Spoznajte Irán: Krajinu s pestrou kultúrou, slávnou históriou a jedinečnou atmosférou

2016-08-20 00:00:01 |   |    | 

Irán rozhodne nepatrí medzi tie najvyhľadávanejšie destinácie pre vytúženú dovolenku a nevydávame sa doň s takou ľahkosťou ako do Chorvátska. Strach z bezpečnostnej situácie a možno i z inej kultúry našu cestovateľskú túžbu stále krotí. To je však veľká škoda, pretože Irán ponúka jedinečné zážitky, aké si z dovolenky v Európe či Amerike neodveziete.



 

Irán sa rozprestiera v Prednej Ázii, na území, ktoré sa v minulosti označovalo ako Perzia. Ide o jednu z najrozľahlejších a najľudnatejších krajín sveta, ktorá bola navyše dejiskom mnohých historicky významných okamihov. Irán, ako ho poznáme dnes, totiž vznikol až v roku 1979 – do tej doby sa počas svojich dejín spájal so susednými krajinami, vzápätí sa od nich zas odpájal, striedali sa tu dynastie a vlády a pomery boli značne zložité.

 

Impérium, ktoré nesmie chýbať v učebniciach dejepisu

Perzskú ríšu založil Kýros II. Veľký v 6. storočí pred naším letopočtom, ale najväčšie územie zaberala za vlády Dáreia I. – ríša sa rozkladala na území od Aralského jazera po Perzský záliv, od rieky Indus po Egejské more. Jej súčasťou bol tiež Egypt, Kyréné a Núbia, niektoré z ostrovov v Stredozemnom mori a časť Balkánskeho polostrova. Sláva ríše vyhasla v roku 334 pred naším letopočtom, kedy podľahla macedónskemu kráľovi Alexandrovi Veľkému, ktorý sem organizoval úspešné výpravy.

K veľmi známym historickým faktom patria okrem iného trebárs grécko-perzské vojny, konflikty medzi gréckymi mestskými štátmi a Perzskou ríšou medzi rokmi 499-448 pred naším letopočtom. Jadrom tohto diania bola snaha Grékov ubrániť svoje územie pred Peržanmi, ktorí chceli to svoje rozširovať. Hoci mala Perzia jasnú prevahu, Gréci sa nakoniec hrdinsky ubránili. Vrcholom grécko-perzských vojen bola slávna bitka pri Marathóne, pri Thermopylách a pri Salamíne. Grécko-perzské vojny akoby vytvorili ideu, že Európa má nátlaku orientálnych krajín vzdorovať a svoju kultúru i územie nedať.

 

Teherán – džungľa so stále pulzujúcou triedou AfricaBoulevard

Srdcom dnešného Iránu je Teherán, metropola so všetkým, čo k nej patrí – s najvyššími úradmi, s univerzitami, múzeami a pamätihodnosťami. A tiež ho turisti často prirovnávajú k džungli. Bodaj by nie, ak sčítame obyvateľov celého mesta i s predmestiami, dostaneme sa asi na 14 miliónov, čo je viac než celkový počet obyvateľov Slovenskej republiky. K tomu pripočítajme spletité uličky a chaos je na svete.

Čo je to islamská republika?

Oficiálny názov Iránu je Iránska islamská republika. Neznamená to nič iné, než skutočnosť, že islam je tu štátnym náboženstvom a že zákonodarstvo a celkový spôsob vlády nesmie odporovať islamskému právu. Okrem Iránu sa za islamskú republiku označuje tiež Sudán, Mauritánia alebo Afganistan.

Bežný turista však nič také, ako islamské právo a zákony nepocíti, pokiaľ zostane pri prezeraní pamiatok a miest. Platí však, že i cudzinci by mali nosiť dlhé nohavice (muži i ženy), ženy by mali mať zakryté boky i zadok tričkom, tunikou či kabátikom, ideálna je uzavretá obuv (ale bežné sandále obvykle neznamenajú problém) a tiež nevýrazné farby – zabudnite pre tentoraz na pestrofarebné vzory, ktoré by na ulici priťahovali pozornosť. V prípade nevhodného oblečenia vás na váš prešľap upozorní turistická polícia.

Všeobecné informácie o Iráne a cestovaní do tejto krajiny získate na webe Ministerstva zahraničných vecí.

 

Teherán má hneď niekoľko centier, aké poznáme z Európy. Hlavné je rozdelenie na Severný a Južný Teherán, pričom čím viac na sever idete, tým sa dostávate vyššie k pohoriu Elborz. Pokiaľ sa vám podarí zachytiť ho so siluetou niektorej pamiatky, získate snímku, na ktorú budete môcť byť náležite hrdí.

Pri návšteve Teheránu turisti najčastejšie mieria na AfricaBoulevard, najrušnejšiu cestu celého mesta, kde sa môžete i uprostred noci zaseknúť v dopravnej zápche, či na Azadi Street, kde sa v roku 2009 konali masívne demonštrácie proti vtedajším prezidentským voľbám. Dejiskom demonštrácií a protestov bolo mnohokrát i centrálne námestie Teheránu Azadi Square (Námestie slobody). To mimochodom zaberá plochu 50 tisíc štvorcových metrov, vďaka čomu je druhým najväčším námestím v Iráne.

Na Azadi Square každý turista zamieri k Azadi Tower, monumentu, ktorý sa stal jedným zo symbolov mesta. Monument vznikol v roku 1971 ako pripomienka slávy Perzskej ríše, názov Azadi nesie od okamihov revolúcie v roku 1979.

Prvenstvo medzi námestiami drží Isfahán

Azadi Square má konkurenta v Isfaháne - tam sa nachádza najväčšie námestie Iránu. Rozloha Námestia imáma Chomejního v Isfaháne totiž o niečo prekonáva neuveriteľných 80 tisíc štvorcových metrov.

 

Z ďalších lahôdok, ktoré by ste v Teheráne nemali nechať bez povšimnutia, môžeme menovať štvrť YusefAbad, kde žije značný počet židov, či MirdamadBoulevard s mrakodrapmi i budovami, v ktorých sídlia napríklad banky, obchodné strediská a drahé butiky. Na tomto mieste stretnete tú najbohatšiu vrstvu Teheráncov, ak nie Iráncov vôbec.

V okolí Teheránu rozhodne stojí za návštevu Qom, najposvätnejšie mesto šíitskych moslimov, kde vás na prvý pohľad zaujme obrovský komplex mešity Fatima Masumeh.

 

Isfahán – najväčšie iránske námestie a Veľký bazár

Nie nadarmo sa o Isfaháne hovorí, že je to najkrajšie iránske mesto. Okrem toho bol už v dávnych dobách významným strediskom diania a dôkazom toho môže byť napríklad Chrám ohňa z obdobia vlády Sásánovcov.

Absolútnym skvostom je už spomenuté Námestie imáma Chomejního, najväčšie námestie v Iráne. Na jeho ploche nájdeme Emámovu mešitu a Mešitu Šejka Lotfolláha, palác Alí Qápú a tiež množstvo obchodíkov a tradičný bazár, do ktorého sa dostanete vstupnou bránou Kajsaríje.

Pre Bázárebozorg (Veľký bazár) neexistuje výstižnejší názov než labyrint zastrešených ulíc. Na atmosféru tohto „trhoviska“ nikdy nezabudnete a zoženiete tu nejeden nádherný suvenír. Nájdete tu snáď úplne všetko – farebné a voňavé korenie, koberce, odevy… Čokoľvek. Pokiaľ zatúžite po umeleckých dielach a suveníroch tohto druhu, neváhajte a vydajte sa na Bázárehonar (Umelecký bazár).

K ďalším zaujímavým miestam v Isfaháne patrí minaret Sareban, Piatková mešita, katedrála Vank zo 17. storočia ozdobená výjavmi zo Starého a Nového zákona a ďalšie.

 

Persepolis – mesto, ktoré veľa znamenalo

Bývalá metropola Perzskej ríše vznikla už niekedy medzi rokmi 518-515 pred naším letopočtom a jej zakladateľom nebol nikto iný než kráľ Dareios I., ktorý sa postaral o neuveriteľný rozkvet celej ríše. Hlavnou atrakciou, ktorú sem prichádzajú turisti obdivovať, sú pozostatky palácového komplexu, sídla kráľov, rozkladajúceho sa na ploche 135 tisíc metrov štvorcových. Mesto Persepolis padlo pri nájazdoch Alexandra Veľkého, ktorý Perzskú ríšu rozbil. Konkrétne Persepolis nechal vypáliť ako pomstu za zničenie Atén počas grécko-perzských vojen.

 

Yazd – polmiliónové mesto v púšti

Že na púšti nie je život? To rozhodne nie je pravda. Teda aspoň v oázach to žije. Dôkazom je Yazd, mesto ležiace na pomedzí púští Dašt-e Kavír a Dašt-e Lút. V tejto oáze žije, verte alebo nie, asi pol milióna ľudí, ktorí to tu nemajú úplne jednoduché – v lete nie sú neobvyklé teploty okolo štyridsiatky, v zime zas často zakúsia i nulu.

Yazd je dodnes centrom starej perzskej viery (zoroastrizmu), ktorá tu stále ešte odoláva vplyvom islamu.

V dôsledku častých vysokých teplôt boli budovy zapustené do zeme a uličky preklenované oblúkmi, takže tu vznikol podobný labyrint, ako je spomínaný bazár v Teheráne.

Z pamätihodností je tou najdôležitejšou Chrám ohňa a Veže ticha stojace na vrchole za mestom, ktorý bol miestom určeným k pochovávaniu. Za pozornosť stojí i tunajšia mešita a bazár.

 

Širáz – mesto, ktoré dalo meno kobercom a vínu

Širáz, nachádzajúci sa asi 700 kilometrov od Teheránu, leží v pre nás nepochopiteľnej nadmorskej výške 1 500 metrov. V meste žije vyše milióna obyvateľov, ktorí sa venujú textilníctvu, cukrovarníctvu a výrobe elektroniky. Podľa mesta získal svoj názov jeden typ kobercov a tiež odroda viniča hroznorodého, z ktorej sa vyrába červené víno známe pod názvom Syrah.

Najpopulárnejšími miestami sú mauzóleá dvoch významných iránskych básnikov, tehlová citadela Karíma Chána, tunajšie mešity alebo palác v parku Bágh-e Eram.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Urobte si veľký okruh po Iráne

Nebojte sa cudzích kultúr a spoznajte zas niečo nové! Vydajte sa s nami na preverenú cestu po Iráne a navštívte to najkrajšie z tejto vzdialenej krajiny. Užite si dovolenku tam, kam sa nevydá len tak hocikto!

 

Irán inou optikou

Keď počujeme slovo „Irán“, väčšina z nás si predstaví ženy zahalené od hlavy až po päty a veľké mešity s nádhernými ornamentálnymi vzormi. To je však len predstava tých, ktorí túto krajinu nikdy nenavštívili. Ako iránska spoločnosť zápasí so slobodou prejavu na sociálnych sieťach a internete všeobecne, sa dočítate v Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa