vďaka svojej ctižiadostivosti tu však stavitelia dosiahli takmer nemožné a dnes mesto svojou nádherou vyráža dych turistov. Prejdite sa po prístave a obzrite si veľkú pevnosť, ktorá ho hrdo stráži.

Potom sa vyberte do starého centra. kde nájdete typické staré domčeky, ktoré často hýria farbami. Navštíviť môžete aj najväčšiu mešitu v krajine, kde nezabudnite na patričné oblečenie. Nezabudnite si všímať aj tradičný odev domácich - dišdaš.

 

Salalah

Jedno z najväčších ománskych miest sa nachádza v najzelenšom regióne krajiny, vďaka čomu je častým cieľom turistov. Najvhodnejší čas na návštevu je počas našej jari. Vtedy je tam krátko po slabších dažďových obdobiach a všetko kvitne. V tomto regióne býva aj najviac obyvateľov - zelené časti vytvárajú príjemnejšiu klímu a lepšie podmienky pre život.

 

Adrenalín na púštnych dunách

Púšť Wahiba patrí vďaka rôznym odtieňom piesku medzi najkrajšie na svete. Aj preto sem často cestovné kancelárie organizujú adrenalínové fakultatívne výlety. Môžete sa vyblázniť na rýchlej jazde na dunách v terénnom vozidle, vyskúšať si motorku či štvorkolku a pre tých pokojnejších je tu jazda na ťavách. Nezabudnite ani na piknik, ktorý je v oázach naozaj jedinečným zážitkom.

 

Pochúťkou je ťavie mäso

Ak sa chcete na dovolenke podujať aj na pár gastronomických výziev, istotne bude Omán vašou správnou voľbou. Prvou skúškou pre odvážlivcov bude ťavie mäso. Podľa niektorých má mierne nasladlú chuť, na ktorú si chvíľu budete zvykať. Ani v tejto krajine nechýba typická arabská špecialita kabsa z ryže a viacerých druhov mäsa, ktorá pripomína španielsku paellu. V ománskej kuchyni používajú veľa zeleniny, obľubený je najmä údený baklažán. V hlavných jedlách nechýba veľa korenín, kde prevažuje najmä kari. Miestni obvytelia majú radi kyslomliečne nápoje, ktoré pôsobia počas horúcich dní osviežujúco. Špecialitou je cmar so slanou príchuťou.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa