Najkrajšie miesta Južnej Kórey: Prístav Pusan, pestrofarebná metropola i chrám so schodmi k Budhovi

2017-01-24 00:00:01 |   |    | 

Prístav Pusan v druhom najväčšom meste krajiny, rýchlovlak KTX a 12 liniek metra v Soule, ázijský Greenwich, jaskyňa Sokkuram s gigantickým vyobrazením Budhu Šákjamuního, čarovné Diamantové hory a množstvo ďalších úchvatných miest, ktoré sa vám vryjú do pamäti – presne taká je Južná Kórea. Máme pre vás tipy, čo by ste si nemali pri jej návšteve nechať ujsť.



 

Dávno sú preč doby, keď bola Južná Kórea jedným z najchudobnejších štátov sveta. Dnes patrí k tým najvyspelejším a oprávnene sa zaraďuje medzi tzv. ázijských tigrov. Okrem toho, že sa za svoju úroveň už nemusí hanbiť, je však úžasná ešte v niečom inom – turistom a po poznávaní túžiacim cestovateľom ponúka celú plejádu zaujímavých miest s nádychom neobyčajnosti.

 

Soul – metropola krajiny s históriou od prelomu letopočtu

Prvé zmienky o Soule sa dochovali z roku 18 pred naším letopočtom, teda krátko pred prelomom letopočtu. Vtedy však ani zďaleka ľudia nemohli mať tušenie, akej slávy sa mesto v priebehu dejín dotkne, čím všetkým bude také očarujúce a veľkolepé a prečo práve ono bude patriť k najmodernejším a najdrahším na svete.

Mesto, ktoré vo svojej histórii niekoľkokrát zmenilo názov, nemalo nikdy na ružiach ustlané – trebárs v 16. storočí sa doň pustili Japonci i Mandžuovia, bolo svedkom čínsko-japonskej vojny a potom i 2. svetovej vojny. Na druhej strane sa tu odohrali i príjemnejšie udalosti – letné olympijské hry v roku 1988 alebo majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2002. Dnes tu žije 10 miliónov obyvateľov, s aglomeráciou dokonca 24 miliónov. To z neho robí druhé najľudnatejšie mesto na svete.

Pri návšteve Soulu turisti spravidla najskôr zamieria k Soul Tower, k veži, ktorá tu stojí už od konca 60. rokov, nachádza sa vo výške 483 metrov a sama je vysoká 236 metrov, čo z nej robí najvyšší bod mesta. Môžete ju využiť ako rozhľadňu a v najvyššom poschodí sa občerstviť v otočnej reštaurácii.

Okrem Soul Tower je ďalšou veľmi populárnou atrakciou Kjongbokkung, kráľovský palác, ktorého história siaha až do roku 1395, ktorý však bol zničený, v 19. storočí prestavaný a následne sa na ňom podpísalo vyčíňanie Japoncov. Do 16. storočia tvorilo palác neuveriteľných 500 budov, do dnešnej doby sa zachoval len najdôležitejší zlomok.

Každý, kto rád nakupuje a zaujíma sa o módu, iste zamieri do štvrte Mjong-dong. To je totiž centrum týchto aktivít, nachádzajú sa tu najlepšie obchodné domy z celej krajiny, ale tiež najrôznejšie reštaurácie, bary, galérie, kiná a iné podniky.

 

Pusan – dôležitý prístav i centrum kultúry

Rovnako ako Soul, i Pusan ponúka množstvo príležitostí, ako si vychutnať krásy mesta. Len ťažko sa odoláva napríklad tunajším plážam Songjeong, Haeundae a Gwangalli. Z poslednej menovanej sa dá báječne pozorovať Gwanganský alebo tiež Diamantový most – obzvlášť večer po zotmení je pohľad úžasný. Pláž samotná má tvar polmesiaca a milujú ju predovšetkým mladí ľudia. Všetky tri pláže lákajú na nádherne čistú vodu, priťahujú však i neďaleké reštaurácie a kaviarne.

K Pusanu neodmysliteľne patrí ostrov Dongbaekseom, veľký park, ktorý by ste nemali pri návšteve mesta vynechať a v ktorom si na chvíľu môžete užiť trochu zelene. Urobte si tu peknú prechádzku a vychutnajte si rozhľad po okolí.

Pokiaľ však túžite po ruchu mesta, vydajte sa inam. Trebárs do najväčšieho obchodného centra na svete, do Shinsegae Centrum City, ktorého plocha dosahuje pol milióna metrov štvorcových. Nákupy nie sú to jediné, za čím sa sem môžete vypraviť – k dispozícii sú tu trebárs i verejné kúpele otvorené 24 hodín denne, s vírivkami, saunami i najrôznejšími miestami na prenocovanie. Kórejci tu vraj trávia množstvo času a tí, ktorí sa nemusia po práci vrátiť domov, si tu odpočinú, prespia a ráno zas zamieria do zamestnania.

Urobte si obrázok o Južnej Kórei!

Južná Kórea je úchvatná krajina plná krásnych prekvapení. Než sa do nej však vydáte, mali by ste si zistiť aspoň základné informácie o kultúre, histórii, súčasnosti a ľuďoch.

Južná Kórea je síce moderná a vyspelá krajina, jej obyvatelia však stále lipnú na zvykoch a tradíciách. Za jeden zo „zvykov“ môžeme považovať jazyk, ktorý si Kórejci nesmierne ctia. Pri pozdrave sa Kórejci ukláňajú, takže sa tiež ukloňte – budú nadšení, že rešpektujete ich kultúru. Sú spontánni, srdeční a vrelí, veľmi sa zaujímajú o cudzincov. Nečudujte sa preto, keď vás trebárs budú pozorovať.

V Južnej Kórei sa stretnete s konfucianizmom, budhizmom a kresťanstvom, nájdete teda aj isté styčné body, ale samozrejme i mnoho odlišností. V malej miere prežíva i šamanizmus.  Mnoho obyvateľov krajiny je bez vyznania.

Nájdite si všeobecné informácie o cestovaní do Južnej Kórey na webe Ministerstva zahraničných vecí Slovenska.

 

Ďalším miestom Pusanu, ktoré oku turistu nesmie uniknúť, je ohromné trhovisko Haeundae (neďaleko od rovnomennej pláže), s neuveriteľným množstvom ovocia, zeleniny a mäsa. I tu je veľa reštaurácií, v ktorých môžete ochutnať niektorú z miestnych špecialít.

Kráľovské paláce v tomto meste nečakajte, ale napriek tomu tu nie je problém trochu sa ponoriť do histórie a kultúry národa. Jedinečným zážitkom je napríklad návšteva pevnosti Geumjeong Sanseong z 18. storočia. Túto atrakciu nájdete na hore Geumjeongsan a dostať sa k nej môžete po svojich alebo pohodlnejšie lanovkou. Ak sa budete chcieť trochu prejsť, vypravte sa na druhý koniec pevnosti, kde už od 7. storočia stojí chrám Beomeosa, v ktorom v istom období žilo aj tisíc mníchov.

K dominantám mesta patrí tiež Busan Tower, 118 metrov vysoká veža v Yongdusan Parku. Vznikla už v 70. rokoch a slúži výlučne ako rozhľadňa. V miestnej malej kaviarni sa môžete štýlovo občerstviť.

 

Jejudo – „Malý Havaj“ s nádhernou prírodou

Jejudo je najväčší kórejský ostrov a pre jeho nádhernú prírodu ho ľudia prezývajú „Malá Havaj“ – na ráze tunajšej krajiny sa podieľala vulkanická činnosť, sú tu krásne piesčité pláže, vodopády a množstvo miestočiek, kde je radosť zdržiavať sa. Ide o jedno z najnavštevovanejších miest na celej planéte a tiež je to veľmi obľúbená destinácia zamilovaných párov. Z tunajších atrakcií zmieňme trebárs záhrady Jeju, vodopád Cheonjiyeon alebo letovisko Jungmun.

 

Sokkuram – jaskynná pustovňa so sochou Budhu

K úchvatnému zážitku môžete prísť tiež v malej pustovni podobnej rotunde, konkrétne v jaskyni Sokkuram. Absolútne impozantná je jej výzdoba – vo vnútri totiž stojí 3,5 metra vysoká socha Budhu Šákjamuního, okrem nej sa tu nachádzajú ešte asi tri desiatky strážcov a nižších božstiev.

Jaskyňu nechal na tomto mieste umelo vytvoriť minister Kim Te-song ako súkromnú svätyňu, a to už v 8. storočí. Celé stovky rokov si ju takmer nikto nevšímal, až nakoniec ju objavili v 20. storočí, kedy sa o ňu začali zaujímať Kórejci, Japonci a dokonca i UNESCO, pod ktorého ochranou dnes jaskyňa je.

Greenwich na ázijský spôsob

To, čo vám nesmie uniknúť v Anglicku, to je Greenwich. V Kórei je to observatórium Chomsungdae. Významom sú si miesta rovné, ale Chomsungdae je omnoho staršie. Je totiž najstarším observatóriom a tiež jedinou kamennou stavbou svojho druhu v Ázii. Zaujímavý je i jeho tvar - tvar fľaše.

 

Andong – mesto medzi horami, v ktorom kvitlo vzdelanie

Provinčné mesto Andong leží v dokonalom obklopení hôr – zo severozápadu má pohorie Norjongsan, z východu pás Veľkých bielych hôr. K prírodným prvkom patrí i rieka Naktonggang. Mesto je však významné niečím iným. Už v dávnych dobách tu ľudia zakladali konfuciánske akadémie (tzv. sowony) a ďalšie vzdelávacie inštitúcie, až vznikla oáza vzdelania a vzdelávanie uprostred hôr.

K najznámejším sowonom patril Tosan sowon, ktorý vznikol na počesť veľkého kórejského mysliteľa I Hwanga.

Dodnes sa tu zachovali tiež niektoré staré dediny, pre ktoré sem turisti radi prichádzajú. A okrem nich ich sem láka trebárs i výroba tradičnej pálenky sodžu so 43 percentami alkoholu a tiež jej silnejšej verzie.

 

Národný park Seoraksan – najkrajšie horské scenérie v krajine 

Seoraksan je národný park, ktorý turistom poskytuje údajne tie najkrajšie horské scenérie v celej Južnej Kórei. Okrem hôr samotných tu nájdete kvantum rozoklaných skál alebo horúcich prameňov a peknou čerešničkou na torte sú tunajšie kláštory, pravdepodobne z 9. storočia.

Pokiaľ si vezmete Seoraksan na mušku, určite by ste mali vedieť o prístavnom mestečku Sokčcho, ktoré je ideálnym východiskovým bodom do národného parku a odkiaľ často vyrážajú lode do Diamantových hôr, ktoré mimochodom tiež stoja za návštevu. Špecialitou tohto mestečka sú prístavné trhy s najrôznejšími plodmi mora alebo pekné a pomerne frekventované pláže.

 

 

Pulguksa – klenot chrámovej architektúry a kórejských pamiatok

Ak chcete zažiť naozaj nenapodobiteľnú atmosféru a preniesť sa o stovky rokov naspäť, neváhajte a navštívte chrámový komplex Pulguksa, pôvodne vystavaný v roku 528, ale neskôr vypálený a rekonštruovaný. To však nič nemení na jeho čare, pretože rekonštrukcia prebehla tak, aby bola čo najviac zachovaná pôvodná podoba, dokonca sa zvolili i pôvodné postupy a technológie.

Najdôležitejším miestom komplexu je hlavný chrám, do ktorého vedú dve schodiská, tzv. mosty, ktoré prenášajú človeka zo sveta smrteľnosti do Budhovej krajiny večnosti. Chrám je vo vnútri zdobený obdivovanými rezbami drakov. Okrem neho si nezabudnite prezrieť i dve tunajšie pagody.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Urobte si okruh po Južnej Kórei!

Odhaľte krásu Južnej Kórey na perfektne naplánovanom okruhu, počas ktorého objavíte čaro metropole Soulu, národného parku Seoraksan, folklórnej dediny so zdokumentovanou históriou Kórey i ďalších miest. Presvedčte sa o tom, že táto krajina je nádherná!

 

Krvavá pláž Panjin v Číne

Kochajte sa ďalšími cestovateľskými divmi na ázijskom kontinente. Jeden napríklad leží v Číne. Prečítajte si o ňom článok na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Spoznajte Južnú Kóreu a Japonsko!

Tokio, Kamakura, Jokohama, kórejský Soul a ďalšie báječné miesta na jednej ceste? Žiadny problém. Japonsko a Južná Kórea ponúkajú nádherné zážitky, len sa za nimi vydať. Užite si 13 dní v exotických krajinách plných pestrej histórie!

 

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: Eso travel / ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa