Kórejský Soul: Nad mestom veľkých príbehov čnie polkilometrová veža

2017-03-04 00:00:01 |   |    | 

Kórea je krajinou veľkých príbehov s nádhernými scenériami. Je takmer celá obklopená morom a značnú časť jej povrchu pokrývajú majestátne štíty Diamantových hôr. Táto krásna a pre nás exotická krajina toho ponúka ešte oveľa viac - predovšetkým úchvatné hlavné mesto Soul.



 

Veľké príbehy Kóreu sprevádzajú už od začiatku. O tých prvých existovali zmienky už v 24. storočí pred naším letopočtom. Pochádzali z dávnych legiend o veľkých bojovníkoch formujúcich prvé náznaky štátu na tomto území. Ďalšia zásadná kapitola do dejín Kórejského polostrova pribudla po druhej svetovej vojne, kedy sa krajina rozdelila na dve časti – Severná Kórea patrila do sféry vplyvu ZSSR, Južnú formovali Spojené štáty americké. V roku 1950 dokonca vypukla vojna, dôsledkom ktorej sú dodnes značne napäté vzťahy.

Lenže zatiaľ čo sa sever potýka s vážnymi hospodárskymi problémami, Južná Kórea sa zaradila medzi „ázijské tigre“ a dnes, ak zvolíme ako kritérium hrubý domáci produkt, patrí medzi 20 najúspešnejších krajín sveta. I vďaka tomu v nej nájdeme moderné očarujúce mestá. Tým najväčším a najzaujímavejším je Soul.

 

V Soule sa písali veľké príbehy

Soul je hlavné a najväčšie mesto Kórey, s 10 miliónmi obyvateľov patrí medzi najväčšie mestá celej Ázie. Jeho názov tu však nie je odnepamäti - nieslo napríklad mená Hanjang alebo Hansongbu. Prvé zmienky o tejto oblasti pochádzajú už z roku 18 pred Kristom. Prakticky od začiatku sa tu obyvatelia potýkali s najrôznejšími problémami – existujú záznamy o nájazdoch Japoncov a Mandžuov v 16. storočí, čínsko-japonskej vojne alebo následkoch 2. svetovej vojny. V druhej polovici dvadsiateho storočia sa už Soulu darilo o poznanie lepšie, koncom osemdesiatych rokov sa tu konali olympijské hry. Soul rozhodne nie je malou metropolou – počet jeho obyvateľov sa vyšplhal na 10 miliónov.

Pri olympijských hrách konaných v roku 1988 se však nemôžeme nezastaviť. Písal se tu totiž jeden z najväčších príbehov olympijskej histórie – príbeh fenomenálneho atléta Carla Lewisa. Američan v Soule do svojej bohatej zbierky pridal hneď štyri cenné kovy, z toho tri zlaté!

 

Čo nevynechať pri návšteve Soulu

A čo vám pri návšteve Soulu rozhodne nesmie uniknúť? Takmer z dôb, kedy bolo hlavné mesto kráľovským sídlom, sa dochoval kráľovský palác Kjongbokkung. Prečo len "takmer"? Nejde o pôvodnú stavbu - tú v minulosti niekoľkokrát zničili a opäť prestavali. Z dôb, kedy palác tvorilo päťsto budov, se zachovalo síce len zhruba 40%, i tento zvyšok však rozhodne stojí za návštevu.

Kto netrpí závratmi, ten by mal určite navštíviť Soul Tower, ktorá ponúka pohľad z vtáčej perspektívy na časť kórejskej metropoly. V najvyššom poschodí sa nachádza originálna otočná reštaurácia. Veža pochádza z roku 1969 a jej vrchol se nachádza v nadmorskej výške 483 metrov. Okrem rozhľadne slúži tiež ako vysielač, pre verejnosť ju otvorili v roku 1980.

V centre Soulu sa nachádza štvrť Mjong-dong - "Jasné mesto". Je považovaná za stredisko nákupov a módy a okrem obchodných domov známych značiek tu nájdete i čínsku ambasádu, centrálnu poštu alebo veľké množstvo zaujímavých reštaurácií, kultúrnych zariadení a zábavných podnikov.

Pozostatkom olympijských hier, ktoré sa uskutočnili v roku 1988, je aj olympijský park. Jeho halu v roku 2011 prestavali na koncertnú sálu. Majú tu i výstavu mapujúcu históriu kórejského popu alebo malé divadlo.

 

Praktické rady

Kto chce vycestovať do Južnej Kórey, musí si predovšetkým uvedomiť, že sa vydáva na iný svetadiel a prispôsobiť tomu svoje prípravy, ku ktorým patrí i získanie čo najväčšieho množstva informácií. Južná Kórea patrí medzi krajiny, ktorých obyvatelia veľmi dbajú na svoje tradície - medzi tie najtypickejšie patrí klasické "ázijské" uklonenie pri pozdrave. S tradíciou súvisí i viera - Južná Kórea je križovatkou budhizmu, konfucionizmu, ale i kresťanstva, a stretnete tu tiež ateistov.

 

Autor: Amaya Tomanová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Spoznajte najmodernejšie mesto východnej Ázie Tokio a objavte krásy jedného z najväčších

veľkomiest kontinentu – úchvatného Soulu. Vydajte sa s nami na cestu ku krásam Ďalekého východu.
Alebo sa vydajte na báječnú okružnú plavbu okolo Japonska a Kórey. Uvidíte očarujúci kórejský prístav Pusan a tie najkrajšie miesta Japonska ako vnútorné more alebo obrovské veľkomestá Kóbe a Nagasaki.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Eso travel / Bigstock, Flickr
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa