Čínske pohorie Tianmen: Výstavná skriňa technologického pokroku

2016-07-16 00:00:00 |   |    | 

Nerozumiete, prečo v titulku spájame prírodu s technológiami? Asi ste ešte nepočuli o pohorí Tianmen. V lone prírody tam Číňania vybudovali lanovky, chodníky a mosty, ktoré popierajú prírodné zákony a trhajú svetové rekordy.



 

Národný park Tianmen (v preklade „nebeská brána“) tvoria obrovské vápencové plošiny so strmými útesmi a ostrými končiarmi. Veľké množstvo návštevníkov ich vyhľadáva nielen pre prírodné krásy, ale aj s cieľom pomodliť sa v Tianmenskom chráme za svoju ochranu a zdravie. Miestni veria, že hora je prepojená s oblohou a má nadprirodzené sily. Dokonca ju prezývajú „zázračná hora západného Hunanu“. V 20. storočí spadol neočakávane z vrcholu hory výšky 1500 m vodopád. Prúdy vody tiekli 15 minút, potom zrazu zmizli. Tento úkaz spozorovali v roku 1949 (založenie Čínskej republiky), 1976 (smrť Maa Zedonga), 1989 (potlačenie študentskej demonštrácie v Pekingu) a 1998 (posledná potopa). Poverčiví Číňania veria, že tieto súvislosti nie sú náhodné.

 

NAJDLHŠIA LANOVKA SVETA

Najlepší spôsob, ako sa dostať na vrchol slávnej hory, ponúka lanovka. Spája železničnú stanicu v Zhangjiajie s vrcholom hory a Číňania ju radi prezentujú ako „najdlhšiu lanovku v horách na svete“. Jej údaje sú skutočne pôsobivé: 98 kabíniek, celková dĺžka 7455 metrov, prevýšenie 1279 metrov a v niektorých miestach až 70-stupňový uhol. Adrenalínová jazda trvá asi 30 minút, pričom jej posledná časť vedie cez strmé útesy horských vrcholov. Lanovka sa spúšťa ráno o 7:30 hod. (resp. 8:00 hod. v zimnom období) a je dobre si privstať. Inak strávite čakaním aj dve hodiny. Výhľad na vrcholky kopcov, hlboké údolia a 99 ostrých zákrut si chcú vychutnať všetci.

 

VISUTÉ CHODNÍKY

Adrenalínovým zážitkom je aj prechádzka po visutom chodníku, najmä jeho presklenej časti, ktorá sa nachádza v najväčšej výške.

60 metrov dlhý a 1,6 metra široký chodník prezývajú aj „prechádzka viery“. Pri kráčaní po skle s obrovskou hĺbkou pod nohami vzýva všetkých svätých mnoho návštevníkov. Počas zahmlených dní je prechádzka síce jednoduchšia, zároveň však prídete o výhľad a adrenalínový zážitok. Ak je na chodníku sneh či ľad, atrakciu pre turistov uzavrú.

 

OTVORENÁ SEDAČKOVÁ LANOVKA

Pri visutom moste, ktorý predstavuje záverečnú časť hore spomínaného chodníka, môžete nasadnúť na sedačkovú lanovku pre dvoch, ktorá vás dovezie na vrchol hory. Cesta ponad husto zalesnené vrcholky trvá asi 20 minút a ponúka nádherné výhľady na okolie. Na vrchole sa neďaleko výstupnej stanice nachádza slávny Tianmenský chrám.

 

CESTA DO OBLAKOV

Výhľady – nevýhľady, mnoho návštevníkov Tianmenského parku považuje za najzaujímavejšiu atrakciu cestu, ktorá vedie k slávnej jaskyni. Známa je aj ako „cesta do nebies“ alebo 99 Bends a patrí k najpôsobivejším cestám sveta. Časť so serpentínami meria asi 11 kilometrov, počas ktorých vystúpate z 200 do 1300 metrov nad morom. To umožňuje presne 99 ostrých zákrut. Cesta autobusom trvá asi 20 minút, no cestovatelia so slabším žalúdkom by sa mali tejto jazde naozaj radšej vyhnúť.

 

TIANMENSKÁ JASKYŇA

Jaskyňa známa aj ako „Nebeská brána“ je 131 metrov vysoký a 57 metrov široký otvor, ktorý vznikol eróznou činnosťou medzi dvoma vrcholmi.  Údajne v roku 263 jednoducho kus hory odpadol. Ide o najvyššie položenú jaskyňu tohto druhu na svete.  Ak nemáte žalúdok na cestu autobusom po 99 Bends, musíte k jaskyni vyšliapať po 999 úzkych schodoch, čo trvá asi 30 minút. Vtedy si budete môcť povedať, že ste vyliezli po ,,schodoch do neba“, a zaklopali na ,,nebeskú bránu.“ Výhľad z jaskyne však nestojí za veľa a je to tu vždy preplnené turistami. A ešte jeden postreh – využitie čísla 9 nie je náhodné. Práve táto číslica je podľa taoistickej tradície symbolom cisára (syna nebies) a zdôrazňuje záhadnosť tohto miesta na pomedzí ľudského a božského sveta.

 

TIPY &TRIKY

- Národný park Tianmenshan sa nachádza 7 kilometrov od mesta Zhangjiajie. Doňho smerujú lietadlá a vlaky zo všetkých väčších čínskych miest.

- Na prehliadku si vyhraďte viac ako pol dňa a pripravte sa na množstvo chodenia.

- Dôležité je si priniesť so sebou vlastné občerstvenie. Jedlá v reštauráciách sú predražené a na kvalitu sa nemôžete spoľahnúť.

- Nezabudnite si vziať aj teplejšie oblečenie, rozdiel v teplote môže byť naozaj veľký.

- Najvhodnejšou dobou na cestovanie je apríl až október, teplota je vtedy mierna a príjemná.

- Atrakcie sú otvorené od 8:00 do 16:00 hod. a vstupné je 258 RMB (asi 35 eur). Zahŕňa aj jazdu lanovkou.

- Po ceste budete všade vidieť červené stužky, ktoré Číňania vešajú z poverčivosti. Musíte sa pripraviť, že nenatrafíte na anglické názvy a ani sa tu anglicky nedorozumiete, a tak je dobré si všetko vopred pripraviť. Boj o miesto v turistickom autobuse k jaskyni je niečo, na čo turisti zo západu nie sú zvyknutí.

 

 

Autor: © Zoznam/Zuzana Fialová, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Grafika: Copyright chinahighlights.com. Used by permission.
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.7/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa