Na meter od orangutanov: V Sandakane na Borneu majú svoj raj

2016-11-06 00:00:01 |   |    | 

Je desať hodín ráno a i tie ostýchavejšie jedince, ktoré sa inak väčšinu dňa schovávajú na stromoch, pobehujú okolo a tešia se na to, čo o chvíľku príde - na kŕmenie. Ďalšie jedlo bude o tretej hodine popoludní. Kto chce vidieť veľkú časť z tunajších takmer 80 orangutanov, mal by do orangutanej rezervácie na Borneu zamieriť práve v týchto časoch.



 

Dovolenka v Malajzii je krásny a v poslednej dobe čím ďalej dostupnejší sen. Keď sa do nej vypravíte a budete mať namierené na Borneo, nezostaňte len pri božskom odpočinku na nádherných plážach a vypravte sa do prírody. Chvíľky strávené medzi tunajšími orangutanmi sa vám nezmazateľne zapíšu do pamäte.

Na Borneu je skutočne nádherne, o tom asi netreba dlho hovoriť. Tretí najväčší ostrov sveta ležiaci v juhovýchodnej Ázii ponúka všetkým návštevníkom možnosť prežiť dovolenku plnú pohody pri priezračne čistom mori na nádherných plážach a s lahodným drinkom v ruke. Okrem toho je úžasným zážitkom i výstup na najvyššiu horu Malajzie, na horu Kinabalu, ktorá dosahuje nadmorskú výšku 4 095 metrov a z ktorej si môžete vychutnať úplne bezkonkurenčný výhľad.

Tentokrát sa však spolu poďme pozrieť do štátu Sabah, ktorý sa na Borneu nachádza, konkrétne do jeho druhého najväčšieho centra, do mesta Sandakan. To samotné ukrýva nejednu zaujímavosť a navyše má vo svojej bezprostrednej blízkosti absolútne čarovné miesto, kde stále panuje príroda a turisti tu radi pozorujú orangutany v ich prirodzenom živote.

 

Sandakan – takmer synonymum orangutanov

Mesto Sandakan sa rozkladá na severovýchodnom pobreží ostrova a žije v ňom asi 400 tisíc ľudí. Jeho počiatky siahajú do 19. storočia, ešte v 2. polovici 19. storočia začalo mesto ašpirovať na post administratívneho centra celej severnej časti Bornea. Na jeho rozvoji sa hojne podieľali Číňania opúšťajúci Hong Kong. Za druhej svetovej vojny celý rozkvet zastavili Japonci, ktorí sem vpadli, a mesto bolo nakoniec v dôsledku bombardovania celé zničené.

Po vojne sa na výstavbe mesta začalo opäť pracovať a hlavnú úlohu tu hral rybársky priemysel. Sandakan sa neskôr stal významným prístavom, odkiaľ sa vo veľkom vyvážal olej, káva, tabak a iný tovar. Turistov na ňom však pochopiteľne láka niečo úplne iné.

Sandakan a Sandokan – čo majú spoločné?

Napadlo vám už pri čítaní prvých riadkov meno neohrozeného piráta Sandokana? Jedna teória tvrdí, že Sandakan a Sandokan spolu nemajú nič spoločné, ďalšia hovorí, že pirátovo meno je názvom mesta inšpirované. Zaujímavé však je, že v 19. storočí žil na Borneu istý Sandukung, bojovník z bitky pri Marude, ktorého meno by taktiež mohlo byť predlohou pre Sandokana.

 

Medzi zaujímavosti, ktoré tu na návštevníkov čakajú, patrí múzeum ilustrujúce minulosť mesta Sandakan, vojnový pomník, kultúrny festival, jaskynný systém Gomantong Caves, ktorému žiadny dobrodruh neodolá, či národný park Turtle Island. Najpopulárnejšou atrakciou je však nesporne Sepilok Orang Utan Sanctuary.

 

Tam, kde sú orangutany doma

V blízkosti mesta Sandakan, takmer pri dedinke Sepilok, sa nachádza rezervácia, ktorá poskytuje rehabilitačný program osirelým a zraneným orangutanom priamo vo vymedzenej časti dažďového pralesa. Celá rezervácia zaberá 43 štvorcových kilometrov, na ktorých sa nachádza asi 75 orangutanov (niekedy menej, niekedy viac) a asi dve desiatky osirelých mláďat, ktorá potrebujú ľudskú pomoc, a to 24 hodín denne.

Okrem toho, že sa tu personál stará o krásne a zaujímavé orangutany, slúži rezervácia tiež ako vzdelávacie centrum pre verejnosť. O jej prosperite a obľube svedčí trebárs i to, že funguje už od roku 1964.

Orangutan, zoznámte sa

Pomenovanie tohto rodu ľudoopov vychádza z malajzijského orang-utan, čo v preklade znamená lesný muž. Orangutany sú v Malajzii doma, žijú v tunajších tropických dažďových pralesoch.

Orangutan je asi 1-1,5 metra vysoký a obvykle váži 30-90 kilogramov. Veľké rozdiely nájdeme medzi samcami a samicami – samce dosahujú výšku 130-150 centimetrov, samice majú zhruba polovicu. To platí i o hmotnosti a rozpätí končatín. Dožívajú sa 30-40 rokov.

Väčšinu života trávia orangutany na stromoch, zliezajú len málokedy. Prevažnú časť dňa dokonca trávia na jednom jedinom strome, pokiaľ je na ňom dostatok potravy – hmyzu, lístia, výhonkov, kôry, vtáčích vajec alebo plodov samotných stromov. Veľmi obľubujú figy.

Čo sa týka povahy, orangutany sú mierumilovné a pokojné. Žijú samostatne alebo v rodinách, ktoré sa vyznačujú veľmi silnými putami.

 

Orangutany sú v rezervácii rozdelené do skupín podľa vlastnej sebestačnosti. Tie najsamostatnejšie sa po určitej dobe, kedy je isté, že sa o seba dokážu postarať, vypustia do divokej prírody. Do tej doby sa však medzi nimi smelo môžete prechádzať po drevených chodníčkoch, dostávať sa do ich bezprostrednej blízkosti, detailne si ich prezerať pri všetkých ich činnostiach a obdivovať prírodu ako takú. Môžete medzi nimi prejsť i päť kilometrov, ale takisto i menej.

Mohlo by vás zvádzať orangutanov sa dotknúť, ale pozor, je to zakázané, a to pre ich dobro i dobro návštevníkov – orangutany sú totiž náchylné na ľudské choroby a návštevníkom by sa ľahko mohlo stať niečo nepríjemné.

Na návštevu centra môžete vyraziť v akýkoľvek deň, vždy medzi deviatou rannou a štvrtou popoludňajšou hodinou. Rozhodne si nenechajte ujsť úplne prirodzenú show, pri ktorej personál rezervácie kŕmi orangutany ich obľúbenými pochúťkami. Kŕmenie se koná o desiatej hodine dopoludnia a o tretej popoludní. Z dokumentárneho videa, ktoré tu pre návštevníkov beží, sa môžete dozvedieť detailné informácie o činnosti centra.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Vydajte sa na najkrajšie miesta planéty!

Zamierte na najúžasnejšiu dovolenku svojho života a objavte 10 krásnych miest rozosiatych po celom svete. Počas 26 dní sa pozrite na Bahamy, do Austrálie, na úchvatné stavby v Singapure i na orangutany na Borneu. Tento zážitok stojí za to!

 

 

Pozor, vyletí vtáčik!

Čo by ste mali pred cestou do Malajzie vedieť, aby ste sa nedostali do problémov, nepopudili svojím nevhodným správaním bohov a nespôsobili napríklad zemetrasenie? Prečítajte si článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, kam se môžete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel.

 

Spoznajte krásy juhovýchodnej Ázie!

Thajsko nemá pre turistov prichystané len nádherné pláže, ale tiež dych berúce národné parky, ktorými vás prevedieme. Pridajte se k nám a oboznámte sa s ďalšími úžasnými miestami našej planéty!

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Eso Traavel / Bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa