Maximálna romantika: Tisíce mjanmarských chrámov čnejú z bujnej vegetácie

2017-01-15 00:00:01 |   |    | 

Veľkolepý výhľad. Na ploche 40 štvorcových kilometrov sa nad povrch týči asi 2000 budhistických chrámov a stúp, a v minulosti ich tu dokonca bol dvojnásobný počet. Stavitelia si v Bagane počínali neuveriteľne obratne – všetko vybudovali ani nie za 240 rokov. Vytvorili miesto, ktorého fotky obleteli celý svet. Poďme sa nimi nechať očariť.



 

Nádherné pagody na baganských pláňach nie sú len „mŕtvymi“ pamiatkami, ale miestom stretnutí veriacich, pútnikov, cestovateľov a turistov. Dokonca sa tu pravidelne koná festival s kultúrnymi akciami v duchu mjanmarských tradícií včítane špecifickej krajovej hudby. Bagan skrátka žije i 12 storočí po začatí budovania prvých pagod a stúp.

Všetko začalo v 9. storočí, kedy v mjanmarskom (barmskom) vnútrozemí prosperovalo Baganské kráľovstvo. Kráľ Pyinbya vtedy začal so stavbou veľkolepého mesta. Jeho nasledovníci v tom pokračovali a vytvorili unikátny súbor svätostánkov, ktorý rozsahom nemá na celom svete obdobu. To, ako dnes vystupuje z okolitej vegetácie, z neho robí cestovateľský cieľ prvej kategórie. Ľudia si sem prichádzajú odpočinúť do nádherných kulís, ktorých veľkosť si uvedomia až keď nastúpia do balóna a preletia ponad pozostatky mesta.

Lety balónom sú tu veľmi obľúbené a nie je na tom nič čudné. Niečo také obrovské ako 40 štvorcových kilometrov baganskej nádhery sa dá zo zeme sotva naplno oceniť.

Nikoho určite neprekvapí, že ide o najnavštevovanejšiu atrakciu celej krajiny. V období medzi 9. a 13. storočím bol Bagan veľkým prosperujúcim mestom a dnes sa mu vďaka nadšeným turistom sláva opäť vracia. Na budúci rok tadiaľto povedie Cesta okolo sveta súkromným lietadlom 2017 – unikátny zájazd, pri ktorom cestujúci v leteckom špeciále obletia zemeguľu a spoznajú 10 nádherných miest z celého sveta.

Pagoda a stúpa – čo je to

V terminológii budhistického staviteľstva nájdeme množstvo nezvyklých slov. Poďme si objasniť dve najdôležitejšie.

Stúpa

Drobná stavba, ktorá má pre budhistov hlboký náboženský význam. Znázorňuje väčšinou prírodné sily alebo prvky vesmíru. Tvarom by sa mala blížiť siluete sediaceho Budhu so skríženými nohami. Často obsahuje náboženské relikvie, napríklad pozostatky Budhu alebo iných zaslúžilých majstrov. Špecifickú podobu majú zvonovité stúpy v indonézskom chráme Borobudur.

Pagoda

Štíhla vysoká veža, pôvodne iná forma stúpy. V niektorých krajinách slúži ako geomagnetické centrum s pozitívnym vplyvom na okolie.

V čínskom Šanghaji majú šikmú pagodu, ktorá sa nakláňa viac než slávna šikmá veža v talianskej Pizze. Mimochodom, čínske pagody sú dosť špecifické. Ich stavitelia na ne často pridávali ďalšie poschodia so strieškami.

 

 

Čo účastníci cesty okolo sveta uvidia v Bagane? Na ploche šesť krát šesť kilometrov sa rozprestiera niekoľko častí kedysi prosperujúceho mesta, medzi nimi Starý Bagan, v ktorom nájdeme tie najstaršie a najkrajšie chrámy. Spoznať môžu i živé Nyang U, obľúbené v radoch akčnejšie zameraných cestovateľov alebo Nový Bagan, ktorý vznikol v roku 1990 (dedina so starousadlíkmi sa presťahovala mimo územia s najstaršími pamiatkami).

 

Stred vesmíru majú v Barme

Necelé štyri hodiny jazdy od Baganu sa nachádza Mandalaj, druhé najväčšie mesto Mjanmarska. Hovorilo sa mu „stred vesmíru“. Pre miestnych obyvateľov ním skutočne bolo, pretože hneď po založení v 19. storočí sa stalo posledným hlavným mestom barmského kráľovstva.

Bagan a Mandalaj sa nachádzajú v Barme alebo v Mjanmarsku, republike v juhovýchodnej Ázii susediacej s Laosom, Thajskom, Bangladéšom a gigantmi s miliardou obyvateľov Čínou a Indiou. Krajina ukrýva ohromné množstvo pamiatok opradených tajomnými legendami. Tá najznámejšia sa nazýva Šweitigoumská pagoda.

Ale späť k Mjanmarsku. V krajine podľa údajov z roku 2015 žije 56,3 milióna ľudí, väčšinou Barmčanov vyznávajúcich budhizmus. Jednu z najpočetnejších etnických menšín tvoria Karenovia. Ak vám to nič nehovorí, možno si spomeniete na nejaký cestopisný program či článok so zábermi alebo fotografiami žien s dlhočizným krkom lemovaným zlatými krúžkami. Práve tieto ženy sú karenské dámy. Kruhy ich krk fakticky nepredlžujú. Dojem žirafy je optický trik, ale tiež dôsledok tlaku ťažkých kovových kolies na kľúčnu kosť. Tá postupom času klesá nižšie.

Barma alebo ak chcete Mjanmarsko, je skrátka pozoruhodná krajina, v ktorej sa toho dá veľa objavovať. Dlhú dobu strávila v izolácii a turistom sa naplno otvorila až pred niekoľkými rokmi. Jej poklady teraz poznáva celý svet.

 

Inzertné oznámenie:

Precestuje svet s cestovnou kanceláriou ESO Travel!

 

Vydajte sa na cestu okolo sveta

Za menej než mesiac preletíte celý svet a spoznáte 10 nevšedných destinácií včítane magických pagod Baganu. Uvidíte ich z výšky pri vyhliadkovom lete alebo z najlepšieho miesta na pozorovanie – Mandalajského kopca.

Z unikátnej cesty vám urobia nevšedný zážitok tiež pláže tichomorských Cookových ostrovov, tajomná atmosféra Veľkonočných ostrovov i moderné supermesto na rovníku – Singapur. Detaily cesty.

 

Chrámy a Budhovia lowcost

Nemáte peniaze na cestu okolo sveta súkromným lietadlom? To vás vôbec nemusí trápiť  - letenky do Thajska sú viac než dostupné a Barma je hneď vedľa. Čo tak si urobiť „cestu okolo zlatého trojuholníka“ a navštíviť rovno 3 krajiny plné histórie, chrámov a zlatých sôch Budhu? Čo si nenechať ujsť, to sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa