Terakotový chrám z tisícov obrazcov: Kántanagar postavili bez jediného kameňa

2016-08-04 00:00:01 |   |    | 

Ak patríte k vášnivým turistom, určite vás už toľko propagované atrakcie a pamiatky začínajú nudiť. Siahnite radšej po neznámejších, no neraz ešte očarujúcejších zaujímavostiach. Medzi ne môžeme smelo zaradiť i chrám Kántanagar v Bangladéši, ktorý vás príjemne prekvapí precíznou výzdobou a typickou ázijskou architektúrou.



 

Bez jediného kameňa

Výstavba bangladéšskeho chrámu začala na začiatku 18. storočia. Od prvého momentu sa rozhodli zasvätiť ho hinduistickej viere. Podľa dostupnej dokumentácie položili základný kameň v roku 1704. Následne im trvalo až osemnásť rokov, pokiaľ celkom dokončili výstavbu a dali Kántanagaru jeho konečnú podobu. Zaujímavosťou je, že na chráme nie je použitý ani jediný kameň. Hlavným materiálom bola pálená hlina, čo dalo staviteľom do rúk tvárnejší materiál. Zároveň sa však kvôli jeho jemnosti nepodarilo uchovať veľa stavieb, ktoré by i v súčasnosti dokumentovali jeho historické využitie. Dôvodom je i silné zemetrasenie, ktoré pochovalo v krajine väčšinu stavieb tohto charakteru. Kántanagar patrí preto medzi najzachovalejšie terakotové pamiatky v Ázii.

 

Po ťažkej skúške prírody

I keď súčasná stavba možno pôsobí veľkolepo, predstavte si, že v minulosti bola ešte pôsobivejšia. Chrám bol pôvodne rozsiahlejší a mal až deväť vežičiek, čo odkazovalo na pravidlá hinduistickej viery. Potom však nastalo na konci 19. storočia najsilnejšie zemetrasenie v histórii Bangladéša a s ním došlo aj k nezvratnému poškodeniu Kántanagaru. Stavba prišla o všetkých deväť vežičiek a aj o tretie najvyššie a najmenšie poschodie. Možno tým stratila na veľkoleposti, ale istotne nie na charizmatickosti.

 

Sen o Krišnovi

Celý chrám je zasvätený Krišnovi a jeho manželke. Výjavy z jeho života tvoria i gro výzdoby. Na časti chrámu sa nachádzajú drobné terakotové plastické postavy, ktoré takto vystupujú z jeho stien. S týmto svätým sa spája kuriózna príhoda. Vtedajšiemu panovníkovi sa prisnil sen, v ktorom ho navštívil Krišna. Rozprávali sa v ňom o chráme, ktorý mu mal zasvätiť a živote, ktorý ho potom čaká. Maharadža sa kvôli tomu rozhodol venovať stavbu práve jemu a tomu následne prispôsobil i veľkú časť výzdoby. Netradičné sú najmä malé sošky, ktoré lemujú steny celého exteriéru. Z diaľky vyzerajú ako malé nenápadné okienka. Keď k nim pristúpite bližšie, uvidíte, že v každom z nich sa nachádzajú postavy, ktoré rozprávajú príbeh zo stavby alebo výjav zo života v tejto krajine.

 

Všetko je originálne

Ešte na chvíľku sa vráťme k samotnej výzdobe, pretože tá si zaslúži veľa pozornosti. Na chráme sa nachádza dokopy viac ako 200 000 rôznych výjavov. Každý z nich pritom predstavuje odlišnú činnosť a ani jedna sa nepodobá na žiadnu ďalšiu na stavbe. Výzdobu robili tak, že najprv vypálili terakotovú tehlu, potom do nej vyryli zvolený fragment a až tak ju nasadili na steny. Práca to istotne nebola jednoduchá, vyžadovala veľa trpezlivosti, ale aj zručnosti. O mnoho kúskov naviac počas výstavby prišli, a preto trvala dostavba chrámu tak dlhý čas.

 

Dve poschodia posvätnej úcty

Kántanagar nezaostáva za očakávaniami ani v interiéri. Napriek zrúteniu jednej z častí boli vrchné priestory upravené tak, aby sa namiesto vežičiek vytvorila rovná plocha a umožnila používanie ďalších vchodov. Hlavné priestory sa nachádzajú na prízemí. Tam sa rozprestiera veľká miestnosť na modlenie, ktorá je opäť dozdobená bohatou výzdobou. Nachádza sa tam i malý oltár a texty o tom, ako prebiehala celá výstavba. Na prízemí sú štyri vchody a návštevníci alebo veriaci tam môžu vojsť z každej svetovej strany. Chrám je vďaka tomu otvorenejší a prístupnejší.

 

Tipy a triky:

Cesta: Chrám Kántanagar sídli v rovnomennej dedinke na severe Bangladéša. Od hlavného mesta Dháka je vzdialený osem hodín cesty. Pripravte sa na to, že tunajšia infraštruktúra nie je na tak kvalitnej úrovni a to vám môže presun predĺžiť. Jednou z ďalších možností je pocestovať tam z Indie, keď napríklad mesto Jalpaiguri je tri hodiny cesty od tejto pamiatky a hodinu a pol cesty odtiaľto sa nachádza aj väčšie letisko.

Sprievodca: Na cestu ku chrámu vám odporúčame najať si sprievodcu. Nachádza sa mimo hlavných trás a je tak trošku skrytý v prírode. Vždy je preto lepšie mať pri sebe niekoho, kto sa tam vyzná a dovedie vás k nemu podstatne rýchlejšie.

Mena: V Bangladéši sa platí bangladéšskou takou, keď za sto ták zaplatíte 1,10 eura.

Bezpečie: V hlavnom meste sa stalo niekoľko teroristických útokov. I kvôli tomu sa odporúča vyhnúť týmto častiam a dbať na zvýšenú pozornosť. Ako vhodnejšia cesta sa preto opäť ponúka alternatíva spojená s návštevou Indie.

Vízum: Pre vstup do krajiny potrebujete platný cestovný pas a víza, ktoré môžete zakúpiť na letisku. Tie stoja 20 dolárov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa