Zážitok pre telo aj ducha: Káthmandu sa nič na svete nevyrovná

2017-01-11 12:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Káthmandu, pravdepodobne sa vám v mysli vynoria najvyššie končiare sveta. Hlavné mesto Nepálu je síce známe najmä ako „mekka horolezcov a dobrodruhov,“ no svojim návštevníkom ponúka omnoho viac – bohatú kultúru a iný pohľad na svet.



 

Mesto sa nachádza v kotline Káthmandu v najvyššom pohorí sveta, v Himalájach. Pomerne vysoká nadmorská výška (cca 1 400 metrov nad morom) mu dodáva neopakovateľnú atmosféru a jeho kolorit dotvárajú 4 hlavné vrchy: Shivapuri, Phulchowki, Nagarjuna a Chandragiri. Vďaka uzavretosti medzi horskými masívmi sa Káthmandu  uchránilo pred cudzími vplyvmi, a preto si dodnes zachovalo jedinečný charakter.

Bohatá história Káthmandu sa začala písať už v období neolitu. Archeologické nálezy potvrdili, že už v tejto dobe tu žila najvyspelejšia civilizácia Himalájskeho regiónu. Viac informácií však máme z neskorších období. Výskumy odhalili dôkazy o starovekej civilizácii, v ktorej sa ľudia okrem chovu byvolov venovali aj pestovaniu obilnín, spracovaniu kovov, tkáčstvu, hrnčiarstvu i rezbárstvu. Z tohto obdobia pochádza známa socha, nájdená v Maligaon (185 n. l.) aj vzácne kamenné nápisy.

Domorodí obyvatelia sú silno nábožensky založení a vyznávajú hinduizmus alebo budhizmus. Práve tieto dve náboženstvá významne sformovali aj celkový ráz mesta. Nachádza sa tu množstvo chrámov, svätýň, stúp a kláštorov. Ich kultúrna hodnota je nevyčísliteľná, práve preto sú zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO vo forme siedmich pamiatkových zón.

Jednou z najnavštevovanejších pamiatok Káthmandu je Národné múzeum Nepálu, ktoré sídli v historickej budove v západnej časti mesta. Založené bolo v roku 1928 a pôvodne nieslo názov „kamenný dom zbraní a streliva.“ Rozsiahlu zbierku zbraní tam nájdete dodnes, pridali sa k nim aj umelecké predmety a starožitnosti veľkého historického a kultúrneho významu. Medzi najcennejšie artefakty patria strelné zbrane, vrátane kožených diel z 18. a 19. storočia.

Ďalším historicky veľmi cenným múzeom je Patan. Toto bývalé sídlo kráľov dnes disponuje jednou z najcennejších zbierok cirkevného umenia v Ázii. Nachádza sa tu národný poklad aj množstvo sôch a rezbárskych prác a na najvyššom poschodí si môžete pozrieť zaujímavé fotografie budovy z konca 19. storočia. Súčasťou múzea je i kaviareň a obchod ponúkajúci repliky niektorých umeleckých diel.

Kráľovský palác Hanuman Dhoka bol vybudovaný už v 4. až 8. storočí, v 17. storočí však prešiel rozsiahlou prestavbou. Dominantou pamiatky je brána s kamennými levmi a s božstvami hinduistického náboženstva. Palác mal pôvodne až 35 nádvorí, po zemetrasení v roku 1934 ich však zostalo už len 10. Aj tie sa dnes, podobne ako obyvatelia Káthmandu, len pomaly spamätávajú z podobnej prírodnej katastrofy, ktorá Káthmandu zasiahla minulý rok.

Najznámejšia pamiatka mesta našťastie toto zemetrasenie prežila. Boudhanath (Boudha stupa, Bauddha) má tvar mandaly (spojenie kruhov a štvorcov do jedného obrazu), predstavujúce pre budhistov duchovné spojenie v harmónií.

Dominantou chrámu je vysoká veža, z ktorej do všetkých svetových strán pozerajú oči Budhu.  Stavba symbolizuje Buddhovu cestu k osvieteniu, všetkých 13 úrovní veže predstavuje štádia, ktorými človek musí prejsť k dosiahnutiu nirvány.

Jednou z najkrajších prírodných krás mesta je Swapna Bagaicha, alebo aj Záhrada snov, ktorú si najviac vychutnáte s dobrou knihou, prípadne počas pikniku. Zo záhrady sa stalo obľúbené miesto mladých milencov, ktorí tu nachádzajú romantické a nerušené miesta pre svoju lásku. Súčasťou komplexu je i Kaiser Cafe, to usporadúva i príležitostné kultúrne akcie a výstavy.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa