Nespravodlivo nepoznaný: Ostrov Timor môže turistom ponúknuť viac než jeho susedia

2016-11-23 12:00:00 |   |    | 

Málo poznaný a o to jedinečnejší, aj taký je ostrov Timor v juhovýchodnej Ázii. Zatiaľ sa pozornosti turistov veľmi neteší, je to však škoda. Ten, kto ho navštívi, spozná skutočný raj na Zemi.



 

Ostrov Timor sa nachádza asi 1 000 kilometrov východne od Jávy a 460 km severne od pobrežia Austrálie. Politicky je rozdelený na oblasť Západný Timor a nezávislý Východný Timor. Jeho hlavným mestom je Dili.

Dili má jedinečnú a neopakovateľnú atmosféru, na jednej strane tu nájdete staré budovy v koloniálnom štýle a na druhej moderné skvosty.  Impozantnú krásu predstavuje i jedna z najpôsobivejších pamiatok hlavného mesta - archív a múzeum východného Timoru. Nachádzajú sa v ňom exponáty pripomínajúce boj obyvateľov o nezávislosť od Indonézie. Najdôležitejšie udalosti sú návštevníkom predstavené v anglickom jazyku. Na mieste múzea stál v minulosti súd, ten však bol zničený a vypálený. Neskôr bola budova vybraná za sídlo múzea a zrekonštruovaná.

Podobne ako je ostrov pomerne málo známy, tak aj jeho história do 16. storočia je zakrytá rúškom tajomstva. Je známe, že ostrov obsadili Holanďania a Portugalci a rozdelili ho na dve časti. Neskôr v roku 1975 vyhlásil Timor nezávislosť, čo akceptovali len niektoré z bývalých kolónií Portugalska. Krátko nato ho ešte v tom istom roku násilne obsadila indonézska armáda. Krajina získala nezávislosť až 20. mája 2002.

Obyvatelia Timoru sú kresťanského vierovyznania, čo môžeme vidieť na každom kroku.  Jednou z najnavštevovanejších pamiatok vo Východnom Timore je socha Cristo Rei Dili, ktorá pripomína sochu Krista v Riu de Janeiru. Základom sochy je zemeguľa, na ktorej stojí Ježiš s otvorenou náručou. Umiestnená je na konci polostrova a smeruje von do šíreho oceánu. Jej autorom je Mochamad Syaililah, viac známy ako Bolil. Odhalená bola v roku 1996 ako dar indonézskej vlády ľuďom Východného Timoru.

V severnej časti krajiny leží ďalšia obľúbená kresťanská atrakcia - katedrála Baucau, známa aj ako St. Anthony´s cathedral. Jej priečelie zdobia dva obrazy - ten vľavo zobrazuje Pannu Máriu a napravo môžete obdivovať patróna chrámu sv. Antona Paduánskeho s Ježiškom v náručí. Nad vstupným portálom sa hrdo týči zvonica.

Miestni ľudia sú milí a majú veľmi radi turistov. Z ktorejkoľvek časti ostrova sa dostanete na prekrásne slnkom zaliate zlaté pláže. Outdoorových nadšencov sem láka nedotknutá príroda, ktorú nájdete i v hlavnom meste. Len málo svetových metropol môže niečo podobné ponúknuť ľuďom milujúcim dobrodružstvo a adrenalín. Medzi obľúbené aktivity tu patrí potápanie a šnorchlovanie. Sledovať pri tom môžete mnoho druhov korytnačiek a aj žralokov priamo v prístave mesta. Neuniknú vám ani koralové útesy, ležiace len „na skok“ od morského brehu.

Ak túžite po súkromí, navštívte ostrov Atauro. Leží severne od mesta Dili a ponúka prírodnú nádheru v úplne inom svetle. Pláže a nedotknuté koralové útesy tu lemujú pôsobivé hory. Izolácia ostrova umožňuje anonymitu, akú by ste nikde inde nenašli. Na Atauro nájdete niekoľko malých dedín, ktoré sú zásobované z hlavného mesta. Pred odchodom na ostrov je vhodné si prenajať služby miestneho sprievodcu. Vďaka tomu si dokonale vychutnáte nielen plavbu loďou na ostrov, ale aj samotný pobyt na ňom.

     

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa