Sem len tak hocikto necestuje: Spoznajte tri perly Strednej Ázie

2016-10-02 00:00:01 |   |    | 

Ak ste strávili krásne slnečné dni na mnohých plážach po celom svete, prešli ste tie najpopulárnejšie hory i mestá a teraz neviete, čo ďalej, možno nájdete inšpiráciu v nasledujúcich riadkoch. Je totiž na čase, aby ste se pozreli tam, kam len tak hockto necestuje. Zavítajte do Strednej Ázie!



 

Mnohí i skúsení cestovatelia príliš netušia, ktoré štáty do Strednej Ázie patria. Stredná Ázia je pomerne nejasné označenie pre špecifické územie republík bývalého Sovietskeho zväzu, ku ktorým patrí Kazachstan, Uzbekistan, Turkménsko, Kirgizsko a Tadžikistan. Zaujímavé pritom je, že UNESCO vymedzuje oblasť Strednej Ázie z kultúrneho hľadiska inak – okrem uvedených krajín sem zaraďuje i Mongolsko, východný Irán, autonómnu oblasť Sin-ťiang, severozápad Indie a sever Afganistanu. Pri všetkých týchto štátoch má byť evidentná historicko-kultúrna spolupatričnosť, čo laik tak úplne nedokáže posúdiť.

Vybrali sme pre vás tri štáty a niektoré zaujímavé miesta v nich, ktoré by ste mali navštíviť, pokiaľ sa do oblasti Strednej Ázie vydáte. Kultúra, história i architektúra tu totiž hovoria za celú oblasť.

 

Irán – najnavštevovanejšia krajina Strednej Ázie

Pomerne často sa turisti v poslednej dobe zameriavajú na Irán. A nie je div – politická situácia je celkom stabilizovaná, tunajšie pamiatky poukazujú na veľkú a pestrú históriu, všetkých bez výnimky uchvacujú tradičné bazáre a len málokto s turistov, ktorí absolvovali procedúry v miestnych kúpeľoch, nie je na vrchole blaha. Irán vedie, a to hlavne preto, že je pre množstvo turistov doposiaľ neobjavený a väčšina z nás ho ako turistický cieľ dlho nechápala.

Medzi tie najobľúbenejšie lokality, kam sa každý turista musí pozrieť, samozrejme patrí metropola Teherán. Ten často mätie už tým, že má hneď niekoľko centier a aby sme sa zorientovali, musíme brať do úvahy rozdelenie na Južný a Severný Teherán. V meste je najpopulárnejším miestom Africa Boulevard a Azadi Street – dve ulice, na ktorých to žije 24 hodín denne – Azadi Square a Azadi Tower, židovská štvrť Yusef Abad alebo Mirdamad Boulevard, na ktorej sa to hemží tými najbohatšími obyvateľmi krajiny.

Po Teheráne nesmie v zozname „must see“ chýbať Isfahán s najväčším íránskym námestím a tiež s tradičným Veľkým bazárom, kde v spleti uličiek zoženiete snáď všetko, na čo si spomeniete. Tou najtypickjšou komoditou je určite pestrofarebné a nádherne voňajúce korenie.

Perzepolis uchváti všetkých milovníkov histórie. Táto bývalá metropola ponúka pozostatky palácového komplexu na ploche 135 tisíc štvorcových metrov. Sláva tohto mesta skončila pri nájazdoch Alexandra Veľkého, ktorý zvolil vypálenie mesta ako pomstu za zničenie Atén počas grécko-perzských vojen.

Po náročných dňoch plných poznávania vám možno zo všetkého najviac ulahodia tradičné iránske kúpele. Tie sa síce potýkajú s veľkou modernou konkurenciou, ale ich čaro turistov stále priťahuje. V samotnom Teheráne sú asi tri alebo štyri tradičné kúpeľné domy, v ktorých nájdete najrôznejšie sprchy, bazéniky, paru a koniec koncov i tunajších zamestnancov, ktorí vám poskytnú masáž tela, na akú nikdy nezabudnete.

 

Turkménsko – zavítajte na pobrežie Kaspického mora

Keby sme sa spýtali, čo ľudia vedia o Turkménsku, pravdepodobne by sme sa dozvedeli snáď len to, že „leží niekde v Ázii“. Táto doposiaľ minimálne objavovaná krajina môže byť pritom skvelým cieľom pre dovolenku, ktorá v nijakom prípade nebude fádna.

Republiku z veľkej časti pokrýva Karakumská púšť, ale zároveň má prístup k úchvatnému Kaspickému moru. Všetci zrejme vieme, že nejde o more, ale o bezodtokové slané jazero. A to veľmi neobyčajné – jeho rozloha predstavuje 376 tisíc kilometrov štvorcových, od severu na juh meria 1 200 kilometrov, jeho priemerná hĺbka je 184 metrov a maximálna hĺbka dosahuje neuveriteľných 1 025 metrov. Kaspické more je zaujímavé i tým, že sa o jeho brehy delí päť štátov – okrem Turkménska je to ešte Rusko, Kazachstan, Irán a Azerbajdžan.

Okrem Kaspického mora je samozrejme namieste navštíviť metropolu Ašchabad, ležiacu medzi svahmi pohoria Kopet Dag. Názov mesta prekladáme ako „mesto lásky“ a vstúpiť sa doň dá štyrmi bránami. Ide o úplne moderné mesto, pretože zemetrasenie v roku 1948 tu napáchalo také škody, že väčšinu mesta museli postaviť znovu.

V Ašchabade sa môžete pozrieť napríklad na Olympijský štadión, ktorý tu síce stojí, ale olympiáda sa tu nikdy nekonala. K ďalším pozoruhodným miestam patrí Veľká mešita, Námestie nezávislosti, Pomník zemetraseniu alebo Pomník neutrality, ktorý vyzerá ako raketa.

V Turkménsku nesmie nikomu ujsť Brána do pekla, kráter uprostred púšte Karakum v blízkosti oázy Darvaza, v ktorom už od 70. rokov horí unikajúci zemný plyn. Sovietski geológovia tu uskutočňovali práve v tejto dobe prieskum ložísk zemného plynu a počas vŕtania došlo k prepadu podložia, čo zapríčinilo následný únik plynu. Táto nehoda teda v konečnom dôsledku zapríčinila vznik jedného z najnavštevovanejších miest v Turkménsku.

 

Kazachstan - najväčší vnútrozemský štát

Kazachstan, ležiaci ve Strednej Ázii, je dnes najväčším vnútrozemským štátom. Zaberá totiž plochu vyše 2,5 milióna kilometrov štvorcových, teda asi 34-krát väčšie územie než je Česká republika. Hoci je jeho územie rozľahlé, obyvateľov tu žije málo, celkovo vyše 17,5 milióna, takže priemerne asi 6,5 osoby na štvorcový kilometer. Len v hlavnom meste, ktorým je Astana, žije o niečo viac než 800 tisíc obyvateľov.

Kazachstan často prekvapuje svojou prírodnou krásou. Väčšinu územia síce tvoria nízko položené plošiny, smerom k východu sa však povrch zdvíha. Najnižší bod krajiny sa nachádza v Karagijskej preliačine,  vo výške -132 metrov pod morskou hladinou, najvyšší bod Aksoran dosahuje výšku 1 565 metrov nad morom.

Nezaujímavé nezostáva ani jazero Balchaš, ktoré je naplnené sladkou i slanou vodou, oboma na polovicu. Obe tieto polovice sú spojené len úzkym a plytkým prielivom Uzynaral. Salinita vody je preto právom celosvetovým unikátom.

 

Uzbekistan – krajina s najväčšou koncentráciou pamiatok UNESCO

Uzbekistan sa tvárí veľmi nenápadne, ale ide o krajinu s najväčším počtom pamiatok pod ochranou UNESCO z celej Strednej Ázie. Už to prezrádza, že tu nemôže byť núdza o poznávanie a zážitky. Hlavné mesto Taškent je najväčšou metropolou v krajinách Strednej Ázie a ponúka toho skutočně mnoho, trebárs už len preto, že bolo od dôb svojho vzniku súčásťou niekoľkých skutočne mocných ríš.

Vzhľad mesta ovplyvnila práve jeho história, napríklad pripojenie k Sovietskemu zväzu neprebiehalo úplne najpokojnejšie a veľká časť historického mesta sa zničila. V roku 1966 zas Taškent čelil zemetraseniu, po ktorom bolo nutné mesto opäť vybudovať, tentokrát v sovietskom štýle. I napriek týmto udalostiam tu môžeme nájsť pôvodné budovy – budovu moslimskej školy Kukeldash, mešitu Khast Imam alebo trhovisko Chorsu.

Obyvateľom Uzbekistanu sa nežije dobre

Keď sa spýtate obyčajného smrteľníka z Uzbekistanu na životnú úroveň, vypočujete si to, čo by ste sami zažiť nechceli. Množstvo ľudí sa pretĺka, ako môže, každý, kto má aspoň nejaké auto, načierno prevádzkuje taxi službu. Mesačný zárobok priemerných obyvateľov je asi 20 dolárov, pričom na aspoň trochu dôstojnejšie prežitie je nutné mať aspoň 50 dolárov. Krajina je navyše povestná korupciou a úplatnosťou na mnohých miestach.

 

Absolútnou dominantou Taškentu je televízny vysielač z prelomu 70. a 80. rokov, čnejúci do výšky 375 metrov. Uchváti vás však tiež tradičný Chorsu Bazár s mozaikovou kupolou, ktorá váš zrak pritiahne už z diaľky. Okrem trhoviska, na ktorom zoženiete všetko možné i nemožné, na mieste nájdete i stánky s ovocím a zeleninou a len málokto dokáže odolať vôni šašlíkov, tradičného mäsa z grilu.

K ďalším miestam, ktoré nesmiete minúť, patrí Námestie nezávislosti zaberajúce 12 hektárov, na ktorom uvidíte vládne budovy alebo trebárs pamätník padlých v 2. svetovej vojne. Za horúcich letných dní iste oceníte tunajšie fontánky.

Ak chcete zažiť nejakú tú gurmánsku chvíľku, urobte si malú exkurziu do Plov centra, čo je gigantická jedáleň, v ktorej môžete ochutnať tradičný pokrm „plov“ - špeciálne pripravenú ryžu s mäsom, zeleninou a hrozienkami.

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel,

špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky exotických poznávacích zájazdov do krajín Orientu:

 

Spoznajte Irán, jednu z perál Strednej Ázie!

Urobte si radosť nevšednou dovolenkou a spoznajte Irán, turisticky neapriateľskejšiu krajinu z oblasti Strednej Ázie, ktorá si vás podmaní pestrou kultúrou, nádhernými pamiatkami a atmosférou tradičných bazarov!

 

Cesta napieč Orientom vlastným autom?

Zaujíma vás, aké je to vydať sa vlastným vozom po krajinách Blízkeho i Ďalekého Východu? Hovorili ste si už mnohokrát, ako by ste niečo také radi podnikli, ale chýba vám guráž a prevažujú obavy? V tom prípade sa nechajte na takú dobrodružnú cestu preniesť aspoň virtuálne prostredníctvom seriálu článkov na portáli Cestovinky.cz, kde okrem rozprávania o šialenej ceste starou Felíciou do Číny nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, kam se možete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa